March 07, 2019

06.03.2019: Порошенко оголосив про проведення міжнародного аудиту в Укроборонпромі

Порошенко оголосив про проведення міжнародного аудиту в Укроборонпромі
Порошенко оголосив про проведення міжнародного аудиту в Укроборонпромі

  • Порошенко під тиском США оголосив про проведення міжнародного аудиту в Укроборонпромі.
  • Гройсман оголосив про проведення конкурсу на посаду голови Нафтогазу. Коболєв проти.
  • Заступник командувача ССО, кандидат у президенти Кривонос знявся з виборів на користь Порошенка.

В Україні

  • Кандидат у президенти, заступник командувача Сил спеціальних операцій Кривонос зняв свою кандидатуру на користь чинного президента Порошенка та заявив, що не вважає за можливе змінювати верховного головнокомандувача в умовах війни.
    Лідер партії "Громадянська позиція" Гриценко подав до адміністративного суду позов про визнання порушенням правил ведення передвиборної агітації публікацію фотографій на офіційному сайті президента про його робочі поїздки до Одеськи та Донецької області.
    Генпрокурор Луценко повідомив про затримання двох осіб, які нібито намагалися дати хабар в 5 млн кандидату в президенти Юрію Тимошенку за відмову від участі у виборах.
    Центральна виборча комісія звернулася до Нацполіції з вимогою розслідування заяв громадської організації "Національні дружини" про ймовірне застосування ними сили у разі виявлення фальсифікацій на виборах.
    Національна громадська телерадіокомпанія відмовилася від трансляції передвиборчого рекламного ролика кандидата у президенти від "Опозиційної платформи – За життя" Бойка та вимагає прибрати з нього зображення державного прапора та згадки про незаконне збагачення Порошенка. НСТУ не вважає ці дії цензурою, а інформацію з ролика називає "поширенням завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост президента України".
  • Після гучних заяв посла США та деяких міжнародних партнерів про корупцію в оборонній промисловості президент Порошенко зібрав позачергове засідання РНБО, на якому оголосив про проведення ревізії і міжнародного аудиту всіх контрактів державного концерну Укроборонпром. Глава Укроборонпрому Букін заявив про безпідставність звинувачень журналістів-розслідувачів програми "Наші гроші" про розкрадання та корупцію у сфері виробництва озброєнь.
  • Адміністративний суд вимагає від керівництва Верховної Ради розкрити інформацію про персональний склад правлячої коаліції за позовом депутата від групи "Воля народу" Деркача. Деркач вимагає визнати протиправною діяльність координаторів коаліції від БПП і Народного фронту та внести на розгляд парламенту кандидатуру міністра охорони здоров'я. Виконувачка обов'язків міністра Супрун обіймає цю посаду протягом майже 3 років у порушення регламенту, який допускає такий статус лише протягом місяця.
  • Кабмін прийняв рішення про поділ Держфіскальної служби на дві окремі структури – Митну та Податкову служби. Згідно із меморандумом з МВФ, у процесі реорганізації буде ліквідовано велику кількість юридичних осіб (податкових інспекцій), що входять до складу ДФС.
  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив про відкриття з 23 березня конкурсу на посаду голови правління Нафтогазу після закінчення контракту з нинішнім керівником Коболєвим. Він заявив, що Кабмін не ухвалював рішення про укладення з ним нового контракту. 28 лютого наглядова рада Нафтогазу прийняла рішення про подовження контракту із Коболєвим і встановила йому місячний оклад в сумі понад 2 млн грн, хоча, за висловлюваннями членів ради, його зарплата має бути не менше 10 млн грн. Коболєв скликав екстрену прес-конференцію, на якій назвав оголошення конкурсу таким, що суперечить українському законодавству, та заявив, що не збирається йти з посади.
  • Кабмін затвердив нову методику проведення перевірок підприємств, засновану на оцінці факторів ризику, залежно від сфери діяльності. Крім того, уряд скасував дію 149 застарілих регуляторних актів. Серед них – скасування обов'язкової наявності книг скарг і пропозицій, максимальної надбавки на ціну виробів медичного призначення, придбаних за рахунок бюджету, а також спрощення процедури отримання робочих віз іноземними громадянами.
  • Уряд змінив склад правління Пенсійного фонду – до складу учасників введено главу фонду Капінуса та ще 3 чиновників.
  • Мінфін затвердив план перетворення державного підприємства "Національна енергетична компанія Укренерго" на приватне акціонерне товариство зі 100% державною участю. "Укренерго" експлуатує магістральні та міждержавні лінії електропередач, а також здійснює диспетчеризацію роботи об'єднаної енергосистеми.
  • Компанія Ахметова "Нафтогазсистеми" купила право користування на 20 років одним із найбагатших родовищ вуглеводнів –  Світанково-Логінською нафтогазоносною площею за 85 млн грн (трохи більше $3 млн).
  • Шевченківський суд частково задовольнив клопотання прокуратури про відсторонення від посади на час слідства голови Херсонської облради Мангера, якому пред'явлено звинувачення в організації убивства активістки Гандзюк.
  • НАБУ закрило кримінальне провадження за фактами незаконного збагачення мера Одеси Труханова. Після скасування Конституційним судом статті про кримінальне переслідування чиновників за незаконне збагачення, до Верховної Ради внесено вже 6 законопроектів до нової редакції статті. Серед них – президентський законопроект, який експерти вважають гіршим від скасованого, оскільки він практично позбавляє можливості притягнення чиновників до відповідальності, пов'язуючи незаконне збагачення з необхідністю доказів у корупції і розкраданнях.
  • Переможцями конкурсу на посади суддів Верховного суду, який проводила Вища кваліфікаційна комісія суддів, стали 16 осіб, яких Громадська рада доброчесності визнала недобросовісними, зокрема, через зв'язки з політиками та незаконне збагачення. Серед них – племінник колишнього голови Центральної виборчої комісії Ківалова, який фальсифікував президентські вибори в 2004 році, та юристка, що працювала в інтересах президента Порошенка. Остаточне рішення про призначення суддів має прийняти найближчим часом Вища рада правосуддя.
    Також оголошено 39 переможців конкурсу на посади суддів Вищого антикорупційного суду.
  • Приватбанк відкрив послугу онлайн-операцій із цінними паперами (ОВДП) у системі електронного банкінгу Приват24.
  • Активна конвертація доларів у гривні нерезидентами для викупу ОВДП і продаж валюти вітчизняними підприємствам обвалили курс долара: 26,48 ₴/$ (-0,26), 29,94 ₴/€ (-0,38 грн), 4,02 ₴/10 руб (-0,05 грн). За оцінками учасників торгів, Нацбанку вдалося купити не менше $135 млн.

Війна

  • Окупанти не припиняють артилерійські та мінометні обстріли на приморській ділянці фронту, на Світлодарському виступі, у Попаснянському районі й околицях траси Р-66 "Бахмутка" у Луганській області. Під артобстріл потрапили захисники Лебединського, Гнутового, Водяного, Новолуганського, Катеринівки, Новотошківського та Кримського. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців за минулу добу не було.

Україна та світ

  • Посол України в США Чалий закликав корпорацію Google відмовитися від відображення окупованого Криму частиною РФ.

Тренди

  • Згідно із результатами соцопитування, проведеного службою "Рейтинг", майже 2/3 респондентів вважають, що держава заважає діяльності малого та середнього бізнесу, і лише 7% – що влада сприяє веденню підприємницької діяльності.

No comments:

Post a Comment