March 01, 2019

28.02.2019: Лещенко, Найєм і Заліщук вийшли із БПП

Лещенко, Найєм і Заліщук вийшли із БПП
Лещенко, Найєм і Заліщук вийшли із БПП

  • Лещенко, Найєм і Заліщук вийшли із БПП.
  • Порошенко вніс до парламенту законопроект про криміналізацію незаконного збагачення.
  • Верховна Рада відмовилася створювати окрему ТСК щодо розкрадань в Укроборонпромі.
  • Главі Нафтогазу Коболєву подовжили контракт на 3 роки та призначили зарплату у 2 млн грн.

В Україні

  • Лідер партії Самопоміч Садовий заявив про готовність зняти свою кандидатуру на користь єдиного кандидата від демократичних сил, залежно від результатів соціологічних опитувань. Він вважає, що єдиний кандидат спроможний перемогти мародерів при владі та ставлеників олігархів. Глава партії "Громадянська позиція" Гриценко після переговорів із Садовим заявив, що рішення про висунення єдиного кандидата буде оголошено відразу ж по досягненні угоди. Кандидати мають право зняти свою кандидатуру до 7 березня.
    Шоумен Зеленський заявив, що має намір побудувати "країну мрій", незважаючи на негатив, що звучить на його адресу. Він не вважає стару владу конкурентом для себе та своєї команди. Зеленський поспівчував президенту Порошенку, в якого головний конкурент – це народ України.
    СБУ опублікувало документи, що свідчать про побудову передвиборної піраміди штабами Тимошенко. "Українська правда" розкрила масштабну схему підкупу виборців за допомогою "агітаторів" і збору персональних даних потенційних прихильників.
    Центральна виборча комісія повідомила, що правом на зміну місця голосування вже скористалися понад 40 тис. виборців.
    Активісти руху "ЧЕСНО" на підставі аналізу декларацій оцінили суму активів 44 кандидатів в президенти в 2,2 млрд грн, третина суми – активи президента Порошенка.
  • Верховна Рада прийняла новий закон про трансплантацію органів. Згода на посмертну трансплантацію органів фіксуватимуть сімейні лікарі. Розширено перелік родичів, які можуть бути донорами органів. Оплачувати послуги з трансплантації буде Національна служба здоров'я.
    Депутати фракцій правлячої коаліції відмовилися створювати тимчасову слідчу комісію (ТСК) з корупції і розкраданнях в Укроборонпромі, факти яких викриті журналістами програми "Наші гроші". Вони доручили розглянути ці матеріали ТСК, що створена для розслідування в оборонній сфері в 2004-2017 рр.
  • В Україні та Європі продовжують обговорювати скандальне рішення Конституційного суду про декриміналізацію незаконного збагачення. Голова суду Шевчук заявив, що при ухваленні рішення політичний тиск на нього ніхто не вчиняв. Крім того, він стверджує, що в законодавстві США також немає подібної статті, а корупціонерів переслідують за кримінальними статтями.
    У відповідь на рішення Конституційного суду заяви про вихід із фракції Блоку Порошенка подали три депутати з групи "Єврооптимісти" – Лещенко, Найєм і Заліщук. Керівництво БПП повідомило, що поки не планує збирати з'їзд для виключення депутатів. Правляча коаліція протягом уже 3 років не може підтвердити своє існування, а виключення 3 депутатів остаточно її поховає.
    Президент Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект із новим формулюванням статті про незаконне збагачення. На думку експертів Центру протидії корупції, законопроект Порошенка гірше, ніж прийнятий під час правління Януковича, та робить практично неможливим доказ незаконного збагачення, оскільки слідству потрібно буде доводити також отримання хабарів або зловживання службовим становищем. Таким чином, неможливо буде притягнути до відповідальності чиновників за придбання майна, що не підтверджено офіційними доходами.
    За словами глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького, після рішення Конституційного суду буде закрито близько 70 справ про незаконне збагачення чиновників. Якщо справа перебуває на розгляді в суді, то її закриє суд, якщо на стадії слідства – то постанову зобов'язаний ухвалити слідчий або прокурор. Холодницький зазначив, що справи про привласнення коштів, невнесення доходів до декларації і хабарах закрито не буде. За твердженням Холодницького, перш за все буде знято звинувачення з колишнього головного прокурора АТО Кулика, судді з Луганської області Юхимчука, міністра інфраструктури Омеляна та глави Держаудітслужби Гаврилової, справи яких передано до суду.
  • Наглядова рада Нафтогазу подовжила контракт з головою правління Коболєвим і встановила йому місячний оклад понад 2 млн грн.
    Чиновники Нафтогазу стверджують, що в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу з Газпрому вже стягнуто газ на суму $2,1 млрд. Решту $2,5 млрд Нафтогаз намагається стягнути за допомогою накладення арешту на майно Газпрому в Нідерландах, Великій Британії, США, Швейцарії і Люксембурзі.
  • В останній день місяця учасники зовнішньоекономічної діяльності прагнули закрити виплати за контрактами, а банки – валютну позицію. Гривні було недостатньо, і її курс зміцнився:  26.86 ₴/$ (-0,13 грн), 30,66 ₴/€ (-0,07 грн), 4,07 ₴/10 руб (-0,03 грн). За оцінками учасників торгів, Нацбанку вдалося купити близько $15 млн в анонімному режимі через систему Matching.

Війна

  • Бойова активність окупантів на приморській ділянці фронту зростає з кожним днем. Гнутове, Водяне, Лебединське та Широкино були обстріляні з мінометів і ствольної артилерії. Під мінометний обстріл потрапили захисники села Шуми під Торецьким, Троїцького на Світлодарському виступі, Новозванівка, Попасна, Золоте в Попаснянському районі Луганської області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.
    Прес-центр ООС повідомив про перехід контрольних пунктів пропуску на окуповану територію на весняний режим роботи – з 7:00 до 18:30.

Україна та світ

  • Зустріч президента США Трампа та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина з денуклеаризації Корейського півострова завершилася без результатів. Нова зустріч поки не планується.
  • Колишній адвокат президента США Коен заявив на допиті, що Трамп дав йому вказівку про переведення $150 тис. на рахунок його благодійного фонду замість оформлення їх як оплати за виступ на міжнародній економічній конференції, що була організована українським олігархом Пінчуком.
  • МЗС України не виключає скасування безвізового режиму з Ізраїлем у разі систематичного порушення прав українських туристів.
  • Білоруська влада стверджує, що до України постачається вугілля, видобуте в РФ, а не на окупованій території Донбасу.

No comments:

Post a Comment