February 22, 2019

21.02.2019: Кучма побоюється масових протестів незадоволених підрахунком голосів на виборів


Кучма побоюється масових протестів незадоволених підрахунком голосів на виборів
Кучма побоюється масових протестів незадоволених підрахунком голосів на виборів

  • Кучма побоюється масових протестів незадоволених підрахунком голосів на виборів.
  • СБУ звинуватила депутата від Батьківщини в організації схеми підкупу виборців.
  • Російське МЗС вважає, що курс України на вступ до НАТО та ЄС руйнує мінські домовленості.

В Україні

  • Три колишні президенти України – Кравчук, Кучма та Ющенко дали спільну прес-конференцію. Кучма заявив, що дуже багато людей сумніватимуться в чесності підрахунку голосів на виборах 31 березня, що може призвести до масових протестів. Кучма також зазначив, що в Європі немає жодного лідера, який хотів би вступу України до НАТО та ЄС. За його словами, вони зважають на реакцію Росії, яка забезпечує їх країни енергоносіями. Ющенко зазначив позитив змін до Конституції і заявив, що позаблоковий статус нічого не дав Україні, на що Кравчук заперечив, що "зараз потрібно аналізувати реальні речі, а не фантазувати". Кравчук назвав ненависть українців до олігархів "більшовицької філософією", а Кучма зазначив, основних ворогів в українців два – олігархи та Росія. За його словами, олігархів знищити можна, а ось що робити з Росією, не знає ніхто.
  • Українська влада розглядає передавання в оренду або управління для забезпечення безперебійної роботи Нафтогазу або Аграрному фонду Одеського припортового заводу, який ніяк не можуть продати через великі борги. Завод практично стоїть, його працівники звільняються.
  • Прокуратура відкрила кримінальне провадження проти поліцейських, які в Сумах увірвалися до передвиборчого штабу Порошенка, де, за їхніми словами, проводилися незаконні дії, і затримали 2 людей. Після втручання прокуратури затриманих звільнили.
    СБУ підозрює депутата від партії Батьківщина Богдана в організації "виборчої піраміди" для підкупу виборців.
    Спікер виборчого штабу Порошенко Медведєв заявив, що представники президента уточнюватимуть, коли його поїздки носять робочий, а коли – передвиборний характер.
  • Держприкордонслужба засекретила контракти на виконання робіт з проекту "Стіна", пославшись на державну таємницю, хоча й оприлюднила список підрядників. Служба також заявила, що нові фортифікаційні споруди в рамках проекту в 2019 р не зводитимуться.
  • На полігоні в Київській області в ході навчань стався вибух, унаслідок якого поранені 2 військовослужбовців. Військова прокуратура вважає, що вони постраждали від вибуху гранати, яку знайшли під час розчищення полігону.
  • Європейська бізнес-асоціація підтримує кроки Мінсоцполітики, спрямовані на детінізацію ринку праці, однак вважає, що посилення правил роботи фізосіб-підприємців призведуть до негативних наслідків. Асоціація закликала перед введенням обмежень спочатку змінити Трудовий кодекс, що діє ще з радянських часів. Міністр Рева стверджує, що нововведення не торкнуться працівників IT-галузі та журналістів, але з тексту законопроекту цього не випливає.
  • Батько активістки Гандзюк – Віктор Гандзюк вважає винним в її смерті главу Херсонської облради Мангера, оскільки саме про нього говорила його дочка, на яку було скоєно замах у липні 2018 р. В. Гандзюк заявив, що Мангер залякує свідків, перебуваючи на волі, зокрема проти нього ведеться стеження, він отримує незрозумілі телефонні дзвінки. Суд з обрання запобіжного заходу Мангер перенесено через неявку його адвокатів.
  • Обсяги торгів на міжбанку були досить великими, після того, як Нацбанк вийшов на ринок для покупки валюти, котирування знову піднялися: 27,00 ₴/$ (-0,08 грн), 30,66 ₴/€ (-0,06 грн), 4,12 ₴/10 руб (+0,01 грн). За оцінка мибанкірів, НБУ зміг купити в анонімному режимі через систему Matching близько $10 млн.

Київ

  • Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" планує ще раз підвищити ціни на відпуск електричної і теплової енергії столичним споживачам із 1 травня. Пропозиції вже представлено до Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Війна

  • Бойові дії не припиняються в околицях Маріуполя й Донецька, а також на північній ділянці фронту в Луганській області – у Катеринівці та Кримському. Окупанти знов обстріляли українські війська із мінометів різних калібрів, гранатометів і стрілецької зброї. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 2 українських військових.
  • За повідомленням журналістів "Радіо Свобода", імпорт вугілля із Білорусі в 2018 р. виріс у 800 разів і перевищив в грошовому вираженні $50 млн. Власного вугілля Білорусь не має, тому він може бути вугіллям з окупованих територій Донбасу, що легалізовано через російські фірми- "прокладки".

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров звинуватив українську владу в підготовці ще однієї провокації у Керченській протоці за участі НАТО. Він заявив, що зміцнення курсу України на вступ до НАТО та ЄС спрямований на знищення мінських домовленостей і закликав Францію та Німеччину до тиску на українське керівництво.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова заявила, що її колега з Росії Москалькова нібито не має повноважень на організацію обміну полоненими між Україною та РФ, хоча представник Росії на переговорах в Мінську Гризлов прямо вказав на неї як на відповідальну за ці дії.

No comments:

Post a Comment