February 21, 2019

20.02.2019: Замовників і виконавців злочинів проти учасників Євромайдану так і не покарано

Замовників і виконавців злочинів проти учасників Євромайдану так і не покарано
Замовників і виконавців злочинів проти учасників Євромайдану так і не покарано

  • Замовників і виконавців злочинів проти учасників Євромайдану так і не покарано.
  • Термін пільгового розмитнення автомобілів на єврономерах спливає 22 лютого й подовжено не буде.
  • Центр Разумкова поставив Порошенка на друге місце у президентському рейтингу.

В Україні

  • На Майдані Незалежності у пам'ять героїв "Небесної сотні" запалили "промені гідності".
    Генеральний прокурор Луценко у черговий раз заявив, що Генпрокуратура готова "негайно" завершити слідство щодо осіб, які віддали наказ про розстріл активістів. Він визнав, що дві третини серед тих, хто вбивав майданівців, утекли до Росії і стверджує, що справи буде передано до суду відразу ж після прийняття Верховною Радою закону, що подовжує процедуру заочного засудження.
    Фактично жоден із замовників і виконавців злочинів проти активістів євромайдан так і не зазнав покарання.
    Президент Порошенко нагородив свого спічрайтера й керівника піар-кампанії Медведєва орденом Івана Мазепи. У списку нагороджених до 5-річчя подій на Майдані – активісти, волонтери та діячі культури.
  • Соціальна мережа Facebook посилить вимоги до передвиборчої рекламі під час президентської кампанії в Україні, зокрема, буде заборонено оплату такої реклами з-за кордону та введено жорстку ідентифікацію осіб, які її розміщують.
  • Заступник міністра фінансів Верланов заявив, що влада не має наміру подовжувати термін пільгової реєстрації автомобілів на європейських номерах, що спливає 22 лютого.
  • Держслужба з питань праці виявила в ході перевірок у 2018 р. близько 25 тис. неоформлених працівників і наклала на роботодавців штрафи на суму близько 1,7 млрд грн.
  • Голова Херсонської облради Мангер, якого підозрюють в організації вбивства активістки Гандзюк, відмовився давати свідчення слідчим. Громадські активісти, які проводять акцію "Хто замовив Гандзюк?", заявляють про причетність до вбивства чинного начальника Нацполіціі Херсонської області Мерікова.
  • За твердженням прес-секретаря генпрокурора Сарган, генпрокуратура веде слідство за обвинуваченням у державній зраді щодо кількох колишніх міністрів оборони.
  • Компанія "Богдан Моторс", якою володіє бізнес-партнер Порошенка, заступник секретаря РНБО Гладковський, поставить Харкову 57 нових тролейбусів на суму понад €11 млн коштом кредиту ЄБРР.
  • За даними Держказначейства, місцеві бюджети у 2018 р. розмістили на депозитних рахунках 26,8 млрд грн, заробивши на цьому 1,3 млрд грн. Кабмін у січні прийняв рішення про заборону подібних операцій до кінця 2019 р.
  • Бюджет 2018 р. не виконано ні за доходами, ні за видатками. План за доходам виконано на 98% через недобір основних податків на суму майже 19 млрд грн. План за видатками виконано всього на 94,5% через недофінансування витрат, що становило понад 48 млрд грн – гірше було тільки в кризовому 2014 р.
  • У 2018 р. Держказначейство відшкодувало експортерам близько 131 млрд грн ПДВ.
  • Незважаючи на приплив гривні на ринок після виплат із погашення ОВДП, потреба в ній для закриття бюджетних платежів у підприємств була досить високою, що дозволило Нацбанку зміцнити курс і купити близько $15 млн в анонімному режимі через систему Matching: 27,09 ₴/$ (-0,09 грн), 30,72 ₴/€ (+0,03 грн), 4,11 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Київ

  • Київська адміністрація з 1 квітня піднімає тарифи на вивезення сміття на 10%. Чиновники планують з 1 травня підняти й тариф на газ – виявляється, із цього питання вже відбулися громадські слухання.

Війна

  • Бойові дії, як і раніше, тривають на приморській ділянці фронту – у Лебединському, Водяному, Широкино та в Попаснянському районі Луганської області – в Новоолександрівці, Новотошківському, Катеринівці та Золотому, де окупанти вели обстріли позицій українських військ із мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Захисники Мар'їнки потрапили під снайперський вогонь. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець.

Україна та світ

  • На слуханнях у Генеральній асамблеї ООН з приводу агресії Росії в Україні виступив президент Порошенко. Він навів факти агресії та участі РФ у підтримці військовою технікою, грошима та ресурсами самопроголошених донбаських "республік". Порошенко заявив, що Росія перетворила окупований Крим на стартовий майданчик для запуску ракет. Він назвав Україну "миролюбною країною", яка відмовилася в 1994 р. від ядерного арсеналу в обмін на гарантії, надані підписантами Будапештського меморандуму, які Росія порушила в усі можливі способи, також вона порушила принципи і норми міжнародного права та статут ООН. Порошенко запропонував позбавити Росію права вето в Раді Безпеки у відповідь на її агресію в Україні та закликав направити на Донбас технічну оціночну місію для розробки варіантів розміщення миротворців.
  • Президент РФ Путін у посланні до Федеральних зборів пригрозив США новою зброєю в разі розміщення нових ракет в Європі.

Тренди

  • Глава партії Батьківщина Тимошенко подала позов до суду на президента Порошенка з приводу незаконної агітації і використання на ці цілі коштів не з виборчого фонду. Крім того, за заявою "Батьківщини", поліція відкрила 2 кримінальні провадження за фактами підкупу виборців штабом Порошенка.
    Згідно із соціологічним опитуванням Центру Разумкова, в президентських рейтингах лідирує шоумен Зеленський, його мають намір підтримати 19% респондентів, які прийдуть на вибори, за ним слідують президент Порошенко (17%) і Тимошенко. (14%). У другому турі, за оцінкою Центру, Зеленський перемагає і Порошенка, і Тимошенко. У рейтингу партій лідирує "Слуга народу" Зеленського, якій надають перевагу 18%, далі йдуть Батьківщина (15,4%), Блок Порошенка (14,9%), "Громадянська позиція" (8%), "Опозиційна платформа – За життя "(6,6%) і Радикальна партія Ляшка (5%).

No comments:

Post a Comment