February 14, 2019

13.02.2019: Кабмін відзвітував про результати роботи за 2018 р.

Кабмін відзвітував про результати роботи за 2018 р.
Кабмін відзвітував про результати роботи за 2018 р.
  • Кабмін відзвітував про результати роботи за 2018 р.
  • Уряд видав постанову, що дозволяє Супрун продовжити роботу як в.о. міністра охорони здоров'я.
  • Мангер звинуватив генерала СБУ в організації замаху на Гандзюк.

В Україні

  • Глава Кабміну представив звіт про діяльність уряду за минулий рік. Гройсман назвав його "роком істотних напрацювань і змін у сегменті розвитку людського капіталу". Він підкреслив, що економіка невпинно зростала протягом усього 2018 року.
  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив про проведення "автоматичної індексації" пенсій у березні. Він також заявив про зростання у півтора рази середньої пенсії за минулий рік завдяки її підвищенню для 550 тис. військових пенсіонерів на 1476 грн. Слід зазначити, що "індексацію" заплановано на місяць проведення президентських виборів – березень, Весь 2018 рік пенсія звичайних пенсіонерів практично не росла. У комбінації із виплатою субсидій готівкою більшість експертів розглядають дії уряду як непрямий підкуп виборців на користь чинного президента.
  • Кабмін спростив процес розмитнення автомобілів на єврономерах. Тепер як підтвердження відповідності транспортного засобу екологічним нормам використовуватиметься техпаспорт країни останньої реєстрації.
  • Кабмін прийняв розпорядження, що дозволяє в.о. міністра охорони здоров'я Супрун продовжити роботу як керівника відомства, крім повноважень члена уряду. Мотивація рішення – це дозволить розблокувати критичні напрямки роботи, зокрема, закупівлю та розподіл медикаментів. Таким чином, чиновники обійшли рішення суду про відсторонення Супрун у процесі розгляду позову депутата від Радикальної партії Мосійчука.
  • Кандидат у президенти глава Соціалістичної партії Ківа вніс заставу за поліцейського, який побив активіста руху "С14" в суботу.
  • Суд поки не обрав запобіжний захід голові Херсонської облради Мангеру, якому пред'явлено звинувачення в організації замаху на вбивство активістки Гандзюк. Мангер звинуватив в організації замаху генерала СБУ Доценка, що кришує вирубку лісу в області, на якого, за його словами, працювала активістка. Прес-служба СБУ назвала заяву Мангера наклепом і спробою нівелювати зібрані Службою докази проти Мангера.
  • Борги споживачів за електроенергію зросли в 2018 р. на 16% і досягли 33,6 млрд грн. У 2018 р. в країні було вироблено 159 млрд кВт•год. електроенергії, спожито – всього 105 млрд кВт•год.
  • Надходження до бюджету від акцизу на тютюнові вироби в 2018 р. зросли до 43,6 млрд грн, що на 9,3% вище, порівняно з 2017 р. Самі акцизи за минулий рік зросли майже на 30% за рівня інфляції 9,8% .
  • За даними Мінфіну, дефіцит держбюджету в січні 2019 р. становив 12,3 млрд грн. Його буде профінансовано за рахунок випуску ОВДП на загальну суму 41,7 млрд грн. Із них 24,4 млрд – номіновано у гривні, облігації також розміщено у валюті – на $587,4 млн та €33,3 млн.
  • Мінфіну вдалося розмістити ОВДП у вівторок усього на 3,45 млрд грн – на суму майже вдвічі меншу, ніж минулого тижня. Здебільшого це були гривневі облігації із прибутковістю 19,5% і терміном погашення 4 місяці; валютні – із прибутковістю від 6,5% до 7,5% річних не викликали особливого попиту в інвесторів. Надії на викуп облігацій нерезидентами не виправдалися, тому пропозиція валюти на міжбанку було невеликою за стійкого попиту на неї з боку імпортерів, що призвело до поступового послаблення гривні: 27,09 ₴/$ (+0,09 грн), 30,63 ₴/€ (-0,12 грн), 4,13 ₴/10 руб (+0,02 грн). Графік розміщення ОВДП розписано до кінця березня. Тенденції ринку на наступному тижні визначатимуть бюджетні платежі, тому можливе невелике зміцнення гривні.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі українські війська були обстріляні з мінометів на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському; у Павлополі окупанти обстріляли позиції української армії з протитанкового ракетного комплексу. Перестрілки також відбулися у передмістях Авдіївки, у Новолуганському на Світлодарському виступі та в Кримському – поблизу траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • МЗС РФ заявив, що скористається правом члена ОБСЄ на направлення спостерігачів на президентські вибори до України безпосередньо в день голосування. Заступник голови Верховної Ради Геращенко наголошує, що Україна не допустить цих спостерігачів, скориставшись суверенним правом захисту від країни-агресора. Росія прямо не визнана агресором жодним міжнародним документом, обсяг торгівлі України з РФ зростає з кожним роком.
  • До Сенату США внесено законопроект про введення нових санкцій проти РФ за напад на українські військові катери у районі Керченської протоки та захоплення українських моряків. Санкції буде спрямовано на обмеження операцій інвесторів із російським держборгом, на російські компанії і банки, які беруть участь у проектах видобутку та виробництві скрапленого газу, на суднобудівний і кібернетичний сектори,на політиків та інших осіб, що сприяли незаконним або корупційним діям,  а також  на агентів ФСБ, що брали участь у захопленні українських моряків.

No comments:

Post a Comment