February 28, 2019

27.02.2019: Конституційний суд декриміналізував незаконне збагачення чиновників

Конституційний суд декриміналізував незаконне збагачення чиновників
Конституційний суд декриміналізував незаконне збагачення чиновників

  • Конституційний суд декриміналізував незаконне збагачення чиновників.
  • Україна не братиме участі в Євробаченні.
  • Держрибагенство підписало угоду з РФ про спільний вилов риби в Азовському морі.

В Україні

  • Опубліковано скандальне рішення Конституційного суду про скасування статті Кримінального кодексу, яка передбачає тюремне ув'язнення за незаконне збагачення держслужбовців і депутатів. Правозахисна організація Transparency International наголосила, що це рішення означає повну амністію для всіх посадових осіб із сумнівними доходами та призведе до закриття не менш ніж 50 кримінальних справ проти топ-чиновників, яких підозрюють у корупції. Крім того, за твердженням правозахисників, Конституційний суд практично зруйнував систему електронного декларування та дав індульгенцію на всі незаконні доходи чиновників, оскільки його рішення має й зворотну силу. Нарешті, це рішення порушує міжнародні зобов'язання України, які були дані на переговорах щодо надання візової лібералізації з ЄС.
    Антикорупційна ініціатива ЄС – найбільша європейська програма технічної допомоги у боротьбі з корупцією в Україні – оголосила рішення Конституційного суду заангажованим і таким, що не відповідає прецедентній практиці Європейського суду з прав людини.
    Генеральний прокурор Луценко заявив, що скасована Конституційним судом стаття Кримінального кодексу була "неефективною". Президент Порошенко заявив, що розуміє людей, які засуджують рішення Конституційного суду, і пообіцяв розробити новий закон, до якого "комар носа не підточить".
    Антикорупційні активісти зазначили, що Луценко суперечить своїм же заявам від 2015 р., крім того, він був одним з авторів закону про криміналізацію незаконного збагачення. Прес-служба НАБУ оголосила, що, відповідно до рішення Конституційного суду, практично всі справи про незаконне збагачення чиновників доведеться закрити. Серед підозрюваних – судді, прокурори, депутати, колишні й чинні керівники органів державної влади.
  • Посол США Йованович і спецпредставник США із врегулювання в Україні Волкер зустрілися з лідером президентської гонки шоуменом Зеленським. Прес-служба політика заявила, що в ході переговорів сторони досягли повного взаєморозуміння з усіх питань.
  • Міністр соцполітики Рева оголосив про проведення переиндексації пенсій із 1 березня. За його словами, її буде проведено для 10,2 млн пенсіонерів, Середнє підвищення пенсії становитиме близько 255 грн, мінімальне – близько 100 грн. Рева також повідомив, що 1,9 млн пенсіонерів, розмір пенсії яких мінімальний або нижче, отримають у березні та квітні одноразові виплати на загальну суму 2400 грн. Кошти на ці цілі отримано від розмитнення автівок з європейською реєстрацією.
  • Прес-служба Національної громадської телерадіокомпанії оголосила, що Україна не братиме участі в пісенному конкурсі Євробачення в Ізраїлі, оскільки з виконавцями не знайдено спільної мови через "надмірну політизацію". Усі претенденти, які посіли 3 перших місця у відборі, відмовилися від участі в конкурсі та підписання контракту з НСТУ.
  • Апеляційний суд Києва відмовив олігарху Коломойському в позові до націоналізованого "Приватбанку" про захист честі, гідності та ділової репутації. Верховний суд визнав незаконними поставки без передоплати нафти "Укрнафтою" підприємствам Коломойського та його партнера Боголюбова. Колишні власники Приватбанку подали до Господарського суду Києва позов про визнання незаконним рішення про націоналізацію банку в 2016 р.
  • Міністерство фінансів розмістило ОВДП на $136 млн і 1,1 млрд грн. Іноземні покупці активно конвертували валюту в гривню для оплати держоблігацій, що не дозволило курсу гривні знизитися через виплату Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам: 26,99 ₴/$ (+0,01 грн), 30,73 ₴/€ (+0,08 грн), 4,10 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок снайперського вогню в Гнутовому поранено українського військовослужбовця. Окупанти продовжують активні бойові дії на південній і приморській ділянці фронту – у Чермалику та Водяному українські війська були обстріляні з мінометів і протитанкового ракетного комплексу. У Луганській області в районі траси Р-66 "Бахмутка" в Жовтому та Кримському окупанти обстріляли українські війська зі ствольної артилерії і мінометів. На Світлодарській дузі в Новолуганському та Станиці Луганській відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів.

Україна і світ

  • Державне рибне агентство все-таки підписало протокол з урядом РФ про спільний вилов риби в Азовському морі. Експерти неодноразово попереджали, що за допомогою цієї угоди російські кораблі отримають право вилову риби в прибережному просторі України, у той час як російські кораблі берегової охорони не дозволять українським рибалкам ловити рибу на більшій частині акваторії. Крім того, протокол фактично визнає анексію Криму Росією.

Тренди

  • Журналісти встановили, що заступник секретаря РНБО Гладковський – бізнес-партнер президента Порошенка, – управляє належними йому підприємствами через компанію з управління активами "Ф'южн капітал партнерз". Серед засновників цієї компанії є пов'язані з ним фірми, а також ще один бізнес-партнер Порошенка – депутат Кононенко. Гладковський (який до 2014 р мав прізвище Свинарчук), у 2009 р. купив у Порошенка компанію з виробництва автомобілів та автобусів "Богдан". Деякі експертів вважають, що він є номінальним власником, основним власником, як і раніше, залишається Порошенко. "Богдан" виграє практично всі тендери на поставку автомобілів для армії, з якими пов'язана низка гучних скандалів.
    Генеральний прокурор Луценко підтвердив, що частину деталей для військової техніки до України ввозять контрабандою з Росії і вважає прийнятною подібну практику.
  • Опубліковані чергові рейтинги кандидатів і партій на президентських і парламентських виборах. Центр "Соціальний моніторинг" та Український інститут соціальних досліджень ім. Яременко підтвердили, що шоумен Зеленський має найвищий рейтинг серед кандидатів – 27%, на друге місце вони поставили Тимошенко із майже 19%. На третьому місці – чинний президент Порошенко з 18%. За лідера "Опозиційною платформи " За життя" Бойка, за даними опитування, готові проголосувати близько 11% виборців. Також соціологи стверджують, що в другому турі виборів Зеленський впевнено перемагає всіх кандидатів. За даними опитування, партія Зеленського "Слуга народу" лідирує й ц парламентському рейтингу, випереджаючи "Батьківщину".

No comments:

Post a Comment