February 17, 2019

16.02.2019: Позиції США та Німеччини щодо Росії, Ірану та НАТО принципово різняться.

Позиції США та Німеччини щодо Росії, Ірану та НАТО принципово різняться.
Позиції США та Німеччини щодо Росії, Ірану та НАТО принципово різняться.

  • Позиції США та Німеччини щодо Росії, Ірану та НАТО принципово різняться.
  • Міністр фінансів Маркарова заявила, що в українській економіці все добре.
  • На Донбасі під час обстрілу загинув боєць, під час розмінування – сапер.

В Україні

  • Партія Громадянська позиція провела під Адміністрацією президента акцію протесту проти підкупу виборців чинною владою.
  • Міністр фінансів Маркарова заявила, що уряду вдалося стабілізувати ситуацію в економіці. За її словами, макроекономічна ситуація досить стабільна, економіка безперервно зростає протягом 12 кварталів, інфляція не перевищує 10%, а золотовалютні резерви – найбільші з 2013 р. Маркарова визнала, що за нинішніх темпів розвитку України досягне рівня сучасної Польщі за 50 років і заявила, що уряд має рецепти для того, аби наздогнати Польщу швидше.

Війна

  • Окупанти атакували українські війська в Кримському, поблизу траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області за підтримки мінометів, гармат БМП і стрілецької зброї. Під обстріл з мінометів і кулеметів вночі потрапили захисники Катеринівки в околицях Золотого. Перестрілки з застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в Авдіївці, у Пісках – на околиці Донецька, а також в Павлополі та Водяному на приморській ділянці фронту. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, у ході бойових дій загинув український військовослужбовець, ще один – дістав поранення.
    Унаслідок підриву боєприпасів під час розмінування в Пісках загинув сапер Держслужби з надзвичайних ситуацій, 3 співробітників поліції дістали поранень.

Україна та світ

  • На Мюнхенській конференції з безпеки виявилися великі розбіжності між США і Німеччиною у підходах до зовнішньої політики. Канцлер Меркель висловила сумнів у необхідності нарощування до 2% до 2024 р. військових бюджетів країнами – членами НАТО, водночас підкресливши важливість надання міжнародної допомоги іншим країнам. Віце-президент США Пенс підтвердив позицію президента Трампа про неухильне виконання країнами НАТО зобов'язань у рамках договору. Серйозними є протиріччя щодо розірвання ядерної угоди з Іраном – США вимагають від європейських партнерів виходу з договору, що спричинить, у свою чергу, скорочення поставок іранської нафти до Європи. Позиція щодо Росії у Меркель однозначна – РФ залишається партнером, газогін "Північний потік-2" має бути добудований, Європа не зацікавлена ​​у припиненні стосунків зі східним сусідом. Вона заявила, що підтримує Порошенко, однак не розриватиме заради України зв’язків з Росією. Пенс різко розкритикував участь Німеччини у реалізації "Північного потоку-2", заявивши про необхідність притягнення Росії до відповідальності за агресію в Україні. Пенс підтвердив на зустрічі з президентом Порошенком, що США не зменшуватимуть військову допомогу Україні.
    Глава МЗС РФ Лавров знову звинуватив Україну в провокації у Керченській протоці, де були розстріляні під час переходу до Азовського моря українські військові катери.
    У форумі взяла участь і лідер партії Батьківщина Тимошенко, яка обговорила з главою МВФ Лагард соціально-економічну ситуацію в Україні та можливість зниження тарифу на газ для населення після президентських виборів.

No comments:

Post a Comment