December 14, 2018

13.12.2018: ЄС подовжив санкції проти РФ іще на півроку

ЄС подовжив санкції проти РФ іще на півроку
ЄС подовжив санкції проти РФ іще на півроку

  • ЄС подовжив санкції проти РФ іще на півроку.
  • УПЦ КП повідомила, що томос про автокефалію буде вручено голові нової церкви 6 січня.
  • Керуюча газова компанія Фірташа вимагає від Кабміну вирішити питання про норми споживання газу.
  • Нафтогазу вдалося домогтися в американських судах розкриття інформації про активи Газпрому.

В Україні

  • Українська православна церква Київського патріархату заявила, що Вселенський патріарх Варфоломій 6 січня 2019 р передасть томос (дозвіл) про надання незалежного статусу новообраному голові православної церкви, яку буде створено на об'єднавчому соборі 15 грудня. За інформацією ЗМІ, предстоятель УПЦ КП Філарет відмовився балотуватися на посаду, а кандидатом буде висунуто його ставленика – молодого митрополита Єпіфанія. Більшість архієреїв УПЦ Московського патріархату відмовилися брати участь ув об'єднавчому соборі і відправили запрошення від Варфоломія назад у Стамбул.
  • "Регіональна газова компанія", що керує облгазами, котрі належать олігархові Фірташу, повідомила, що в грудні споживачі отримали рахунки за газ з донарахуваннями, відповідно до рішення суду, що визнав незаконним зниження норм споживання для абонентів газових мереж, які не мають лічильників. РГК повідомила, що додаткову суму вказано "для інформації", наявність боргу не є підставою для відключення споживачів і нарахування штрафів і пені, а проблема потребує врегулювання на рівні Кабміну.
  • Апеляційний суд підтвердив правомірність повернення у держвласність цілісного майнового комплексу Запорізького титано-магнієвого комбінату, який було продано олігархові Фірташу.
  • Нацбанк зберіг значення облікової ставки на колишньому рівні – 18% і подовжив вимоги обов'язкового продажу 50% валютної виручки до 6 лютого 2019 року. НБУ буде регулювати перекоси ліквідності в банківській системі шляхом розміщення двотижневих сертифікатів і надання кредитів рефінансування з прибутковістю на рівні облікової ставки. Курс гривні вдається утримати за рахунок надходження експортної виручки від найбільшого за всю історію України врожаю зернових.
  • Незважаючи на накопичену ліквідність у банківській системі, курс гривні на торгах просів незначно, хоч банки й намагалися його розгойдати: 27,87 ₴/$ (+0,06 грн), 31,69 ₴/€ (+0,14 грн), 4,21 ₴/10 руб (+0,02 грн).
Війна
  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, окупанти посилили обстріли позицій українських військ, у тому числі з мінометів: в околицях Попасної, в Гнутовому і у Водяному на приморській ділянці фронту. Захисників Кримського, поблизу траси Р-66 "Бахмутка", було обстріляно з БМП. Перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися всією лінією фронту. Внаслідок обстрілу загинув український військовий, іще один помер від серцевого нападу.
    Українськими саперами поблизу від лінії фронту було виявлено і знешкоджено вибухові пристрої, якими окупанти планували підірвати водовід каналу Сіверський Донець-Донбас.

Україна та світ

  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що Федеральний суд США в Нью-Йорку задовольнив вимогу про розкриття даних про активи Газпрому в Європі 5 компаніями, зареєстрованими в США, для стягнення з російського газового монополіста суми в $2,6 млрд, відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу .
  • Радник президента США з нацбезпеки Болтон заявив, що повноцінна зустріч президентів Путіна і Трампа буде можлива тільки після звільнення українських моряків, захоплених у Керченській протоці.
  • ЄС подовжив дію санкцій проти Росії ще на півроку, незважаючи на намір Італії заблокувати це рішення. При цьому нові санкції у відповідь на ескалацію агресії в Азовському морі лідери країн ЄС не обговорювали.
  • Із 1 лютого 2019 року в Україні відкриває маршрути ще одна авіакомпанія-лоукостер Laudamotion, австрійська "дочка" найбільшого авіаперевізника RyanAir.
  • Президент Порошенко після відвідин штаб-квартири НАТО в Брюсселі привіз на своєму літаку технічну допомогу Альянсу (радіостанції та захищене комунікаційне обладнання, куплене коштами трастового фонду С4).
  • Комітет із питань оборони парламенту Канади планує подовжити роботу тренувальної військової місії UNIFIER, мандат якої закінчується в березні 2019 р.

No comments:

Post a Comment