October 25, 2018

24.10.2018: Тарифи на опалення і гарячу воду зростуть на 16% із 1 грудня

Тарифи на опалення і гарячу воду зростуть на 16% із 1 грудня
Тарифи на опалення і гарячу воду зростуть на 16% із 1 грудня
  • Тарифи на опалення і гарячу воду зростуть на 16% із 1 грудня.
  • Серед вимог МВФ – підвищення ціни на газ іще на 40%.
  • Кабмін погодив умови продажу Центренерго.
  • Порошенко змінює 4 голів облдержадміністрацій перед виборами.

В Україні

  • Кабмін погодив звільнення 4 голів облдержадміністрацій – Київської, Луганської, Чернівецької та Черкаської. На посаду керівника Київської області планують призначити колишнього співробітника МВС Терещука, який не пройшов переатестацію. Наразі Терещук обіймає посаду заступника голови Одеської обласної державної адміністрації. На думку низки експертів, нові керівники областей, підпорядковані безпосередньо президентові, мають забезпечити адмінресурс для його перемоги на майбутніх президентських виборах.
  • Уряд дозволив Нафтогазу розмістити єврооблігації на суму до $1 млрд терміном на 5 років "для погашення наявної заборгованості та фінансування капітальних витрат". Розмір комісійних, які керівники Нафтогазу планують виплатити посередникам, – $4,1 млн.
  • Єдине велике держпідприємство, яке Фонд держмайна планує продати до виборів, – Центренерго. Компанія володіє одним із найбільших енергогенеруючих потужностей в Україні. Останні два роки через своїх менеджерів її контролював депутат Кононенко – бізнес-партнер президента Порошенка, завдяки чому прибутковість її різко скоротилася, а вартість активів – упала.
  • Міністр соцполітики Рева заявив, що підвищення з 1 грудня цін на газ для населення призведе до зростання тарифів на опалення і гаряче водопостачання на 16%. Видання "Українська правда" стверджує, що обіцянка прем'єр-міністра Гройсмана не підвищувати ціни на газ суперечить домовленостям, досягнутим із МВФ, і на громадян чекає ще 2 стрибки цін – відразу ж після президентських виборів і перед наступним опалювальним сезоном. Підвищення складе більше 40%, також неминуче подорожчає електроенергія, а вслід за нею – водопостачання.
  • Верховний суд відправив на повторний розгляд позов "Центру протидії корупції" про розсекречення електронних податкових декларацій керівництва СБУ.
  • "Українська правда" повідомила, що основними вимогами МВФ для видачі кредиту Україні є підвищення цін на газ для населення, припинення дії спеціальних зобов'язань щодо поставок Нафтогазом газу газозбутовим організаціям для подальшого продажу населенню, що не дає монополісту працювати з прибутком. Також серед вимог – реформування Держфіскальної служби з поділом її на податкову службу і митницю, а також укомплектування і запуск Антикорупційного суду. Кредит не дозволить вирішити проблеми з виплатами за зовнішніми боргами, однак дасть можливість залучити зовнішні запозичення. Мінфін планує розмістити на зовнішніх ринках єврооблігації на суму від $1,2 до $2 млрд терміном на 10 років. У зв'язку зі зростанням прибутковості американських цінних паперів відбувається відплив спекулятивного капіталу з ринків країн, що розвиваються. Це неминуче призведе до зростання процентної ставки за цими запозиченнями, і вона напевно перевищить 9% річних. Частину коштів, що надійшли, буде спрямовано на погашення піврічних облігацій на $0,725 млрд, що Мінфін розмістив у серпні.
  • Виплати відшкодування ПДВ, що розпочало Держказначейство, призвели до ослаблення гривні відносно долара: 28,21 ₴/$ (+0,06 грн), 32,13 ₴/€ (-0,18 грн), 4,30 ₴/10 (-0,01 грн). Банкіри очікують підвищення Нацбанком облікової ставки на 0,5%, що, на їхню думку, може згладити інфляційні очікування і заспокоїти валютний ринок.

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілу поранено 2 військовослужбовців. Українські війська потрапили під мінометний обстріл в околицях Маріуполя, також окупанти пробували на міцність оборону в Попаснянському районі Луганської області. Перестрілки відбулися вздовж усієї лінії фронту.

Україна та світ


  • Швейцарський суд підтвердив обґрунтованість звернення компанії "Укрнафта" до міжнародного арбітражу за позовом про втрату активів у розмірі $50 млн в окупованому Росією Криму. У разі позитивного рішення арбітражу, аналогічні рішення можуть бути винесені на користь близько 50 українських компаній, котрі втратили майно внаслідок окупації.
  • Суд ЄС постановив, що справу про екстрадицію олігарха Фірташа до США повинен розглядати австрійський суд, засідання якого відбудеться вже найближчим часом.
  • Російська влада не включила в плани на 2019 рік запуск українського супутника "Либідь" із космодрому Байконур. Запуск супутника, спочатку запланований на 2011 р, постійно переносився російською владою.
  • Європарламент планує призначити спецпредставника з питань Криму і Донбасу унаслідок загострення ситуації в Азовському морі.
  • Угорщина погодилася змінити назву посади "уповноваженого з Закарпаття", після чого МЗС України створить аналогічну посаду.

No comments:

Post a Comment