March 15, 2019

14.03.2019: Україна не виконує вимоги МВФ для отримання чергового траншу

Україна не виконує вимоги МВФ для отримання чергового траншу
Україна не виконує вимоги МВФ для отримання чергового траншу

  • Технічна місія МВФ констатувала невиконання Україною умов для видачі траншу.
  • НБУ залишив облікову ставку на колишньому рівні 18%.
  • Порошенко звільнив главу Служби зовнішньої розвідки Божка та призначив його заступником глави МЗС.

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив главу Служби зовнішньої розвідки Божка та призначив його заступником міністра закордонних справ. Головою СВР, на думку журналіста Кіпіані, може бути призначений кандидат у президенти Смешко, який працював раніше радником Порошенка. Кіпіані, вважає, що в цьому випадку потенційні виборці Смешко будуть переорієнтовані на голосування за чинного президента.
  • За три дні розгляду нового закону про мову Верховна Рада відхилила близько 500 поправок. Розгляд поправок продовжиться у вівторок.
  • Глава тимчасової слідчої комісії за фактами розкрадань в оборонному відомстві депутат від БПП Винник повідомив про внесення законопроекту про зниження секретності діяльності Укроборонпрому.
  • Кабінет міністрів виступив проти "лібералізації" цін на газ із 1 квітня для всіх категорій споживачів. За твердженням глави Нафтогазу Коболєва, це нібито дозволить не піднімати ціну на газ для населення з 1 травня, оскільки ціни на газ в Європі останнім часом різко знизилися.
  • Генеральний прокурор Луценко поскаржився на "недосконале українське законодавство", коментуючи рішення суду, який скасував носіння електронного браслета головою Херсонської облради Маггером. Мангеру пред'явлено підозру в організації вбивства активістки Гандзюк, яка померла від хімічних опіків після нападу. Адвокати батька Гандзюк вважають, що Луценко має намір пом'якшити покарання для Мангера, перекваліфікувавши підозру з умисного вбивства на завдання тяжких тілесних ушкоджень.
  • 13 березня завершила роботу в Україні технічна місія МВФ. Експерти констатують, що перегляд програми в травні, що передує виділенню чергового траншу кредиту, зіткнеться з серйозними труднощами. Україна не виконала 2 із 4 "маяків" поставлених МВФ, крім того, експерти констатували збій антикорупційної реформи через скасування Конституційним судом кримінального переслідування за незаконне збагачення чиновників. До того ж, Фонд вбачає загрозу для дієздатності антикорупційних органів – НАБУ та САП у розслідуванні корупційних злочинів через гучні скандали навколо них останнім часом.
    Більшість експертів висловлюють сумніви в можливості прийняття всіх законодавчих актів Верховною Радою до травня, відповідно, під питанням залишиться виділення другого траншу кредиту stand-by на суму близько $1,3 млрд.
  • Правління Нацбанку залишило облікову ставку на попередньому рівні – 18%.
  • З ранку котирування долара різко поповзли вниз, проте в середині дня на ринку з'явився великий покупець валюти – Укрзалізниця, яку чекають великі виплати за єврооблігаціями – $150 млн плюс відсотки. Із цього моменту стався курсової розворот, валюта різко подорожчала. Для підтримки курсу, за оцінками банкірів, Нацбанк змушений був продати від $30 до $50 млн: 26,71 ₴/$ (+0,01 грн), 30,17 ₴/€ (-0,01 грн), 4,09 ₴/10 руб. (+0,01 грн) За три дні долар подорожчав на 66 коп. Готівковий ринок миттєво зреагував на зміну тенденції - курс продажу долара в обмінних пунктах доходив до 27,20 грн/$.

Війна

  • Окупанти не дотримують "безстрокового перемир'я". Українські війська були обстріляні з мінометів у Попаснянському районі Луганської обл., перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів відбулися в двох населених пунктах на Світлодарському виступі та у Волноваському районі. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців за минулу добу не було.

Україна та світ

  • Влада США має намір передати Україні ще 2 патрульних катери серії "Island". 2 катери, які були передані в 2017 р, наразі проходять технічне обслуговування, найближчим часом до США прибудуть українські екіпажі для проходження навчання.
  • Міністр енергетики США Перрі заявив про повну підтримку президентом Трампом і американською адміністрацією припинення будівництва російського газогону "Північний потік-2".
  • Міністр закордонних справ Польщі Чапутовіч повідомив, що за минулий рік громадянам України було видано майже 850 тис. віз.

Тренди

  • Мобільні оператори виступають категорично проти підвищення плати за радіочастоти в нижньому діапазоні 800-900 МГц, яке запропонувала Нацкомісія з радіозв'язку та інформатизації. Чиновники вважають, що це підштовхне операторів до перерозподілу частот (рефармінгу) у цьому діапазоні, що дозволить створити суцільні частотні смуги, необхідні для зв'язку стандарту 4G. Однак більшість експертів упевнені, що оператори не проводитимуть рефармінг, а просто піднімуть тарифи на 10% і вище.

No comments:

Post a Comment