March 30, 2019

29.03.2019: В Україні з 0:00 годин 30 березня – "день тиші" перед виборами

В Україні з 0:00 годин 30 березня – "день тиші" перед виборами
В Україні з 0:00 годин 30 березня – "день тиші" перед виборами

  • В Україні з 0:00 годин 30 березня – "день тиші" перед виборами.
  • 31 березня Україна переходить на "літній час".
  • Журналісти розкрили схеми махінацій в енергетиці за участі бізнес-партнерів президента Порошенка.

В Україні

  • Кандидат у президенти Зеленський остаточно вийшов зі складу засновників офшорної кіпрської компанії Green Family Ltd, яка бере участь проектах російського кінобізнесу.
    Президент Порошенко замінив 65 довірених осіб на виборах. Із числа представників виключені діячі мистецтва, науки, громадські активісти, на їх місце він поставив юристів.
    Лідер партії "Громадянська позиція" Гриценко не виключає, що 7 партій, що підтримують його на президентських виборах, можуть об'єднатися для проведення кампанії з виборів до Верховної Ради.
    З 0:00 годин 30 березня в Україні почався "день тиші" перед виборами, під час якого заборонена будь-яка політична реклама.
  • У ніч на 31 березня Україна переходить на "літній час" – о 3 годині ранку стрілки годинника буде переведено на годину вперед. Багато країн вже відмовилися від переведення часу, подібне рішення перебуває на розгляді Європарламенту. Українська влада заявила про готовність відмовитися від переходу на "літній час" у разі прийняття такого рішення ЄС.
  • Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами за 2 перших місяці 2019 р. зріс на 2% і досяг $1,29 млрд, що на 5% гірше за показники минулого року, у той час як профіцит торгівлі послугами скоротився втричі – до $0,02 млрд. Ці дані свідчать про системне виведення валюти за кордон і втечу капіталу з країни.
  • Держстат повідомив про підвищення середньої зарплати в Україні в лютому до 9429 грн, що на 20% вище, ніж за аналогічний період минулого року. За даними чиновників, за лютий середня зарплата виросла на 2,2%.
  • НБУ дозволив фінансовим компаніям встановлювати власний курс для перерахунку в гривню валютних переказів, що надійшли з-за кордону, а нерезидентам – конвертувати гривневі кошти, що надійшли протягом дня.
  • Торги на міжбанку пройшли нервово. Експортери за 2 дні отримали 6,7 млрд грн відшкодування ПДВ від Держказначейства та не поспішали продавати валюту. У той самий час попит був досить великий – компанії прагнули закрити контракти наприкінці місяця та кварталу й придбати долари прозапас з урахуванням невизначеності першого туру президентських виборів. Ажіотажний попит гасили держбанки, продаючи валюту, Нацбанк на торги в офіційному форматі не виходив. До кінця сесії на окремих угодах курс підскочив до 27,37 ₴/$. Офіційний довідковий курс зафіксовано на рівні 27,21 ₴/$ (-0,04 грн), 30,57 ₴/€, 4,20 ₴/10 руб (-0,01 грн).
    Рада фінансової стабільності НБУ стверджує, що окремі ризики для фінансової системи знизилися – збільшення експортної виручки та інвестиції в ОВДП сприяють зміцненню гривні. У той самий час чиновники констатували, що зростання економіки в 2019 р. сповільниться, причиною чого стануть погіршення зовнішньоторговельної кон'юнктури та необхідність жорсткої монетарної і фінансової політики через найбільші в історії України виплати з обслуговування та погашення держборгу.

Війна

  • На Донбасі – різке загострення бойових дій. Окупанти обстрілюють позиції українських військ з артилерії усією лінією фронту. На приморській ділянці фронту з мінометів були обстріляні Водяне та Широкино, перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в Лебединському та Павлополі. Під мінометний обстріл потрапили й захисники Авдіївки, під Верхньоторецьким і Зайцевим в околицях Горлівки окупанти обстріляли українські війська з гранатометів і стрілецької зброї. Основні бойові дії розгорнулися на Світлодарському виступі – у Троїцькому, в околицях Попасної, у Попаснянському районі Луганської області та на трасі Р-66 "Бахмутка", де окупанти застосували важку артилерію та міномети, а також вели обстріл із гармат бойових машин піхоти, в околицях Золотого відбулися перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій загинув український військовослужбовець, ще 4 – дістали поранень.

Україна та світ

  • Туреччина має намір створити великі логістичні хаби в Грузії та Україні за державної підтримки. Мета створення хабів – розвиток морського транспортного сполучення в Чорному морі, у тому числі, поромного. Переговори про введення зони вільної торгівлі між Україною й Туреччиною перебувають на завершальному етапі.
  • Нижня палата британського парламенту втретє провалила урядовий проект про вихід з ЄС (Brexit). Якщо на черговому засіданні 1 квітня не буде знайдено рішення, то "розлучення" з Євросоюзом відбудеться 12 квітня без будь-яких угод. Глава Євроради Туск повідомив, що 10 квітня Європарламент збереться на екстрене засідання щодо виходу Великої Британії із ЄС. Тим часом, курс євро значно впав щодо інших конвертованих валют.
  • Прес-служба НАТО заявила, що навчання в Чорному морі не пов'язані з виборами в Україні.

Тренди

  • Журналісти програми "Схеми" опублікували записи телефонних розмов бізнесменів Крючкова, братів Суркісів із бізнес-партнером президента, депутатом Кононенком, які свідчать про його причетність до масштабних афер в енергетиці, у тому числі, продаж держпакетів акцій найбільших обласних енергорозподільчих компаній (обленерго).
    Журналісти видання "Новое время" з'ясували, що з 2014 р. компанії олігарха Ахметова придбали активи на загальну суму близько 22 млрд грн. У 2014 р. більшість холдингів Ахметова було збитковими, і їх боргові зобов'язання скупила компанія ICU, що обслуговує президента Порошенка. Після цього бізнес Ахметова різко пішов угору, у першу чергу завдяки введенню формули "Роттердам +" для визначення ціни енергетичного вугілля з урахуванням нібито продажу на біржі в Роттердамі та подальшої доставки його в Україну. Статки Ахметова не підкосила навіть втрата активів на окупованій території Донбасу після їх "націоналізації" "республіками". За останній рік Ахметов придбав контрольні пакети трьох найбільших обленерго та став монополістом у тепловій генерації та експорті електроенергії. Антимонопольний комітет не вважає компанії Ахметова монополістами.

No comments:

Post a Comment