January 15, 2019

14.01.2019: Експертну зустріч щодо газу РФ, України та ЄС скасовано

Експертну зустріч щодо газу РФ, України та ЄС скасовано
Експертну зустріч щодо газу РФ, України та ЄС скасовано

  • Експертну зустріч щодо газу РФ, України та ЄС скасовано.
  • Генпрокуратура пред'явила підозру колишньому міністрові оборони Саламатіну.
  • Лідер "АвтоЕвроСили" оголосив про намір балотуватися в президенти.
  • Влада й бізнес Німеччини різко відреагували на попередження США про санкції.
  • На Донбасі загинув іще один український військовослужбовець.

В Україні

  • Про намір балотуватися на президентських виборах заявив і голова громадської організації "АвтоЕвроСила" Ярошевич. Організація відстоює інтереси власників автомобілів на єврономерах. ЦВК вдруге відмовилася реєструвати кандидатом правозахисника Ратуша, який не зміг внести 2,5 млн грн застави, обґрунтовуючи це тим, що "підвищена" пенсія 2200 грн не дозволяє легально зібрати такі кошти. Прес-служба лідера партії "Громадянська позиція" Гриценка заявила про обстріл машини співробітників його центрального передвиборного штабу. Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що всі зареєстровані кандидати в президенти отримають захист, а не преференції.
  • Авіакомпанія МАУ з 15 січня зменшує кількість і вагу багажу для безкоштовного перевезення в ручній поклажі. Нове правило поширюється на всі квитки, куплені після 1 листопада 2018 р.
  • Міністерство охорони здоров'я вирішило створити Національний Одеський медичний університет на базі Одеського медуніверситету та Кримського медуніверситету. Чиновники запевнили, що на студентів реорганізація ніяк не вплине. Рішення про створення нового ВНЗ було прийнято після силового захоплення університету за підтримки співробітників МВС 10 грудня колишнім ректором Запорожаном. Міністерство заявило також про спробу штурму адмінбудівлі Київського медуніверситету прихильниками ректора Амосової, звільненої днем ​​раніше.
  • Генпрокурор Луценко заявив про пред'явлення підозри в зраді, підриві обороноздатності країни й розкраданні держкоштів на суму $560 млн колишньому міністрові оборони уряду Азарова – Саламатіну, який обіймав цю посаду в 2012 р. До призначення міністром Саламатін очолював держкомпанії "Укроборонпром" і "Укрспецекспорт".
  • Згідно з повідомленням Держстату, споживчі ціни в Україні зросли за рік на 8,9%.
  • Прес-служба НБУ повідомила про зростання портфеля споживчих кредитів населенню більш аніж на третину – до 135 млрд грн. Обсяг гривневих кредитів бізнесу виріс за рік менше ніж на 3% до 478 млрд грн, а в грудні він навіть знизився на 1,5%. Обсяг готівкової грошової маси зріс на 5,6% до 1,276 трлн грн, в основному за рахунок зростання готівкових коштів в обігу поза банківською системою.
  • На валютному ринку – відносне затишшя. Незважаючи на зміцнення офіційного курсу гривні, діапазон котирувань був досить незначним. Згідно з повідомленням банкірів, НБУ на торги в анонімному режимі не виходив: 28.02 ₴/$ (-0,13 грн), 32,13 ₴/€ (-0,34 грн), 4,17 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти 12 разів порушили режим припинення вогню: обстріляли з гранатометів і стрілецької зброї позиції українських військ на приморській ділянці фронту, в околицях Волновахи, Донецька, Горлівки, а також у районі траси Р-66 "Бахмутка". Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, від снайперського вогню загинув український військовослужбовець, іще 2 – отримали поранення внаслідок обстрілу.

Україна та світ

  • Єврокомісія оголосила про скасування зустрічі експертів щодо газу Росії, України та ЄС. Тристоронні переговори щодо газу відбудуться 21 січня, як і було заплановано раніше.
  • Голова партії канцлера Німеччини Меркель різко відреагувала на листи посольства США, розіслані німецьким компаніям, які беруть участь у будівництві російських "потоків", і заявила, що "німецький бізнес уже дав на це однозначну відповідь". МЗС РФ уважає дії посла частиною "довгострокової програми з глобального стримування" Росії. Держдепартамент США нагадав владі й підприємцям Німеччини про резолюцію Європарламенту, яка закликала до зупинки проекту "Північний потік".


No comments:

Post a Comment