February 26, 2019

25.02.2019: За звинуваченням у держзраді аарештовано колишнього начальника Генштабу Заману

За звинуваченням у держзраді аарештовано колишнього начальника Генштабу Заману
За звинуваченням у держзраді аарештовано колишнього начальника Генштабу Заману

  • Суд заарештував колишнього начальника Генерального штабу Заману за звинуваченням у державній зраді.
  • Журналісти Bihus.info оприлюднили схему масштабних розкрадань в Укроборонпрому сином заступника секретаря РНБО Гладковського.
  • Співачка MARUV відмовилася від участі в конкурсі Євробачення.

В Україні

  • Кандидат у президенти шоумен Зеленський запропонував виборцям після успішного написання програми "Україна мрії", створити "команду мрії" – претендентів на ключові посади в країні.
    Заступник міністра у справах тимчасово окупованих територій Тука заявив, що вже близько 30 тис. внутрішніх переселенців тимчасово змінили місце голосування на президентських виборах.
    Глава президентської фракції у Верховній Раді Герасимов заявив, що депутати від БПП бойкотуватимуть голосування, доки міністр Аваков не спростує заяви про підкуп виборців командою президента.
  • Суд заарештував до 27 березня без можливості внесення застави колишнього начальника Генерального штабу Заману за підозрою у державній зраді. За твердженням прокурорів, дії колишнього начальника привели до фактичної ліквідації системи ППО країни. Замана назвав висунені йому звинувачення брехнею. За його словами, прокуратура сфабрикувала справу на підставі показань свідків, яких він свого часу звільнив за неналежне виконання посадових обов'язків. На думку деяких експертів, процес виглядає розправою над офіцером, який відмовився віддати наказ на висування військ на Київ під час подій на Майдані. Він також стверджує, що попереджав про загострення ситуації у Криму виконувача обов'язків президента Турчинова, однак секретар РНБО назвав ці твердження брехнею. Замана був одним із ключових свідків на процесі про державну зраду колишнього президента Януковича.
  • Співачка MARUV, яка перемогла в національному відборі, відмовилася від участі в пісенному конкурсі Євробачення. Національна громадська телерадіокомпанія вибере нового учасника. Європейський мовний союз підтвердив, що претендентів на конкурс направляє національна телерадіокомпанія країни-учасниці, яка й несе відповідальність за вибір.
  • Головний військовий прокурор Матіос звинуватив главу департаменту спецрозслідування Горбатюка у відсутності результатів розслідування злочинів проти активістів Майдану. Він також повідомив, що в серпні 2014 р. планувалася операція із затримання 18 співробітників "Беркута", що причетні до злочинів на Майдані, однак всі вони втекли до Росії або на окуповану територію Донбасу.
  • Президент Порошенко повідомив, що на рахунки Пенсійного фонду переказано майже 13,6 млрд грн від розмитнення автомобілів, у тому числі – майже 6 млрд грн від власників транспортних засобів на єврономерах. Міністр соцполітики Рева заявив, що, починаючи з березня, почнеться "автоматична індексація" пенсій, які зростуть на 17-20% (у середньому – на 255 грн). Майже 1,9 млн одержувачам мінімальних пенсій виплатять одноразово по 2400 грн. За повідомленням голови Держказначейства Слюз, Пенсійний фонд постійно бере кредити на виплати пенсій, які потім погашає після отримання ЄСВ від Держфіскальної служби. Однак останнім часом "касові розриви", що призвели до зриву виплати пенсій в липні 2018 р., стали хронічними.
  • Гривня зміцнюється на міжбанку, доки не почалися виплати Держказначейства відшкодування ПДВ експортерам: 27,00 ₴/$ (-0,03 грн), 30,65 ₴/€ (+0,05 грн), 4,14 ₴/10 руб (+0,01 грн).  Пропозиція валюти помітно перевищувала попит, що дозволило Нацбанку купити в анонімному режимі не менше $10 млн.

Війна

  • На Донбасі тривають бої на приморській ділянці фронту, де українські війська були обстріляні зі ствольної артилерії і мінометів, й у Попаснянському районі Луганської області. Перестрілки відбулися також у Верхньоторецькому в районі Дзержинська та на Світлодарському виступі. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів армія знову зазнала втрат: один боєць загинув, ще одного – поранено.
    Під час перетину лінії фронту на КПВВ "Станиця Луганська" помер пенсіонер. На цьому пункті пропуску це вже п'ятий випадок смерті пенсіонерів із початку року.

Україна та світ

  • На виборах в Молдові найбільшу кількість місць у парламенті добула проросійська Соціалістична партія, яку раніше очолював президент Додон, на другому місці – проєвропейський блок ACUM, на третьому – правляча Демократична партія. На підставі результатів обробки більше половини бюлетенів загальнонаціонального референдуму, більшість виборців підтримала скорочення кількості депутатів парламенту з 101 до 61, а також введення механізму відкликання депутатів. Демократи звинуватили Росію в масштабному втручанні до процесу виборів.

Тренди

  • Розслідування журналістів команди Bihus.info підтвердило, що син заступника секретаря РНБО Гладковського – бізнес-партнера президента Порошенка, організував масштабну схему з відмивання державних коштів за допомогою фірм-прокладок, через які було відмито не менше 500 млн грн.

No comments:

Post a Comment