February 01, 2019

31.01.2019: Облікова ставка НБУ залишилася на рівні 18%

Облікова ставка НБУ залишилася на рівні 18%
Облікова ставка НБУ залишилася на рівні 18%

  • Облікова ставка НБУ залишилася на рівні 18%.
  • Наглядова рада НСТУ відсторонила її директора Аласанію.
  • За версією служби "Рейтинг", лідером президентських перегонів став Зеленський.
  • Трудові мігранти привезли в країну $11 млрд.

В Україні

  • Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії переважною більшістю проголосувала за дострокове розірвання контракту з керівником НСТУ Аласанієй. Пропозицію про звільнення було внесено до порядку денного "з голосу" та негайно проголосовано. Деякі експерти вважають, що підконтрольні Адміністрації президента члени ради усунули Аласанію за відмову каналу транслювати з'їзд Порошенка, а також за випуск передач "Наші гроші" і "Схеми: Корупція в деталях", які розслідували корупційну діяльність президента, його оточення та вищих чиновників. Відсторонений глава телекомпанії заявив, що причини звільнення йому невідомі, а після оголошення протоколу засідання дії членів наглядової ради будуть оскаржені в суді.
  • Рада оптового ринку електроенергії обрав новий склад правління, 4 із 9 членів якого – зі структур олігарха Ахметова – ДТЕК Східенерго, ДТЕК Дніпроенерго, ДТЕК Дніпровські електромережі та ДТЕК Донецькі електромережі.
  • Заступник голови правління НБУ Сологуб повідомив про заплановане на 2019 р розміщенні Мінфіном держоблігацій на $ 2 млрд. Крім того, чиновники регулятора планують надходження другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту) ЄС, а також залучення кредиту під гарантії Світового банку, які були лише частково використані в 2018 р
  • Сологуб стверджує, що монетизовані субсидії на суму 12 млрд грн не призведуть до зростання інфляції, оскільки становлять лише 3% від місячного споживання домогосподарствами. На думку Сологуба, ці кошти підуть на оплату комунальних послуг. Заступник глави НБУ Рожкова заявила, що інфляція, завдяки жорсткій монетарній політиці регулятора, знизиться в 2019 р до 6,3%, а до кінця 2020 року – до 5%. Вона оцінює надходження валюти до країни від трудових мігрантів у $11 млрд.
  • Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 18% річних.
  • Валютний ринок отримав інформацію про збереження облікової ставки Нацбанком у другій половині дня, коли більшість угод вже було закрито: 27,74 ₴/$ (-0,01 грн), 31,87 ₴/€ (+0,15 грн), 4,25 ₴/10 руб (+0,04 грн).

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби позиції українських військ були обстріляні зі стрілецької зброї і гранатометів у Станиці Луганській, у населених пунктах уздовж траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області, а у Пісках, на околиці Донецька, – із мінометів і гармат БМП. Унаслідок обстрілу один військовослужбовець поранений.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін на річниці призначення патріарха РПЦ Кирила заявив, що Росія залишає за собою право на реагування у разі "загрози порушення прав на віросповідання у сусідніх країнах". Він підкреслив, що вважає неприпустимим втручання української влади до створення нової автокефальної церкви. Патріарх Кирило висловив надію на зустріч із віруючими та єпископами УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер заявив, що ЄС і США розглядають можливість застосування нових санкцій проти Росії за агресію в Азовському морі та Керченській протоці.

Тренди

  • Соціологічна група “Рейтинг” опублікувала результати соцопитування, згідно з якими в лідери президентських перегонів вийшов шоумен Зеленський, якого готові підтримати 19% серед тих, хто збирається на вибори. Слідом за ним йдуть лідер "Батьківщини" Тимошенко (18%) і чинний президент Порошенко (15%). Соціологи констатували різке зростання рейтингів Порошенка та Зеленського і невелике зменшення – Тимошенко.

No comments:

Post a Comment