February 06, 2019

05.02.2019: Суд відсторонив Супрун від посади в.о. міністра охорони здоров'я


  • Суд відсторонив Супрун від посади в.о. міністра охорони здоров'я.
  • ЦВК зареєструвала вже 34 кандидати у президенти.
  • Ситуація з громадянськими правами в Україні погіршується другий рік поспіль

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала ще 4 кандидатів на президентських виборах. Загальна кількість претендентів сягнула 34, проте ще не зареєстровані кандидати, які подали заяви в останній день, у тому числі, президент Порошенко.
  • Окружний адмінсуд Києва усунув з посади виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я Супрун за позовом депутата від Радикальної партії Мосійчука. Причиною відсторонення названо перевищення граничного місячного терміну перебування в статусі виконувачки обов'язків  і наявність другого (американського) громадянства. За Супрун заступився президент Порошенко, а Мін'юст заявив про подачу апеляції на рішення суду.
  • Українська група компаній KNESS Group відкрила у Вінниці підприємство із виробництва сонячних панелей сумарною потужністю 200 МВт на рік. ЄБРР навесні 2018 р. виділив майже $26 млн на будівництво об'єктів відновлюваної енергетики у Вінницькій обл. Загальна потужність трьох сонячних електростанцій, що споруджуються там, становитиме 250 МВт.
  • Суд зняв електронний браслет із колишнього глави Держфіскальної служби Продана, якому пред'явлено підозру у незаконному збагаченні.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб продав найбільший в Україні торгово-розважальний центр "Республіка", що перебуває у стані будівництва, фірмі-одноденці за ціною в 4 рази дешевше, ніж було встановлено оцінкою в 2016 р. Центр намагалися продати двічі в 2017 р., проте покупців на нього не знайшлося. Власниками ТРЦ були український олігарх Фірташ та азербайджанський девелопер Алієв.
  • Відбулося перше засідання Синоду Православної церкви в Україні, на якому були розподілені посади та єпархії. Київською єпархією продовжуватиме керувати почесний патріарх Філарет. Секретарем Синоду призначено єпископа Вінницького та Барського Симеона, протеже президента Порошенка. Зовнішні зносини церкви доручено виконувати митрополитові ПЦУ Епифанию.
  • Нацбанк видав постанову, згідно з якою українські банки зобов'язані надавати на запит державних органів інформацію, що є банківською таємницею. Документ остаточно ховає банківську таємницю й дозволяє створити базу даних рахунків всіх громадян України.
  • Курс гривні зміцнювався всю торговельну сесію на тлі продажів валюти нерезидентами під покупку високоприбуткових гривневих ОВДП: 27,22 ₴/$ (-0,21 грн), 31,09 ₴/€ (-0,30 грн), 4,15 ₴/10 руб (-0,03 грн). На ситуацію не вплинули навіть покупки валюти нерезидентами для виведення дивідендів. За оцінками учасників торгів, Нацбанку вдалося купити на спадному тренді в анонімному режимі понад $50 млн. Тенденція, швидше за все, збережеться і в середу – оплата ОВДП здійснюється протягом наступного дня після їх розміщення.

Війна

  • На Донбасі обстановка поступово загострюється – окупанти збільшили кількість і інтенсивність обстрілів позицій українських військ з важких озброєнь. Під мінометний обстріл потрапили захисники Опитного в околицях Донецька, Троїцького на Світлодарському виступі, Катеринівки, Золотого-4 і Кримського в Луганського області. На приморській ділянці фронту, а також у Пісках і Новомихайлівці на околицях Донецька відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Засуджений Оболонським судом за звинуваченням у державній зраді колишній президент Янукович оголосив про проведення в Москві прес-конференції "з актуальних питань української політики". Адвокати Януковича презентували в інформагентстві UNN документальний фільм про події на Майдані та втрату територіальної цілісності України. Вони стверджують, що процес над Януковичем має політичний характер і покликаний захистити чинного президента Порошенка та виконувача обов'язків президента Турчинова від звинувачень у бездіяльності. Адвокати звинуватили Порошенка й Турчинова у розв'язанні громадянського конфлікту та втраті територій, заявивши, що суд не прийняв до розгляду надані ними факти про те, хто віддавав накази про розстріли співробітників правоохоронних органів та активістів. Адвокат Сердюк, що очолює групу захисників Януковича, заявив про подачу заяви до Державного бюро розслідувань за фактом злочинів чинного керівництва України під час подій на Майдані.
  • Укрзалізниця із 5 лютого зменшує кількість поїздів, які здійснюють пасажирські перевезення до РФ.

Тренди

  • Згідно зі звітом правозахисної організації Freedom House "Свобода у світі в 2019 г.", ситуація із правами та свободами громадян України погіршується другий рік поспіль, а країну визнано "частково вільною". Констатовано істотне зниження рівня громадянських свобод через поширення радикальних націоналістичних рухів, посилення загроз, переслідування та нападів на цивільних активістів, небажання влади проводити ефективний захист громадських діячів, а також вести розслідування та судові переслідування виконавців і замовників цих злочинів.

No comments:

Post a Comment