January 30, 2019

29.01.2019: Порошенко "йде своїм шляхом" у президенти

Порошенко "йде своїм шляхом" у президенти
Порошенко "йде своїм шляхом" у президенти

  • Порошенко "йде своїм шляхом" у президенти.
  • Медведчук знову запропонував федералізацію Донбасу як рецепт закінчення війни.
  • Українські чиновники розкритикували "план Сайдіка" щодо Донбасу.
  • Найбільший рівень недовіри громадян – до Верховної Ради, уряду та президента.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала 23-м кандидатом у президенти лідера партії "Основа" Таруту. За інформацією ЦВК, документи подали 46 претендентів.
  • Президентська партія "БПП-Солідарність" провела помпезний з'їзд, на якому Порошенко повідомив, що збирається балотуватися в президенти. Порошенко виступив із промовою, в якій озвучив основне передвиборче гасло "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом" і пообіцяв почати процес вступу до НАТО та ЄС у 2023 р. Він заявив, що люди втомилися від війни, і Україні потрібен" холодний мир" із Росією, за якого вона визнає суверенітет України та її право на власний шлях.
    Захід відбувся у робочий час, на ньому, крім президента, що не пішов у відпустку, також були присутні чиновники, у тому числі міністри, а також глави держадміністрацій. Співачка Альона Альона, яка взяла участь у з'їзді, заявила, що отримала запрошення на форум від голови райадміністрації без вказівки, що він є передвиборчим заходом Порошенка.
  • Кум президента Путіна, глава політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук наполягає на необхідності створення "автономного регіону" Донбас "зі своїм парламентом, урядом та іншими органами влади із закріпленням такого статусу в Конституції. Він стверджує, що тільки у представників його партії є реальні пропозиції щодо встановлення миру на Донбасі, які пов'язані із переговорами у форматі Москва-Київ-Донецьк-Луганськ. З'їзд партії висунув кандидатом у президенти депутата Бойка.
  • Глава Державного бюро розслідувань Труба повідомив, що його відомство веде слідство щодо 3 депутатів Верховної Ради та 66 суддів.
  • Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Нафтогаз розкрити інформацію про премії співробітникам, виплачені у зв'язку із виграшем справ у Стокгольмському арбітражі у Газпрому. Суд вже не вперше підкреслив, що виплати менеджерам державної компанії становлять великий громадський інтерес і не знайшов правових підстав для засекречування цієї інформації. Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що збирається передати на благодійні цілі всі доходи, отримані в держкомпанії.
  • Держстат повідомив, що середня зарплата в Україні в грудні 2018 р. становила 10,6 тис. грн і зросла за рік на 9,7%.
  • Верховний суд дозволив заарештувати акції дочірніх російських банків для стягнення компенсації за анексію Криму та "націоналізовані активи" за позовами компаній, що належать колишнім власникам Приватбанку олігархам Коломойському та Боголюбову.
  • Тренд на валютному ринку розвернувся – нерезиденти продали за минулі дні навіть більше валюти, ніж планували для участі у розміщенні ОВДП, тому викуповували її назад. Официальный курс встановлено на позначці 27,77 ₴/$ (-0,02 грн), 31,72 ₴/€ (- 0,01 грн), 4,18 ₴/10 руб (-0,03 грн). За оцінками учасників ринку, НБУ зміг купити в анонімному режимі близько $10 млн. 6 лютого Україну чекає перший платіж з обслуговування держборгу.

Війна

  • На Донбасі обстановка не змінюється. Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї і гранатометів на приморській ділянці фронту, у Волноваському районі, на околицях Донецька та Авдіївки, на Світлодарському виступі, у Попаснянському районі, Золотому та околицях траси Р-66 "Бахмутка" окупанти вели обстріл із мінометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було. У результаті розвідоперації у районі Докучаєвська українські війська знищили засідку та захопили протитанковий комплекс "Фагот", гранатомети й кулемет.
  • Головний військовий прокурор Матіос заявив, що президент Порошенко дав доручення перевірити на поліграфі за допомогою спеціальної програми всіх громадян України, які живуть на окупованій території Донбасу, для з'ясування можливої ​​співпраці з окупаційною владою, у тому числі в організації "виборів" та збирання "податків".

Україна та світ

  • Розвідка США у доповіді про оцінювання світових загроз прогнозує посилення напруженості 2019 року між Росією та Україною у басейнах Чорного та Азовського морів. Крім того, експерти стверджують, що Росія застосує кібертехнології для втручання до виборів в Україні, у тому числі, активно використовуватиме соцмережі з метою підриву довіри до західних партнерів.
  • Представник на переговорах в Мінську, заступник голови Верховної Ради Геращенко вважає малоймовірною реалізацію "плану Сайдіка", озвученого спецпредставником ОБСЄ у понеділок і висловила надію на активнішу його участь у переговорному процесі з реалізації мінських домовленостей. Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що про "план Сайдіка" можна буде говорити після зникнення "ДНР" і "ЛНР", а самі пропозиції не є нічим новим.

Тренди

  • Згідно із результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, рівень недовіри президенту Порошенку становить 70% (довіряють лише 16%), уряду – 74% (довіряють 11%), Верховній Раді – 80% (довіряють 8%). Найбільшим рівнем довіри у громадян України користуються сусіди (68%), волонтери (63%), церква (51%) та Збройні сили (51%).

No comments:

Post a Comment