January 29, 2019

28.01.2019: ОБСЄ запропонувала план врегулювання на Донбасі


ОБСЄ запропонувала план врегулювання на Донбасі
ОБСЄ запропонувала план врегулювання на Донбасі

  • ОБСЄ запропонувала план врегулювання на Донбасі.
  • Стокгольмський арбітраж почав слухання за ще одним позовом Нафтогазу до Газпрому про транзит газу.
  • Батько загиблої активістки Гандзюк стверджує, що керівники МВС і Генпрокуратури дозволили втекти замовникам злочину.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про механізм переходу парафій УПЦ Московського патріархату до об'єднаної Православної церкви в Україні шляхом ухвалення рішення не менше ніж 2/3 членів громади на загальних зборах.
  • Центральна виборча комісія зареєструвала вже 22 кандидати у президенти, кількість поданих заявок наближається до 40.
    За оцінкою Нацполіціі, процес президентських виборів в Україні контролюватимуть більше 850 іноземних спостерігачів. МЗС наполягає, щоб Центральна виборча комісія не реєструвала спостерігачів із РФ.
    Лідер партії "Громадянська позиція", кандидат в президенти Гриценко заявив, що готує судовий позов до ЦВК, яка обмежила доступ його довіреним особам до реєстру виборців. Гриценко наполягає, що чиновники, призначені президентом, готують масові фальсифікації на його користь із застосуванням "мертвих душ".
    Співак Вакарчук повідомив, що не балотуватиметься на нинішніх вибору, але збирається "працювати над змінами в країні". Зеленський, який подав документи на реєстрацію кандидатом в президенти, перетворює вибори на шоу – оголосив конкурс на найкращу неправдиву інформацію про нього.
  • Прес-служба Нафтогазу повідомила, що Україна в 2018 р. закупила в Європі 10,6 млрд м3 газу, що майже на чверть менше, ніж в 2017 р. Газ з Європи імпортували 65 компаній, включаючи Нафтогаз.
  • Міністерство фінансів затвердило план заходів щодо розробки бюджетної декларації на 2020-2022 рр., яка стане результатом реформи з переходу на середньострокове бюджетне планування.
  • Міністерство інфраструктури повідомило про узгодження Національною академією наук проекту "транспорту п'ятого покоління" "Гіперлуп".
  • Громадська рада міжнародних експертів і Вища кваліфікаційна комісія суддів відсіяли 42 кандидатів із 113 претендентів на посади суддів Вищого антикорупційного суду. У конкурсі на 39 посад продовжують участь 79 кандидатів.
  • Батько активістки Гандзюк, яка померла в лікарні після нападу на неї в липні 2018 р. заявив, що замовники замаху – керівники Херсонської області, члени партій "Блок Порошенка" та "Батьківщина". Він стверджує, що керівництво МВС і Генпрокуратури в курсі, хто саме є замовником, проте дозволили організатором злочину виїхати за кордон.
  • Нацполіція не відкривала кримінальні провадження за фактом зникнення історичних цінностей із Києво-Печерської Лаври, оскільки Міністерство культури офіційно не зверталося та не інформувало правоохоронців про зникнення.
  • Прес-служба державного Укргазбанку повідомила про рекордне – на 20% – зростання прибутку за підсумками 2018 р. до 0,77 млрд грн, і зростання кредитного портфеля до 17,4 млрд грн. Деякі експерти розцінюють цю інформацію як підготовку до продажу частини державного пакета акцій іноземним інвесторам.
  • Державний Приватбанк із 7 лютого запускає функцію продажу валюти через онлайн-банкінг Приват24. Продаж валюти онлайн був скасований Приватбанком у вересні 2017 р. і буде відновлений після введення в дію нового закону про валюту.
  • Ситуацію на ринку визначили два чинники – виплати Держказначейства відшкодування ПДВ експортерам і конвертація іноземними спекулянтами валюти в гривню для покупки гривневих ОВДП, розміщених Мінфіном під 18+% річних. Судячи з усього, обсяги продажів валюти нерезидентами були досить великими: вони змінили тренд і дозволили зміцнити гривню: 27,79 ₴/$ (-0,03 грн), 31,73 ₴/€ (+0,17 грн), 4, 22 ₴/10 руб. За оцінкою учасників торгів, Нацбанку вдалося купити в анонімному режимі через систему Matching близько $10 млн.

Війна

  • За минулу добу на Донбасі окупанти 5 разів порушили режим припинення вогню – позиції українських військ були обстріляні на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Мар'їнці на околиці Донецька, а також у Попаснянському районі та в районі траси Р-66 Бахмутка в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Спецпредставник ОБСЄ на мінських переговорах Сайдік заявив, що Організація розробила новий план урегулювання конфлікту на Донбасі, покликаний замінити недіючі мінські домовленості, які, до того ж, не ратифіковані парламентами України та РФ. Для ключового, за твердженням Сайдіка, компонента домовленостей – проведення місцевих виборів – необхідна зовнішня допомога у вигляді миротворчої місії ООН. При цьому ООН та ОБСЄ мають діяти під загальним керівництвом спецпредставника ОБСЄ. За його словами, завдання Організації – спостереження за процесом виборів, а не їх проведення, оскільки ОБСЄ не має для цього достатніх людських ресурсів. Крім того, на Донбасі пропонується створити незалежне агентство реконструкції під контролем ЄС, яке має співпрацювати з ООН та ОБСЄ. Сайдік повідомив, що план був представлений на засіданні Ради міністрів країн ОБСЄ в грудні та має бути затверджений главами країн "нормандської четвірки".
  • В акваторії Азовського моря Держприкордонслужба та Збройні сили провели навчання бойової ударної авіації.

Україна та світ

  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що в Стокгольмі почалися слухання за ще одним позовом до Газпрому про перегляд тарифу на транзит газу із березня 2018 р. За його словами, попередня оцінка претензій до російського газового монополіста становить понад $11,5 млрд, однак претензія може бути знята за згоди Газпрому на підписання довготермінового контракту на транзит газу українською ГТС.
  • Новий глава МЗС Чехії Петршічек заявив, що санкції з Росії можуть бути зняті тільки в разі відновлення суверенітету України на Донбасі та у Криму.
  • Прем'єр-міністр Гройсман за результатами українсько-норвезького інвестиційного форуму заявив, що обсяг інвестицій із цієї країни до України може досягти $1,5 млрд, левова частка яких – $0,8 млрд буде спрямована ​​у поновлювану енергетику – гідро-, вітрову та сонячну.

No comments:

Post a Comment