February 27, 2019

26.02.2019: Скандал навколо Укроборонпрому набирає обертів

Скандал навколо Укроборонпрому набирає обертів
Скандал навколо Укроборонпрому набирає обертів

  • Скандал навколо Укроборонпрому набирає обертів.
  • Конституційний суд скасував статтю кримінального кодексу за незаконне збагачення чиновників.
  • Тимошенко не дають створити тимчасову слідчу комісію для ініціювання імпічменту.

В Україні

  • ЗМІ повідомили про скасування Конституційним судом статті Кримінального кодексу, що передбачає покарання за незаконне збагачення. Стаття Кримінального кодексу була змінена на вимогу ЄС в рамках надання Україні "безвізового режиму" та зобов'язує держслужбовців, депутатів і членів їх сімей давати пояснення щодо джерел доходів. Судді вважають, що стаття порушує презумпцію невинуватості. Більшість депутатів, які звернулися зі скаргою на закон до Конституційного суду, – із правлячої коаліції Блоку Порошенка та Народного фронту.
  • У Верховній Раді кілька фракцій на чолі з "Батьківщиною" оголосили про створення тимчасової слідчої комісії з імпічменту президента через дані журналістського розслідування про масштабні розкрадання та корупцію в оборонній промисловості, що є сферою відповідальності Порошенка. Чиновники управління справами Верховної Ради анулювали бланки для збирання підписів для створення ТСК, оскільки нібито для цього потрібно рішення конституційної більшості. Згідно із законом про регламент, тимчасова слідча комісія створюється на вимогу не менш ніж 45 депутатів, а рішення про імпічмент приймається конституційною більшістю.
  • Верховна Рада погодила допуск підрозділів країн – членів НАТО в Україні для участі в багатонаціональних навчаннях на Яворівському полігоні, в акваторії і на узбережжі Чорного моря, а також в дельті Дунаю.
  • СБУ заявила про спробу спецслужб РФ заблокувати реєстр виборців шляхом пошкодження кабельних ліній і втручання до роботи обладнання операторів зв'язку. Президент Порошенко стверджує, що російські спецслужби спробували здійснити DDoS-атаки на сервера Центральної виборчої комісії. Він також підписав закон про заборону участі спостерігачів із РФ у президентських виборах.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що уряд готовий знизити ціну газу для населення в 2-4 рази, якщо це можна буде зробити без негативних наслідків для економіки та без суперечностей міжнародним угодам України.
  • Міністр енергетики Насалик вважає, що вугілля, поставлене в Україну із Білорусі, може мати російське походження, а не здобуте на окупованій території Донбасу, оскільки місце видобування палива дуже легко встановити.
  • Скандал навколо відбору українського учасника Євробачення триває. Слідом за співачкою MARUV від участі в конкурсі відмовилася група Freedom-Jazz, яка посіла друге місце.
  • За даними Держказначейства, бюджет січня зведено з дефіцитом у 12 млрд грн.
    Промислове виробництво в січні скоротилося на 3,3%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Приватбанк закриває сервіс безконтактних платежів за допомогою смартфонів і планшетів  iPay через його незатребуваність у малому бізнесі. Замість нього буде запущено сервіс miniPOS – міні-термінали, що працюють у зв'язці з гаджетами, із захистом платежів за PIN-кодом.
  • Торги пройшли дуже жваво, проте курс практично не змінився: 26.98 ₴/$ (-0,01 грн), 30,65 ₴/€ (+0,01 грн), 4,11 ₴/10 руб (-0,02 грн). До кінця сесії котирування щодо долару поповзли вгору у зв'язку з отриманням експортерами відшкодування ПДВ.

Війна

  • За повідомленням штабу операції об'єднаних сил, окупанти вели активні бойові дії на приморській ділянці фронту, на Світлодарській дузі та у Попаснянському районі, поблизу траси Р-66 "Бахмутка" та околицях Станиці Луганської, де позиції українських військ потрапили під мінометний обстріл. Крім того, відбулася перестрілка із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів у Верхньоторецькому поблизу Торецька. Унаслідок обстрілів 4 українських військовослужбовців дістали поранень. Влада "ЛНР" заявила про захоплення в полон українського бійця під час спроби прориву диверсійної групи на територію "республіки" в Золотому.

Україна та світ

  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер заявив, що керівництво США та країн ЄС визнає необхідність посилення та розширення санкцій проти РФ, яка окупувала та незаконно утримує протягом 5 років територію України.
  • Заступник генерального секретаря НАТО Готтемеллер висловила солідарність із вимогами Угорщини щодо скасування низки статей українського закону про освіту. Вона закликає українську владу привести закон у відповідність до рекомендацій Венеційської комісії.

Тренди

  • Представник президента у Верховній Раді Луценко заявила, що Укроборонпром і заступник секретаря РНБО Гладковський, бізнес-партнер Порошенка, мають намір судитися з проектом Bihus.info. Журналісти оприлюднили результати розслідування, яке розкрило масштабні розкрадання державних коштів і корупцію у сфері виробництва озброєнь. Одним з організаторів схеми названо сина Гладковського. Прес-служба Укроборонпрому заявила, що журналісти не вказали джерела своєї інформації, а подача матеріалу є маніпулятивною. Сам Гладковський назвав розслідування "компіляцією загальновідомих фактів і брудних фейків", яке посилається винятково на анонімні джерела. Він заявив, що звернувся до НАБУ та Генпрокуратури з проханням про перевірку оприлюднених матеріалів. На час розслідування він попросив припинити його повноваження заступника секретаря РНБО. У НАБУ заявили, що підприємства, про які йдеться в розслідуванні, уже є об'єктами кримінальних проваджень. Прес-служба Бюро підкреслила, що в оборонній сфері закупівлі засекречено, що ускладнює розслідування.
    Керівник проекту "Наші гроші" Бігус заявив, що матеріали оприлюднено перед виборами, оскільки розслідування не було завершено до початку нового сезону. Він анонсував публікацію ще двох серій розслідування не лише щодо сина Гладковського, а й щодо діяльності самого чиновника, а також ролі правоохоронних органів, які закрили кримінальні провадження у діяльності цієї організованої злочинної групи.

No comments:

Post a Comment