February 02, 2019

01.02.2019: Луценко заявив про завершення розслідування розстрілів на Майдані


Луценко заявив про завершення розслідування розстрілів на Майдані
Луценко заявив про завершення розслідування розстрілів на Майдані
  • Луценко заявив про завершення розслідування розстрілів на Майдані.
  • Скандал навколо звільнення глави НГТУ Аласанії набирає обертів.
  • Могеріні відмовилася коментувати заяву Порошенка про подачу заявки на вступ до ЄС в 2024 р.
  • Ахметов за рік збагатів більш ніж на $830 млн.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала вже 28 кандидатів у президенти. Всього документи на реєстрацію подали 59 осіб, 7 було відмовлено в реєстрації, причому 2 – вже двічі.
    Лідер партії "Самопоміч" Садовий заявив про досягнення попередньої домовленості з іншими демократичними кандидатами про об'єднання зусиль на виборах, проте йдеться лише про парламентські, а не про президентські вибори.
    У Бердянську під час передвиборчого мітингу активісти облили зеленкою кандидата в президенти від Опозиційного блоку Вілкула.
    Державний реєстр повідомив, що виборці можуть взяти участь в голосуванні на президентських виборах не за місцем реєстрації, а на будь-якій іншій ділянці, тимчасово змінивши місце голосування шляхом подання особистої заяви до органів ведення реєстру.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції подало в суд протоколи на главу Фонду держмайна Трубарова та главу Держкомісії із запасів корисних копалин Рудька, які надали недостовірні відомості про своє фінансове становище. Подача протоколів не означає, що чиновники заплатять штраф, вони лише означають початок судового розгляду.
    Також Агентство повідомило про припинення бюджетного фінансування "Опозиційного блоку" через взаємовиключні заяви його членів, які вийшли та залишилися в парламентській фракції, а також відповідно до судового рішення про заборону внесення змін до статутних документів партії.
  • Генпрокурор Луценко заявив, що задоволений результатами розгляду справи про держзраду колишнього президента Януковича, і відомство не подаватиме апеляцію на рішення суду. Крім того, він стверджує, що розслідування справи про розстріл активістів Майдану вже завершено та готово до передачі до суду. Луценко назвав замовниками злочинів на Майдані колишнього президента, главу СБУ Якименка, міністра внутрішніх справ Захарченка та їх підлеглих.
  • Згідно із доповіддю агентства Bloomberg, стан олігарха Ахметова за рік збільшився на $0,83 млрд – до $6,04 млрд, він – єдиний громадянин України у рейтингу та піднявся в ньому до 263 місця.
  • Держфіскальна служба повідомила, що кількість розмитнених із 25 листопада 2018 р. автомобілів на єврономерах досягла 65 тис., а їх власники сплатили до бюджету 4,4 млрд грн.
  • Україна переказала МВФ 88 млн в рахунок погашення боргу. Наступний платіж у розмірі $360 млн на користь МВФ – 5 лютого, за рік Україна зобов'язана погасити боргові зобов'язання перед МВФ на загальну суму в $2 млрд.
  • Ситуація на валютному ринку нестабільна – експортери скидали валюту в надії, що її скуплять іноземні інвестори для виведення дивідендів. Однак, судячи з усього, ці покупки були відкладені на наступний тиждень, що призвело до істотного перевищення пропозиції валюти на торгах і зміцненню курсу гривні: 27,57 ₴/$ (-0,17 грн), 31,63 ₴/€ (- 0,24 грн), 4,20 ₴/10 руб (-0,05 грн). За оцінками учасників торгів, Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі через систему Matching близько $20 млн.

Київ

  • Київрада з 1 січня зменшила в 30 разів – до 0,03% ставку збору для забудовників багатоквартирних житлових будинків з об'єктами розважальної і торгової інфраструктури. Спочатку планувалося знизити ставки лише для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), проте в останній момент до постанови було внесено норму про зменшення ставки й для забудовників.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі позиції українських військ були обстріляні із мінометів на приморській ділянці фронту – в Павлополі, а також у Кримському – у районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області. Перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в Золотому та на околиці Донецька – у Красногорівці. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед військовослужбовців не було.
  • Прес-служба полку спецпризначення Національної гвардії "Азов" повідомила, що підрозділ повернулося на передову в зону бойових дій на Донбасі, де перебуває разом із підрозділами Збройних сил. Бійці Національної гвардії зазвичай несуть службу на 2 і 3 лініях оборони.

Україна та світ

  • Держсекретар США Помпео заявив, що США 2 лютого виходять із договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД). Помпео поклав на Росію відповідальність за системне порушення договору. Прес-секретар президента РФ Пєсков звинуватив США у небажанні вести будь-які суттєві переговори. Згідно із заявою Помпео, договір припинить чинність за 6 місяців, якщо Росія не припинить секретні розробки нових ракет, що є загрозою американським військам і союзникам США.
  • Єврокомісар із закордонних справ Федеріка Могеріні відмовилася коментувати передвиборчу заяву президента Порошенка про подачу заявки на вступ до ЄС у 2024 р.
  • Росія продовжує тиснути на Раду Європи – глава Держдуми РФ Володін зажадав повернення внесків, які були сплачені до Ради під час неучасті Росії у діяльності Парламентської асамблеї (ПАРЄ).

Тренди

  • Скандал навколо зняття з посади голови Національної громадської телерадіокомпанії Аласанії обростає новими подробицями. Сам Аласанія опублікував у соцмережі Facebook один із варіантів протоколу, з якого випливає, що його звільнення пов'язане з відмовою демонструвати заходи за участі президента Порошенка. У той самий час члени комісії наполягають на тому, що Аласанію звільнено за інші порушення, зокрема, за призначення на керівні посади осіб, які не мають кваліфікації, порушення трудових прав працівників компанії, зловживання службовим становищем при проведенні тендерів. Деякі провідні журналісти українських ЗМІ назвали дії наглядової ради виявленням цензури і тиском з боку президента та його оточення під час передвиборної кампанії. Чиновники президентської адміністрації заявили, що Порошенко підтримує Суспільне мовлення, однак на питання про звільнення Аласанії "перевели стрілки" на повідомлення членів Наглядової ради в соцмережі Facebook. Міністр закордонних справ Клімкін вважає неприпустимим звільнення Аласанії за 2 місяці до президентських виборів.



No comments:

Post a Comment