December 21, 2018

20.12.2018: Верховна Рада подовжила мораторій на продаж землі сільгосппризначення до 1 січня 2020 р

Верховна Рада подовжила мораторій на продаж землі сільгосппризначення до 1 січня 2020 р.
Верховна Рада подовжила мораторій на продаж землі до 2020 р.

  • Верховна Рада подовжила мораторій на продаж землі сільгосппризначення до 1 січня 2020 р.
  • МВФ опублікував меморандум про співпрацю з Україною.
  • Суд ЄС зняв арешт із активів колишнього прем'єр-міністра Азарова.

В Україні

  • Верховна Рада подовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Кабмін мусить розробити і внести до березня 2019 р на розгляд парламенту законопроект про обіг землі.
    Крім того, депутати ухвалили закон про примусове перейменування Української православної церкви Московського патріархату й уточнення своєї приналежності до Руської православної церкви. У разі відмови передбачено скасування її реєстрації в Україні. "Опозиційний блок" стверджує, що закон є дискримінацією прав громадян за принципом віросповідання. УПЦ МП закликала президента Порошенка ветувати закон, а патріарх РПЦ Кирило звернувся до голів помісних православних церков із проханням не визнавати результати об'єднавчого собору і "зупинити дії, руйнівні для світового православ'я".
    У парламенті сталася бійка депутатів від "Народного фронту" з депутатом від "Опозиційного блоку" Шуфричем, який зірвав із трибуни плакат із закликом обміняти Медведчука, кума президента РФ Путіна і голову політради "Опозиційного блоку – За життя", на українських моряків.
  • Центральна виборча комісія звернулася до Луганської та Донецької облдержадміністрацій із проханням надати відомості про можливості проведення виборів президента у прифронтових районах.
  • Кабмін збільшить обсяг фінансування держбюджету у 2018 році за рахунок залучення внутрішніх запозичень через невиконання плану надходжень від приватизації, який виконано всього на 2%. Бізнесмен Карпачов, бізнес-партнер депутата Кононенка з найближчого оточення президента, заявив, що не відмовився від планів щодо купівлі однієї з найбільших енергогенеруючих компаній "Центренерго". Більш того, зниження прибутковості компанії через неефективний менеджмент, контрольований Кононенком, напевно призведе до зменшення стартової вартості, якщо її буде виставлено ​​на продаж на початку наступного року.
  • За даними видання "Дзеркало тижня", уряд підписав контракт про постачання російського ядерного палива на українські АЕС до 2025 р, що закріплює превалювання російського монополіста, який збереже за собою 60% ринку. 40% поставок віддано американській компанії Westinghouse, яка раніше заявила про готовність постачати паливо на всі українські АЕС для запобігання можливості шантажу з боку РФ.
  • Слідчі Генеральної прокуратури провели обшуки в офісі держкомпанії "Укргазвидобування" і заарештували 2 чиновників, які організували отримання "відкату" за участь у держзамовленні. Під час обшуку чиновники спробували позбутися речових доказів і викинули у вікно близько 200 тис. доларів.
  • Пенсійний фонд не буде виплачувати пенсії за січень у грудні, як це було в попередні роки, оскільки авансові платежі не передбачено урядом.
  • МВФ оприлюднив новий меморандум із українською владою, яка взяла на себе зобов'язання з підтримки середньорічного рівня інфляції у 2019 р. не більше 7%, а у 2020 – 5 ± 1%, дефіцит бюджету не має перевищувати 2,5% в 2019 р. і 2,25%, понадпланові доходи буде спрямовано на зниження боргу. Уряд відмовився від проведення податкової амністії, надання додаткових податкових пільг, а також від зниження ставки податку на прибуток. Окрім того, призупинено введення другого (накопичувального) рівня пенсійної системи. Кабмін продовжить дискусію з Фондом про введення податку на виведений капітал у формі збалансованого оподаткування розподіленого прибутку.
    МВФ вимагає посилити стійкість банківської системи, для чого має бути підвищено капіталізацію комерційних банків, вдосконалено нормативну базу з контролю операцій пов'язаних осіб, відновлено ​​до кінця 2019 р. платоспроможність Фонду гарантування вкладів фізосіб, а також вирішено проблему "токсичних" кредитів. У два держбанки - "Ощадбанк" і "Укргазбанк" – має бути призначено незалежні наглядові ради, а в капітал цих банків заплановано вхід ЄБРР та Міжнародної фінансової корпорації. Ще одним структурним "маяком" буде ухвалення законодавства про спліт банківських і небанківських фінансових установ.
    Згідно з меморандумом, тарифи на газ для населення підвищуватимуть відповідно до раніше затвердженого графіку. Монетизація субсидій почнеться в березні 2019 р. Важливою вимогою є поділ (анбандлінг) Нафтогазу на два окремих підприємства з видобутку і транспортування газу. Крім того, меморандум передбачає збільшення видобутку газу.
    Мусить бути проведена приватизація підприємств, яку не вдалося провести в 2018 році, скорочено перелік компаній, що не підлягають приватизації. Має бути прийнятий закон про концесії і вже в першій половині 2019 р запущені перші концесійні проекти.
    Уряд зобов'язався провести оцінку фіскальних ризиків держпідприємств і впровадити комплексну систему оцінки таких ризиків.
    Будуть продовжені процеси дерегуляції і поліпшення бізнес-клімату.
    Антикорупційний суд має почати роботу вже у квітні наступного року, до липня – проведено незалежний аудит діяльності НАБУ, а поправки до законодавства про боротьбу з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму мають бути прийняті до кінця березня 2019 р.
    Окремим пунктом винесено вимоги щодо запуску ринку землі.
  • Останній день бюджетних виплат і прагнення іноземних компаній закрити платежі до різдвяних свят призвели до істотного переважання пропозиції валюти над покупкою: 27,58 ₴/$ (-0,14 грн), 31,58 ₴/€ (-0,33 грн), 4,09 ₴/10 руб (-0,04 грн). Нацбанк зміцнив гривню на 14 коп. по відношенню до долара і купив через систему Matching, за оцінкою учасників торгів, близько $20 млн. Найближчими днями бізнес очікує виплат Держказначейством відшкодування ПДВ і великих виплат для закриття бюджетів, тому курс гривні майже напевно знизиться, як і було в попередні роки.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі внаслідок бойових дій поранено українського військовослужбовця. Згідно зі зведенням штабу операції об'єднаних сил, українські війська було обстріляно з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї на Світлодарському виступі і на приморській ділянці фронту, перестрілки сталися на околицях Донецька, на маріупольському напрямі і в районі Станиці Луганської.

Україна та світ

  • Суд ЄС анулював санкції проти колишнього прем'єр-міністра України Азарова, накладені в 2014 р., оскільки українські правоохоронці не надали достатніх доказів його провини.
  • Віце-прем'єр-міністр Кубів стверджує, що угоду про зону вільної торгівлі з Ізраїлем практично узгоджено і буде підписано в найближчі кілька місяців.

No comments:

Post a Comment