March 23, 2019

22.03.2019: Бойко та Медведчук зустрілися в Москві з Медведєвим і Міллером

Бойко та Медведчук зустрілися в Москві з Медведєвим і Міллером
Бойко та Медведчук зустрілися в Москві з Медведєвим і Міллером
  • Бойко та Медведчук зустрілися в Москві з Медведєвим і Міллером.
  • Верховний суд повернув Фірташу ЗТМК.
  • На міжбанку гривня несподівано зміцнилася.

В Україні

  • Кандидат у президенти Зеленський вважає, що умовою приходу інвестицій до України буде перезапуск судової системи та відновлення довіри до органів влади. Він заперечує наявність будь-яких домовленостей з олігархом Коломойським, з яким у нього "винятково ділові взаємини", а гроші на виборчу кампанію він і його студія "Квартал 95" заробили самостійно.
    Коломойський не виключає приїзду до України перед першим або другим турами виборів, аби "зробити приємно" президенту Порошенку. Він заявив, що "персональної війни" з Порошенком у нього немає, але не хотів би бачити його президентом на наступний термін.
    Порошенко не виключив введення "13-ї пенсії" для осіб, які отримують мінімальні соціальні виплати, за умови зростання економіки. В ефірі телеканалу "Україна" олігарха Ахметова на запитання, чи визнає він перемогу іншого кандидата Порошенко заявив, що впевнений у своїй перемозі та "визнає перемогу українського народу". Він також наполягає на "чесних і вільних" виборах.
    Секретар РНБО Турчинов назвав Зеленського "симпатичним молодим чоловіком", але заявив, що підтримує на виборах чинного президента, оскільки він "найбільш підготовлений".
    Кандидат у президенти Гриценко продемонстрував скріншоти, які свідчать про замовлену політичними опонентами його антирекламу в соцмережі Facebook. За словами Гриценка, на брудну кампанію проти нього були витрачені сотні тисяч доларів тільки в Facebook, а якщо скласти всі витрати на рекламу в інших соцмережах, листівки, газети, плакати й телебачення, ідеться про десятки мільйонів доларів.
    За інформацією громадського руху "ЧЕСНО", кандидат у президенти Богословська оплачувала політичну рекламу в соцмережі Facebook російськими рублями.
    Центральна виборча комісія повідомила, що місце голосування вже змінили 181,6 тис. громадян, серед яких майже 67 тис. тимчасових переселенців – жителів Донецької і Луганської областей.
  • Компанія олігарха Фірташа виграла у Верховному суді касаційний позов до Фонду держмайна, у результаті чого передавання в держвласність Запорізького титано-магнієвого комбінату скасовано.
  • Голова Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Кривенко повідомила, що на три облгази, які належать олігарху Фірташу, накладено штрафи по 850 тис. грн за порушення ліцензійних умов розподілу газу при нарахуванні побутовим споживачам додаткових його обсягів, до яких повторно включені виробничо-технологічні витрати, уже закладені до тарифів. Комісія зобов'язала облгази здійснити перерахунок усім споживачам до 5 квітня.
  • Спікер генпрокуратури Сарган зажадала від експерта Atlantic Council Аслунда вибачень із приводу звинувачення генпрокурора Луценка у брехні. Луценко в середу в інтерв'ю американському виданню The Hill заявив, що Йованович нібито передала йому список осіб, яких не бажано переслідувати. Президент Порошенко заявив про повну підтримку посла США Йованович як представника США та президента Трампа.
  • За даними Держстату, ВВП України зріс 2018 року на 3,3% і становив 3,56 трлн грн. Середньорічний курс гривні становив 27,02 ₴/$, а номінальний ВВП в доларовому еквіваленті – $130,83 млрд.
  • Стрибки курсу, на думку експертів, свідчать про повну залежність ринку від дій кількох великих банків, Мінфіну та Нацбанку. Навіть незважаючи на майбутні виплати відшкодування ПДВ і високу ліквідність банківської системи, попит на валюту був невисоким, а обсяги торгів – невеликими, що привело до зміцнення гривні: 26,96 ₴/$ (-0,30 грн), 31,47 ₴/€ (-0,56), 4,23 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Київ

  • Окружний адмінсуд Києва скасував конкурс на тимчасове управління конгрес-центром "Парковий" із "вертолітним майданчиком Януковича" на даху. Суд повернув "Парковий" до власності компанії "Амадеус Ко", яка раніше належала особам з оточення колишнього президента, і була була куплена депутатом Верховної Ради від Блоку Порошенка Єфімовим.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти обстріляли з мінометів Водяне на приморській ділянці фронту, а також Новозванівці та Новоолександрівці в околицях Попасної. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в районі Золотого в Луганській області та Новомихайлівці на південній околиці Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув військовослужбовець, ще троє – поранені. За останні 3 дні на Донбасі загинули вже троє українських бійців.
  • СБУ повідомила про затримання жителя Харкова, завербованого спецслужбами РФ, що намагався здійснити теракт в метро.

Україна та світ

  • У Москві відбулася зустріч кандидата у президенти України від "Опозиційною платформи – За життя" Бойко та кума президента Путіна Медведчука з прем'єр-міністром РФ Медведєвим і главою Газпрому Міллером. Бойко та Медведчук запропонували створити для прокачування газу до Європи газотранспортний консорціум за участі Газпрому. Міллер заявив, що при укладенні довготривалого контракту на постачання газу Україна його отримуватиме за ціною, що на 25% нижче від існуючої. Бойко прилетів до Москви з Києва на літаку Медведчука, хоча офіційне авіасполучення між Україною та РФ припинено.
    Бойко запропонував партії "Батьківщина" створити коаліцію з "Опозиційною платформою – За життя". Представники "Батьківщини заявили про неможливість будь-якого об'єднання з проросійськими силами.
  • Зовнішньополітична служба ЄС вимагає від РФ негайного звільнення українського політв'язня Гриба, що засуджений російським судом на 6 років колонії загального режиму за "схиляння до тероризму".

No comments:

Post a Comment