February 13, 2019

12.02.2019: Зеленський лідирує у президентських рейтингах


Зеленський лідирує у президентських рейтингах
Зеленський лідирує у президентських рейтингах
  • Згідно із результатами соцопитувань, Зеленський лідирує у президентських рейтингах.
  • США, Велика Британія та ЄС готують нові санкції проти РФ за агресію в Азовському морі.
  • Росія у Радбезі ООН знов звинуватила Україну у порушенні мінських домовленостей.

В Україні

  • Центральна виборча комісія затвердила список виборчих округів. У списку немає окупованих територій Криму й Донбасу.
    Громадянська організація "ЧЕСНО" на підставі аналізу фінансової звітності заявила, що партія "Батьківщина" витратила з червня по грудень 2018 року на рекламу Тимошенко та її "нового курсу" 155 млн грн. Більше 2/3 коштів пішло на оплату телевізійної реклами.
    Партія, у свою чергу, заявила про масові повідомленнях з усіх регіонів про провокації  у вигляді пропозицій про скупку голосів на користь Тимошенко по 500 грн і звинуватила в таких діях президентську партію.
    Комітет виборців України зажадав від шоумена Зеленського оплатити трансляцію фільму "Слуга народу-3" як передвиборну агітацію, оскільки фільм спонукає виборців голосувати за нього та демонструється в період передвиборної кампанії.
    ЗМІ, що належать олігарху Коломойському, поширюють повідомлення про результати опитування різних соціологічних служб, які надають нищівної переваги у першому турі президентських виборів його протеже Зеленському, на друге місце – ставлять чинного президента.
    Громадянська мережа "Опора" вважає, що поки немає підстав говорити про підкуп виборців Зеленським, але закликала його роз'яснити спосіб і критерії поширення запрошень на безкоштовні концерти Студії "95 квартал".
    Активісти "Опори" повідомили про роздачу пенсіонерам Одеською облрадою одноразової грошової допомоги в розмірі 1000 грн, яка, за твердженням чиновників, виділена в рамках програми, що затверджена радою.
    Кандидат в президенти від партії "Сила людей" Гнап повернув журналістам програми "Слідство.Інфо" суму, що була отримана ним на його особистий рахунок як премія 2015 р.
  • Президент Порошенко стверджує, що вибори ставлять перед Україною 2 головних визови: Росія спробує зупинити рух України на Захід, а популізм політиків може негативно вплинути на економіку.
    Порошенко має намір підписати наступного тижня закон про внесення змін до Конституції про курс у НАТО та ЄС. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс допомагатиме Україні просуватися шляхом євроатлантичної інтеграції, однак не сказав нічого про перспективи можливого вступу.
  • Міністерство економічного розвитку оголосило, що рівень тіньової економіки впав до 32% від ВВП, що є найменшим значенням за 10 років.
  • Наглядова рада Національної громадської телерадіокомпанії прийняла повторне рішення про звільнення її голови Аласанії 6 травня,  після закінчення президентських виборів.
  • Сума експортної виручки від продажу зернових досягла в 2018 р. $7,2 млрд унаслідок зростання світових цін на зерно за збереження обсягу поставок у натуральному виразі.
  • Суд заарештував оперуповноваженого Подільського РВВС, що побив ногами активіста руху "С14", який брав участь в акції "Хто замовив Катю Гандзюк?", із можливістю внесення застави в 115 тис. грн. Про готовність внести заставу заявив кандидат в президенти Ківа, якого висунено Соціалістичною партією, колишній радник глави МВС. Олігарх Новінський запропонував "надати кращих адвокатів" поліцейським, які застосували силу проти активістів руху "С14".
  • Арешт колишнього перекладача прем'єр-міністра Гройсмана, якого звинувачують у шпигунстві, подовжено ще на 2 місяці.
  • СБУ має намір заблокувати ще близько 100 сайтів, що працюють на користь Росії після видання президентського указу. Минулого року було заблоковано близько 200 сайтів і 2 тис. фейкових акаунтів у соцмережах.
  • НБУ вважає головним завданням комерційних банків у 2019 р. відновлення кредитування бізнесу.
  • Мінфін провів чергове розміщення ОВДП на 2,4 млрд грн і $40 млн. Під покупку облігацій іноземні спекулянти продавали великі обсяги валюти на міжбанку Офіційний курс практично не змінився, хоча його намагалися розгойдати всю торговельну сесію: 27,01 ₴/$ (-0,05 грн), 30,61 ₴/€ (-0,09 грн), 4,11 ₴/10 руб (-0,01 грн). За оцінками учасників торгів, Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі близько $10 млн.

Війна

  • Окупанти обстріляли із мінометів позиції українських військ у Золотому в районі невідкритого КПВВ в Луганській області та в Широкиному на приморській ділянці фронту. Захисники Богуславського в околицях Попасної потрапили під обстріл із гармат БМП і протитанкового ракетного комплексу, перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в Мар'їнці та Станиці Луганській. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, у результаті обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Підприємство "410-й завод цивільної авіації" отримало замовлення від компанії Boeing на ремонт літаків, уже виконуються роботи з техобслуговування та фарбування 2 авіалайнерів.
  • МВФ запропонував українській владі зосередити увагу на приватизації і земельній реформі, оскільки, на думку функціонерів фонду, вони є перспективними напрямками залучення інвестицій, а реформа Держфіскальної служби, що починається, покликана поліпшити бізнес-середовище. Постійний представник МВФ в Україні Люнгман вважає, що підвищення цін на газ дає уряду додаткові можливості для субсидування малозабезпечених верств населення.
  • ООН створила спеціальний фонд для гуманітарної допомоги населенню Донбасу, яке постраждало від війни, і закликала міжнародних донорів приєднатися до допомоги.
  • Британський МЗС повідомив про підготовку США та ЄС нових санкцій проти РФ у відповідь на захоплення українських судів і моряків у районі Керченської протоки.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков у ході презентації в Вашингтоні своєї стратегії деокупації Донбасу заявив що Україна перебуває на порозі великої війни з РФ.
  • На засіданні спільної комісії Україна-НАТО щодо ситуації в Азовському морі та Керченській протоці, була підтверджена готовність продовження тиску на РФ.
    Президент Порошенко заявив, що не допустить окупації Азовського моря та Керченської протоки та забезпечить виконання двосторонніх угод і міжнародних конвенцій про мореплавання в Чорному та Азовському морях.
  • Глава МЗС РФ Лавров заявив, що позиція ЄС на відновлення відносин з Росією за умови виконання нею мінських домовленостей "безперспективна". Він знову звинуватив Україну у порушенні домовленостей. За його словами, у країні наростають "націоналістичні та відверто неонацистські настрої".
    Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер наполягає, що саме Росія не виконує домовленості протягом всіх 4 років з моменту їх підписання в Мінську.
    США та країни Заходу підтвердили підтримку України на засіданні Ради Безпеки ООН, що було скликане з ініціативи Росії, з нагоди 4-річчя підписання других мінських домовленостей. США знову підкреслили, що ніколи не визнають анексії Криму, а антиросійські санкції діятимуть до деокупацію Криму та повного виконання Росією мінських домовленостей. Представник США закликав Росію забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці. Представник Німеччини зауважив, що із заяв Росії випливає, що саме Україна напала на неї, а не навпаки.
  • Міністерство оборони Швеції на підставі аналізу військових навчань російської армії у 2009-2018 рр. констатує підготовку Росії до великої війни. За твердженням шведських аналітиків, кількість військ, що беруть участь у навчаннях, зростає щорічно – від 10 тис. у 2009 р. до 300 тис. – у 2018.

No comments:

Post a Comment