January 22, 2019

21.01.2019: За 5 років війни на Донбасі загинуло 13 тис. осіб

За 5 років війни на Донбасі загинуло 13 тис. осіб
За 5 років війни на Донбасі загинуло 13 тис. осіб

  • За 5 років війни на Донбасі загинуло 13 тис. осіб.
  • Україна та Ізраїль підписали угоду про зону вільної торгівлі.
  • Переговори ЄС, України та РФ щодо газу завершилися без результатів.
  • ЦВК зареєструвала кандидатами в президенти Насірова й Шевченка.

В Україні

  • Партія "Слуга народу" висунула кандидатом у президенти шоумена Зеленського. Згідно з розслідуванням журналістів "Радіо Свобода" й "Голосу Америки", офшорна компанія "Грін філмз", акціонером якої він є, отримала від російського уряду в 2017 р. 35 млн руб. на зйомку фільму на території РФ. Зеленський відкинув звинувачення у фінансуванні його передвиборної кампанії бізнесменами Геллером і Фуксом і заявив, що оплачує свої витрати "разом із друзями". Він стверджує, що ніхто з олігархів не зможе на нього впливати в разі обрання його президентом, і вважає, що 1 квітня – "чудовий день для перемоги клоуна".
    Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами в президенти колишнього голову Держфіскальної служби Насирова і кандидата від партії "УКРОП" Шевченка. Про подання документів до ЦВК також повідомив лідер Радикальної партії Ляшко.
  • Старобільський суд Луганської області подовжив іще на 2 місяці термін попереднього ув'язнення колишнього голови фракції Партії регіонів Єфремова, якого звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність і суверенітет України, прямій підтримці "ЛНР" і незаконному захопленні майна держпідприємства "Луганськвугілля".
  • Громадська рада міжнародних експертів і Вища кваліфікаційна комісія на спільному засіданні відхилили 9 кандидатур на посаду суддів Вищого антикорупційного суду, ще один кандидат сам зняв свою кандидатуру. "Центр протидії корупції" повідомив, що участь у конкурсі продовжують брати суддя, яка заборонила проведення акцій протесту під час подій на Майдані в 2014 р., а також суддя, до якого були претензії комісії з приводу його майна.
  • У зв'язку з вихідним днем ​​у США, кількість і обсяг угод на міжбанку були невеликими – підприємства не готові втрачати гроші на операціях із перерахуванням доларів наступного дня у зв’язку з вихідним днем в США: 27,95 ₴/$ (-0,03 грн), 31,76 ₴/€ (-0,16 грн), 4,21 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Війна

  • На Донбасі зберігається відносне затишшя. Позиції українських військ було обстріляно всього двічі: в околицях Донецька і на приморській ділянці фронту. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, попередньої доби армія втрат не зазнала.
  • "Збройні сили ДНР" заявили про захоплення в полон українського бійця, який дав на камеру свідчення під час допиту. Оперативне командування "Північ" Сухопутних військ ЗС України заявило, що боєць дав свідчення під психологічним і фізичним тиском. Військовослужбовець зник зі зброєю 3 дні тому.
  • Моніторингова місія ООН повідомила, що в зоні "конфлікту" на Донбасі з 2014 по 2018 рр загинуло від 12,8 до 13 тис. осіб, із них близько 3,3 тис – цивільні особи, поранено від 27 до 30 тис. осіб. За даними ООН, у 2018 р. на Донбасі загинуло 55 мирних жителів, 224 – отримали поранення.

Україна та світ

  • Україна та Ізраїль підписали угоду про зону вільної торгівлі. За словами президента Порошенка, угоду готували протягом 15 років, вона дозволить знизити акцизи на товари в двосторонній торгівлі.
  • У Керченській протоці загорілися два судна - газовози під прапорами Танзанії, які, за твердженням Міністерства у справах окупованих територій, брали участь у поставках до Сирії газу, видобутого на українському шельфі. Чиновники заявили, що ймовірною причиною аварії є порушення техніки безпеки під час перевантаження. Передавачі автоматичної ідентифікаційної системи на судах у момент пожежі було вимкнено, як це роблять усі російські судна, зайняті незаконними перевезеннями.
  • У Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо газу ЄС, РФ та України на рівні міністрів. Газпром запропонував на них подовжити чинні контракти, навіть без попередніх експертних консультацій. Міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що Газпром, як і раніше, не визнає рішення Стокгольмського арбітражу, а також не бере до уваги зміни в українському законодавстві, які стосуються анбандлінгу Нафтогазу. Голова Газпрому Міллер за підсумками переговорів виступив на брифінгу, на якому заявив, що роботи з будівництва "Північного потоку-2" тривають за графіком, укладено понад 20%, а термін уведення в експлуатацію залишився незмінним – кінець 2019 р. Віце-президент Єврокомісії Шефчович відзначив прогрес у зміні європейського законодавства, яке має "ускладнити процес будівництва" російського газопроводу. Він повідомив, що Єврокомісія запропонувала Україні та Росії підписати угоду, що містить 3 основні положення: чітко визначений термін, обсяги й мита. Крім того, європейська пропозиція визначає вимоги до інвестицій, законодавства й технічних умов. Шефчович планує наступну зустріч щодо газу на рівні міністрів у травні 2019 р., а до того продовжаться дискусії на рівні експертів.
  • Видання The Financial Times опублікувало документи Мін'юсту США, що свідчать про оплату олігархом Пінчуком, зятем колишнього президента Кучми, послуг юридичної компанії Skadden, яка стверджувала, що переслідування колишнього прем'єр-міністра Тимошенко – суто кримінальний процес і не є переслідуванням із політичних мотивів.


No comments:

Post a Comment