February 04, 2019

03.02.2019: Порошенко подав документи на реєстрацію кандидатом у президенти

Порошенко подав документи на реєстрацію кандидатом у президенти
Порошенко подав документи на реєстрацію кандидатом у президенти

  • Порошенко подав документи на реєстрацію кандидатом у президенти.
  • У Софійському соборі відбулася церемонія інтронізації митрополита ПЦУ Епіфанія.
  • Горбатюк спростував заяву Луценка про завершення розслідування розстрілів на Майдані.

В Україні

  • Порошенко подав документи до Центральної виборчої комісії на реєстрацію кандидатом у президенти як самовисуванець. Він зайшов в будівлю через задній вхід, оскільки на центральному його чекали активісти із плакатами "Хто замовив Гандзюк?".
    З'їзд партії "Демократичний альянс" підтримав мера Львова Садового як кандидата у президенти.
    Ще кілька кандидатів подали в ЦВК документи на реєстрацію без застави в 2,5 млн грн, посилаючись на 103 статтю Конституції України, в тому числі – депутат Савченко, яку утримуються у Лук'янівському СІЗО за звинуваченням у підготовці державного перевороту й терактів, а також сільський голова із Дніпропетровської області Голосний.
    Всього подали документи 89 осіб, зареєстровано 28 кандидатів.
  • Глава департаменту спецрозслідування Генпрокуратури Горбатюк спростував заяву генпрокурора Луценка про завершення досудового слідства у справі про розстріл активістів Майдану. За його словами, рішення про закінчення слідства приймає прокурор, який веде справу, а не генпрокурор. Адвокат сімей "Небесної сотні" Закревська звинуватила Луценка у брехні. У соцмережі Facebook вона підкреслила, що слідчі експерименти й допити проведені не всі, експертизи не завершено, також не оброблено відео та фото з місця події.
  • У Софійському соборі відбулася церемонія інтронізації (вступу в сан) митрополита Православної церкви в Україні Епіфанія. На церемонії був присутній президент Порошенко. Почесний патріарх ПЦУ Філарет, який не брав участі у церемонії за станом здоров'я, привітав Єпіфанія зі вступом на посаду та заявив, що нарешті збулася мрія багатьох поколінь українців про створення єдиної і визнаної автокефальної церкви.
  • Нафтогаз підтвердив, що всі додаткові суми, нараховані побутовим споживачами облгазів і газозбутовими організаціями – незаконні. Прес-служба компанії заявила, що компенсацію за непрофесійні дії чиновників уряду, тих, хто програв у суді справи про зміну норм споживання без лічильників, має компенсувати сам Кабмін.
  • Набув чинності закон, що дозволяє Міністерству оборони та Генштабу напряму купувати озброєння за кордоном.
  • Мінфін переніс на лютий запозичення під гарантії Світового банку на суму 17,6 млрд грн (близько $640 млн), замінивши їх випуском короткотермінових держоблігацій в гривні та валюті на суму в 41,7 млрд грн.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська із мінометів у Кримському – в районі траси Р-66 "Бахмутка". Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися на приморській ділянці фронту – у Павлополі в околицях Донецька, Горлівці, на Світлодарському виступі та у Золотому Луганської області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, серед українських військовослужбовців втрат не було.

Україна і світ

  • Міністр інфраструктури Омелян заявив, що сума збитків України від економічної блокади Росією мореплавання в Азовському морі в 2018 р. становили близько 10 млрд грн. За словами міністра, кожне п'яте судно, що незаконно зупинено кораблями берегової охорони ФСБ РФ, належить європейським судновласникам.

No comments:

Post a Comment