February 08, 2019

07.02.2019: Верховна Рада закріпила в Конституції курс до НАТО та ЄС

Верховна Рада закріпила в Конституції курс до НАТО та ЄС
Верховна Рада закріпила в Конституції курс до НАТО та ЄС

  • Верховна Рада закріпила в Конституції курс до НАТО та ЄС.
  • Дніпропетровська область перейменована на Січеславську.
  • Аваков попередив "двох основних кандидатів" від участі в схемах фальсифікації виборів.
  • Новий закон про валюту дозволяє її покупку через інтернет-банкінг.
  • Порошенка зареєстровано кандидатом у президенти.

В Україні

  • Верховна Рада конституційною більшістю внесла зміни до Конституції, закріпивши курс на вступ до ЄС і НАТО. Деякі аналітики підкреслюють, що реальних кроків на вступ до НАТО України так і не зробила. Отримання плану дій щодо членства в альянсі (ПДЧ) для України навіть не обговорюється в НАТО. Верховна Рада прийняла постанову із закликом до Альянсу про надання ПДЧ на саміті в Лондоні в грудні 2019 г. План імплементації угоди про асоціацію з ЄС фактично зірвано, а лідери Євросоюзу висловили жорстку позицію при підписанні угоди – Україні не дається жодних шансів на вступ до ЄС. Тому президентський законопроект можна оцінити як передвиборний хід, якому, з одного боку, складно опонувати, а з іншого, – він не покращує перспективи країни на евроатнантіческую інтеграцію. У НАТО заявили, що вітають зусилля України щодо членства, але очікують від країни продовження реформ і виконання угоди про асоціацію з ЄС.
    Також депутати прийняли закон про заборону участі у виборчому процесі спостерігачів із країни-агресора. ОБСЄ висловила жаль з приводу прийняття закону та підкреслила, що спостерігачі представляють не свої країни, а всю організацію.
    Прийнято постанову про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Мер Дніпра Філатов висловився категорично проти перейменування та заявив, що нова назва є "штучно придуманим словом".
  • Центральна виборча комісія зареєструвала вже 42 кандидатів у президенти, у тому числі, чинного президента Порошенка.
    Комісія відмовилася реєструвати кількох кандидатів, у тому числі колишнього депутата від Партії регіонів Олійника, документи якого не було завірено належним чином, а заставу внесли треті особи. Також відмовлено в реєстрації депутату Савченко, яка перебуває в СІЗО за підозрою у підготовці держперевороту й терактів, політв'язню Павличенку та сільському голові із Дніпропетровської області Голосному через невнесення ними застави. Голосний обіцяє гучний розгляд його справи в адміністративному суді, має намір домогтися усунення антиконституційної дискримінації за майновою ознакою та реєстрації кандидатом і готовий дійти з позовом до ЄСПЛ.
    Кандидат у президенти від партії "Сила Людей" Гнап змушений був виправдовуватися після гучної заяви журналістів програми "Слідство.Інфо", яку він очолював, про присвоєння їм коштів премії "Вільна преса Східної Європи-2015". Він отримав гроші на свій рахунок і обіцяв перерахувати на потреби армії, однак не зробив цього досі. Гнап заявив, що незабаром поверне ці гроші журналістам.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що відомство зареєструвало сотні звернень про порушення виборчого законодавства штабами двох основних кандидатів на пост президента. Він підкреслив, що ст. 63 закону про вибори безпосередньо забороняє оплачувати роботу членів комісії та агітаторів – весь процес має бути безкоштовним. Крім того, міністр повідомив, що МВС взяло під контроль реєстр виборців для недопущення появи на виборах бюлетенів від осіб, які не перетинали лінію фронту та адміністративний кордон із Кримом. Аваков попередив членів комісій, що участь у схемах фальсифікацій призведе до кримінальної відповідальності.
    Національна поліція відкрила кримінальне провадження за заявою кандидата Зеленського про стеження, яке нібито ведеться за ним.
  • Держфіскальна служба повідомила, що з моменту прийняття закону про розмитнення автомобілів на єврономерах, було оформлено близько 80 тис. транспортних засобів, а їхні власники сплатили до бюджету понад 5 млрд грн.
  • Із 7 лютого, після набуття чинності нового закону про валюту, громадянам України дозволена купівля валюти в режимі онлайн через системи інтернет-банкінгу. За повідомленнями банків, за першу добу таким чином було куплено кількасот тисяч доларів.
  • Прес-служба НБУ повідомила, що чистий прибуток платоспроможних банків за 2018 р. становила 21,7 млрд грн за рахунок зменшення відрахувань до резервів за стабільного зростання відсоткових і комісійних доходів. Більшу частину прибутку забезпечили банки з іноземним капіталом (15 млрд грн) і Приватбанк (майже 12 млрд грн). Збитки дочірніх російських держбанків становили 11 млрд грн.
  • Нацбанк прогнозує в 2019 р. збільшення надходження валюти від трудових мігрантів до $12,2 млрд.
  • На ринку все ще відчувається перевищення пропозиції валюти над попитом, проте весь надлишок пропозиції (близько $20 млн) викупив Нацбанк, і курс долара після деякого просідання повернувся до значення попереднього дня: 26,96 ₴/$, 30,58 ₴/€ (- 0,14 грн), 4,08 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • Мер Кличко пообіцяв звільнити заступника голови Голосіївської райадміністрації, який вчинив у стані сп’яніння  ДТП, унаслідок якої постраждали 3 людей, у тому числі поліцейська патрульної служби.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська із мінометів у Троїцькому на Світлодарській дузі. Перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів відбулися у Водяному та Піщовику на приморській ділянці фронту, а також у Кримському у районі траси Р-66 "Бахмутка". За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулу добу армія пройшла без втрат.

Україна та світ

  • Українська влада звернулися до ЄСПЛ із проханням про призначення нової дати слухань за позовом України проти Росії із захоплення Криму. Основне питання, на яке належить відповісти суду: "чи контролювала Росія Крим до офіційного рішення Держдуми РФ".

No comments:

Post a Comment