March 16, 2019

15.03.2019: Гройсман стверджує, що штраф від Газпрому до бюджету не надійшов


Гройсман стверджує, що штраф від Газпрому до бюджету не надійшов
Гройсман стверджує, що штраф від Газпрому до бюджету не надійшов
  • Гройсман стверджує, що гроші від виграшу в Стокгольмському арбітражі до бюджету не надійшли.
  • Курс гривні продовжує падіння.
  • СЗР спробувала спростувати інформацію про те, що нею тимчасово керує учасник корупційного скандалу Семочко.

В Україні

  • Центральна виборча комісія створила 30 тис. виборчих дільниць, серед яких 101 – зарубіжний і 1248 – спеціальних (у лікарнях, місцях відбуття покарань, на кораблях і в військових частинах).
    Довжина виборчого бюлетеня на виборах сягне понад 80 см через рекордну кількість кандидатів у президенти – 39.
    Комісія повідомила, що на виборчих дільницях відеоспостереження не здійснюватиметься, "оскільки це не передбачено законом". 32 тис. програмно-апаратних комплексів із веб-камерами було закуплено ще у 2012 р., із тих пір вони жодного разу на виборах не використовувалися.
    ЦВК зареєструвала на вибори понад 700 міжнародних спостерігачів, серед яких немає громадян РФ. Комісія закликала спостерігачів не допустити насильства на виборах.
    Громадянський проект "Карусель-2019" розкрив масштабну схему підкупу виборців на користь чинного президента. За твердженням активістів, "мережею" керують заступник глави Адміністрації президента Ковальчук і депутат Верховної Ради від партії "Блок Порошенка" Березенко, якого було обрано на довиборах у Чернігові шляхом масових махінацій у 2016 р.
    Глава "Партії захисників України" Костанчук, якого Генпрокуратура підозрює в підкупі кандидата в президенти Юрія Тимошенка, вийшов із СІЗО під заставу в 4 млн грн.
    Президент Порошенко на передвиборчому мітингу на Закарпатті в черговий раз обмовився, подякувавши жителів регіону "за захист ворога". Експерти зазначають, що Порошенко на час виборів не пішов у відпустку та веде передвиборчу кампанію, проводить мітинги і заходи у робочий час.
  • Перехід на літній час в Україні відбудеться в ніч на неділю, 31 березня.
  • Служба зовнішньої розвідки спробувала спростувати повідомлення агентства УНІАН про тимчасове керівництво відомством двома першими заступниками голови служби, один з яких – учасник корупційного та шпигунського скандалу Семочко, якого президент Порошенко так і не усунув із посади на час розслідування.
  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив про ініціювання дискусії з МВФ щодо подальшого зростання тарифів на газ для населення, що заплановане на травень і жовтень. Він спростував твердження голови Нафтогазу Коболєва про надходження до бюджету коштів після перемоги в Стокгольмському арбітражі та висловив сумнів у правомірності призначення рекордних премій керівництву газової монополії.
  • Держфіскальна служба повідомила, що за підсумками 2018 року підприємства задекларували податок на прибуток у розмірі 97,6 млрд грн, що на 17% більше, ніж роком раніше.
    Міністерство фінансів констатувало, що за перші два місяці держбюджет було зведено з дефіцитом у 13,6 млрд грн, який було покрито за рахунок розміщення короткотермінових облігацій. У 2017 р за січень-лютий держбюджет було зведено з профіцитом у 15,3 млрд грн.
    Держстат повідомив, що в січні зафіксовано позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в розмірі майже $21 млн, у той час як минулого року баланс зовнішньої торгівлі зведено з дефіцитом у  $294 млн.
  • Долар на міжбанку стрімко дорожчає: 27,01 ₴/$ (+0,30 грн), 30,55 ₴/€ (+0,37 грн), 4,13 ₴/10 руб. (+0,04 грн). Прес-служба Укрзалізниці стверджує, що падіння курсу гривні не є наслідком купівлі валюти для погашення компанією єврооблігацій і купонного доходу за ними на суму $175 млн. Ринок украй залежний від великих гравців, тому навіть невеликий перекіс попиту та пропозиції спричиняє значні стрибки курсу. У вівторок Мінфін збирається розмістити короткотермінові ОВДП, однак уже в середу відбудеться погашення раніше випущених облігацій, тому експерти прогнозують скачки курсу протягом усього наступного тижня.

Війна

  • Про "безстрокове перемир'я" вже ніхто не згадує. Окупанти обстріляли позиції українських військ на приморській ділянці фронту – у Широкиному, на околицях Авдіївки – у Новоселівці-2 і в Кримському в районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області – із мінометів і станкових гранатометів. По захисникам Новозванівки Попаснянського району окупанти стріляли з протитанкового ракетного комплексу, у районі Станиці Луганської сталася перестрілка зі стрілецької зброї. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат за минулу добу серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Заступник міністра закордонних справ Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН у черговий раз заявив про необхідність повного виконання мінських домовленостей Росією та запропонував внести ситуацію в Криму до перелік тем, що обговорюються на Мінських переговорах.
  • Рада ЄС ввела санкції проти 8 громадян РФ, що причетні до захоплення в полон українських військових моряків у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Міністерство фінансів США розширило санкції на 6 російських громадян і 8 компаній за напад на українські військові катери. Уряд Канади повідомив про введення санкцій щодо 114 фізичних і 15 юридичних осіб, які причетні до окупації Криму.
  • Новим головнокомандувачем сил НАТО в Європі буде призначено генерала Уолтерса – командувача Повітряного командування альянсу. Призначення має затвердити Сенат США. Уолтерс замінить на цій посаді генерала Скапарротті, що командував силами НАТО в Європі з 2016 р.

Тренди

  • Троє суддів Конституційного суду – Мельник, Сас і Сліденко вимагають відставки глави суду Шевчука, звинувативши його в маніпуляції справами, порушенні процедури їхнього розгляду, тривалій відсутності на роботі, втручанні до дій суддів і перевищенні службових повноважень. Вони стверджують, що Шевчук регулярно зустрічається з президентом Порошенком, про що не повідомляє складу суддів і не доводить до відома ЗМІ. Мельник, Сліденко та Сас звинуватили Шевчука в організації кулуарних зустрічей групи суддів, "підкилимних" домовленостях і збиранні голосів за деякі рішення. Підконтрольні президенту Порошенку ЗМІ звинуватили їх в роботі на кандидата в президенти, лідера партії Батьківщина Тимошенко.
  • Журналісти програми "Схеми" повідомили, що Управління держохорони засекретило інформацію про руйнування в самому центрі Києва пам'ятника національного значення компанією, що належить президенту Порошенку.
  • Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив результати опитування громадської думки, згідно з яким надання автономії непідконтрольним територіям на Донбасі підтримують 51% респондентів, проти виступають лише 24%.

No comments:

Post a Comment