February 07, 2019

06.02.2019: Янукович заявив, що Порошенко не зможе перемогти на виборах без фальсифікацій

Янукович заявив, що Порошенко не зможе перемогти на виборах без фальсифікацій
Янукович заявив, що Порошенко не зможе перемогти без фальсифікацій
  • Янукович заявив, що Порошенко не зможе перемогти на виборах без фальсифікацій.
  • На пост президента претендують уже 37 кандидатів, серед яких – повний однофамілець лідера "Батьківщини".
  • Опубліковано протокол засідання Наглядової ради НСТУ, на якій було звільнено Аласанію.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала ще 3 кандидатів у президенти, загальна кількість яких досягла 37, у тому числі самовисуванця Тимошенка, прізвище та ініціали якого повністю збігаються із прізвищем та ініціалами лідера партії "Батьківщина". Слід зазначити, що на офіційному сайті комісії відсутні рішення та постанови із 1 лютого.
    ОБСЄ повідомила про відкриття місії зі спостереження за президентськими виборами в Україні. На ділянках будуть присутні 100 довготривалих спостерігачів. Крім того, Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ звернулося до країн – членів ОБСЄ з проханням про направлення ще 750 спостерігачів за самим процесом голосування.
    Кандидат у президенти Гриценко оскаржив в Апеляційному суді рішення ЦВК про відмову надати доступ до списків виборців за межами будівлі комісії. Члени команди Гриценка заявили також про виявлення пристроїв прослуховування в штабі, які, на їхню думку, не могли бути встановлені без участі спецслужб. Прес-служба СБУ заявила, що не здійснювала жодних оперативно-розшукових дій щодо кандидатів в президенти.
  • Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії опублікувала протокол засідання, на якому було звільнено главу компанії Аласанію. У протоколі відсутні згадки про відмову компанії транслювати заходи за участі президента Порошенка. Аласанія заявив, що його звільнення інспірував не сам президент, а "завзяті виконавці" з його оточення.
  • НБУ повідомив про погашення $360 млн тіла кредиту МВФ. На початку лютого було виплачено $88 млн відсоткового доходу з кредитів  МВФ. Усього за рік Україна має виплатити МВФ $1,98 млрд, більша частина з яких – погашення боргу за кредитом stand-by 2014 р
  • Нацбанк дозволив репатріацію дивідендів за 2018 р. компаніям з іноземними інвестиціями. Наразі діє обмеження в розмірі $7 млн ​​на місяць, які чиновники регулятора мають намір підняти найближчим часом до $10 млн і навіть скасувати його.
  • Незважаючи на погашення боргу перед МВФ, обсяг пропозиції валюти на ринку не зменшується, що приводить до зміцнення гривні: 26,96 ₴/$ (-0,25 грн), 30,72 ₴/€ (-0,37 грн), 4,10 ₴/10 руб (-0,04 грн). За оцінками учасників торгів, Нацбанк купив в анонімному режимі $40-50 млн. Причиною появи великих обсягів валюти на ринку деякі експерти вважають заведення грошей до країни під президентські вибори.

Війна

  • На Донбасі окупанти 11 разів порушили режим припинення вогню. У Пісках – на околиці Донецька і в Жованці – в околицях Горлівки позиції українських військ було обстріляно із мінометів, на різних ділянках лінії фронту від Азовського моря до Станиці Луганської відбулися перестрілки з застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, загиблих і поранених серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
  • Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні звернулася до Міністерства оборони з пропозицією задокументувати факти пошкодження або знищення майна жителів, які проживають на території, де ведуться бойові дії. Місія наполягає на тому, що держава повинна компенсувати громадянам завдані збитки, або надати реституцію (нове житло замість зруйнованого).

Україна та світ

  • У Москві відбулася прес-конференція колишнього президента Януковича, який заявив, що особи, які підписали в лютому 2014 р. угоду з ним, його "кинули як лоха", чим самі себе дискредитували. Він вважає, що рішення про його засудження на 13 років за державну зраду "не має нічого спільного із законом". Янукович також заявив, що державі неприпустимо втручатися до церковних справ, а Порошенко без фальсифікацій на виборах перемогти не зможе".
  • Європейський суд із прав людини відклав на невизначений час з'ясування питання про фактичний контроль території Криму ще до офіційного рішення Держдуми про приєднання півострова до Росії.
  • Албанія, Норвегія, Україна та Чорногорія приєдналися до рішення Ради ЄС про подовження до 31 липня 2019 р. економічних санкцій проти РФ.

Тренди

  • З усіх регіонів країни надходять повідомлення про масову скупку голосів виборців представниками президента Порошенка під виглядом найму агітаторів. "Агітаторів" змушують підписувати зобов'язання щодо голосування за Порошенка та виплачують готівкою 500 грн з умовою отримання ще 500 грн у разі перемоги Порошенка в конкретному виборчому окрузі.

No comments:

Post a Comment