February 12, 2019

11.02.2019: Мангеру пред'явлено підозру в організації вбивства Гандзюк


Главі Херсонської облради Мангеру пред'явлено підозру в організації вбивства Гандзюк
Мангеру пред'явлено підозру в організації вбивства Гандзюк

  • Главі Херсонської облради Мангеру пред'явлено підозру в організації вбивства Гандзюк.
  • Коболєв вважає, що Росія шантажуватиме газом Україну, як у 2009 р.
  • Апеляційний суд поки не зміг поновити Супрун на посаді.

В Україні

  • Студія "Квартал 95" стверджує, що гастрольний тур Україною не є агітацією за її власника, кандидата в президенти Зеленського. Громадянська мережа "Опора" вважає безкоштовний концерт в Ужгороді непрямим підкупом виборців.
    В Одесі жартівники через соцмережі з обіцянкою виплати великих сум грошей зібрали мітинг біля пам'ятника Дюку на підтримку неіснуючого кандидата в президенти. На оголошення відгукнулися кілька сотень людей.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що на його міністерство здійснюються "інформатаки" після побиття співробітниками поліції активістів, які проводили в суботу в Києві акцію "Хто замовив Катю Гандзюк?" Він вважає ці “атаки” наслідком брудної передвиборної кампанії. Аваков пообіцяв "розібратися із правоохоронцями", які "діяли неадекватно". Держбюро розслідувань повідомило про вручення підозри поліцейському, який бив активіста. Поліція відкрила кримінальне провадження проти журналіста Сініцина, який збирав відомості про співробітників поліції, які побили активістів.
  • Главі Херсонської облради, колишньому члену партії "Батьківщина" Мангеру оголошено підозру в організації вбивства активістки Гандзюк, яка померла в лікарні від опіків після скоєного на неї замаху в липні 2018 р. Мангер заявив, що не збирається тікати з України й готовий співпрацювати зі слідством. Генпрокурор Луценко повідомив, що у прокуратури немає доказів причетності до злочину ще одного підозрюваного – голови облдержадміністрації, члена президентської партії БПП Гордєєва, однак докази є щодо заступника Гордєєва – Рищука.
  • Адміністративний суд так і не ухвалив рішення щодо апеляції про відновлення на посаді в.о. міністра охорони здоров'я Супрун, яка займає цю посаду незаконно протягом майже 3 років. Деякі експерти вважають, що звільнення Супрун є результатом домовленості оточення президента з Радикальної партією про підтримку законопроектів Порошенка, зокрема, змін до Конституції.
  • Справа про підготовку терактів і спробу державного перевороту депутатом Савченко та головою громадської організації "Офіцерський корпус" Рубаном розглядатиметься в суді м. Чернігова.
  • Глава Нафтогазу Коболєв вважає, що Росія намагатиметься нав'язати свої умови транзиту, повторивши кризу 2009 року із відключенням прокачування газу українською ГТС. На відміну від ситуації 2009 р., у Газпрому з'явиться реальна можливість повного припинення транзиту Україною після завершення будівництва "Північного потоку-2" й "Турецького потоку".
  • Нафтогаз стягнув зі свого дочірнього підприємства "Укртрансгаз" понад 5 млрд штрафу та пені за несвоєчасне постачання газу в 2017 р.
  • Верховний суд визнав незаконним визнання Нацбанком неплатоспроможним "Златобанку" в лютому 2015 р.
  • У Генпрокуратурі помер колишній прокурор Сайчук, підозрюваний у репресіях проти активістів Майдану.
  • Нацбанк підбив підсумки рівня інфляції щодо січня до отримання населенням нових рахунків на оплату опалення та гарячої води, на 20-25 % вище, ніж в грудні. За підрахунками чиновників, середньорічний рівень інфляції знизився до 9,2% з 9,8% у грудні.
  • Різке збільшення гривневої ліквідності тисне на курс, проте пропозиція валюти доволі велика й її нестачі ринок не відчуває: 27,06 ₴/$ (+0,16 грн), 30,60 ₴/€ (+0,08 грн), 4,12 ₴/10 руб (+0,05 грн). До середи пропозицію валюти зростатиме. У вівторок Мінфін проводить черговий аукціон із розміщення ОВДП на велику суму під рекордні 18+%. Після задоволення заявок іноземних покупців вони конвертуватимуть валюту в гривню – курс зміцнюватиметься. Мінфін буде проводити розміщення гривневих і валютних ОВДП щовівторка до березня. Головним чином, це облігації із терміном погашення 3, 6 і 9 місяців.

Війна

  • Українські війська знову обстріляли з мінометів і стрілецької зброї на приморській ділянці фронту – в Гнутовому та Павлополі, у Пісках на околиці Донецька, а також в Попаснянському районі Луганської області та в районі траси Р-66 "Бахмутка" – в Кримському та Золотому. Унаслідок обстрілів один український військовослужбовець поранений.

Україна та світ

  • МЗС Росії заявило, що під час намічених на найближчий час тристоронніх консультаціях з Австралією та Нідерландами не планує обговорювати визнання відповідальності за катастрофу авіалайнера рейсу MH17, що був збитий ракетою ЗРК "Бук-М1" в небі над Донбасом в липні 2014 р.
  • Держсекретар США Помпео закликав угорську владу підтримати Україну на тлі наростання російської агресії.
  • МЗС України звернулося до влади Італії з проханням про закриття "представництва ДНР" у Вероні.

Тренди

  • Згідно зі звітом Світового банку, в економіці України продовжують домінувати олігархи, внаслідок чого вона демонструє лише мляве зростання. Експерти банку назвали головними причинами повільного розвитку країни низьку продуктивність праці, надмірну залежність від експорту сировинних товарів, обмежену інтеграцію до глобального ринку, а також слабкість державних інститутів. На Україну припадає близько 5% населення країн Європи та Середньої Азії, але виробляє вона лише 3% сукупного ВВП, у той час як Польща з майже такою самою часткою населення виробляє 13%. Експерти констатували також значну  різницю у рівні доходів громадян і власників бізнесу двох країн. У 2017 р. сукупна чиста вартість активів трьох найбагатших українців перевищила 6% ВВП.

No comments:

Post a Comment