March 31, 2019

30.03.2019: Мандат місії ОБСЄ в Україні подовжено ще на рік

Мандат місії ОБСЄ в Україні подовжено ще на рік
Мандат місії ОБСЄ в Україні подовжено ще на рік

  • Мандат місії ОБСЄ в Україні подовжено ще на рік.
  • У "День тиші" всюди розміщено зовнішню рекламу із фактичної агітацією, найбільша кількість площин – у кольорах і дизайні кампанії Порошенка.
  • На виборчих дільницях за кордоном голосування вже розпочалося.

В Україні

  • 31 березня відбудеться перший тур президентських виборів в Україні.
    Національна поліція зафіксувала в "день тиші", перед днем ​​виборів, 159 заяв про порушення передвиборчого законодавства. Із них 79 – стосувалися незаконної агітації, 8 – підкупу виборців і 1 – погрози фізичної розправи. Спецпідрозділ СБУ "Альфа" почав патрулювання вулиць, вокзалів, автостанцій та аеропортів на всій території України. Громадяни повідомляють про велику кількість зовнішньої реклами, що фактично агітує за певного кандидата. Найбільша кількість – на користь чинного президента у вигляді напису "Думай!" у дизайні й кольорі, використаних під час його передвиборної кампанії.
    На Володимирській гірці президент Порошенко разом із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм за участі урядовців і чиновників провів молебень за єдність України.
    Міністр оборони Полторак вважає, що "бойовики" “зроблять усе, щоб перешкодити проведенню виборів”. Центральна виборча комісія відкрила велику кількість ділянок для голосування в безпосередній близькості від лінії фронту.
    Уже почалося голосування на виборчих дільницях в Австралії. ЦВК сформувала в закордонному виборчому окрузі 101 дільничну комісію в 72 країнах. У Німеччині відкрито 5 ділянок, у США, Польщі та Італії – по 4, в Іспанії, Канаді та Туреччині – по 3.
    На виборах можуть бути присутні близько 2,4 тис. іноземних спостерігачів. Голова Держприкордонслужби Слободян повідомив, що прикордонники не пропустять на територію України спостерігачів із РФ.
  • У день перед виборами влада запустила ще один потяг з Києва до Маріуполя, який подолає відстань між містами на 2 години швидше. Офіційне відкриття маршруту було заплановано на 1 квітня, тому достроковий запуск зламав графіки руху поїздів по всій країні.
  • Прес-служба НАБУ повідомила, що детективи бюро включать матеріали журналістського розслідування програми "Схеми: Корупція в деталях" до кримінального провадження щодо зловживань в енергетиці.
  • Україна перейшла на літній час – о 3 годині ранку стрілки годинника переведено на годину вперед.

Київ

  • Київська влада продовжує будівництво пішохідно-велосипедного моста, що з'єднує Володимирську гірку та арку Дружби народів, незважаючи на різку реакцію ЮНЕСКО, яка включила Володимирську гірку до списку об'єктів світової історичної спадщини.

Війна

  • Упродовж минулої доби окупанти обстріляли українські війська з мінометів на Світлодарській дузі – у Новолуганському та Новотошківському в околицях Попасної. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в Пісках на околиці Донецька та в промзоні Авдіївки. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено 2 українських військовослужбовців.
  • Поліція Донецької області повідомила, що в п'ятницю внаслідок мінометного обстрілу окупантами населеного пункту Верхньоторецьке дістав осколкового поранення місцевий житель.

Україна та світ

  • Мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні подовжено ще на рік. Місія діє на всій території країни протягом 5 років. Їй було поставлено завдання "встановлювати та повідомляти про факти та передбачувані порушення принципів і зобов'язань ОБСЄ".
  • Посол України в Польщі Дещиця повідомив про відкриття ще одного почесного консульства –  у Катовіце. Згідно із даними дослідження компанії Selectivv, у Польщі на кінець січня перебувало 1,27 млн ​​українців. Роком раніше їх було всього 0,83 млн.

No comments:

Post a Comment