September 21, 2018

20.09.2018: Порошенко звернувся до Верховної Ради із щорічним посланням

Порошенко виголосив передвиборну промову у Верховній Раді, оформлену у вигляді щорічного послання.
Порошенко звернувся до Верховної Ради із щорічним посланням

  • Порошенко виголосив передвиборну промову у Верховній Раді, оформлену у вигляді щорічного послання.
  • Верховна Рада призначила нових членів ЦВК.
  • Місія МВФ завершила роботу в Києві – про транш говорити зарано.
  • США запровадили нові санкції проти російських компаній і приватних осіб, пов'язаних із розвідкою і ВПК.
  • Угорщина погрожує посиленням протидії євроінтеграції України в разі висилки консула.

В Україні

  • Президент Порошенко виступив із посланням до Верховної Ради. У ньому він визнав серйозні проблеми в країні – в економіці, сфері боротьби з корупцією, з масовою трудовою еміграцією, однак стверджує, що коренем їх є протидія чиновників і "політиків–популістів" (він мав на увазі партію "Батьківщина" і її лідера Тимошенко). Також він пригрозив можливістю утворення "потужної проросійської опозиції в парламенті" і звинуватив Тимошенко в прагненні укласти мир із Росією "на умовах компромісу". Він згадав про свої досягнення в наданні Україні безвізового режиму й отриманні томосу про автокефалію української православної церкви. Загалом більшість аналітиків і політичних коментаторів назвали промову Порошенка частиною його передвиборної агітації, тим більше, що він постійно повторював у ній гасла, що висять на розміщеній по всій Україні зовнішній рекламі.
  • Верховна Рада прийняла в першому читанні президентські поправки до Конституції про повноваження парламенту, уряду і президента щодо реалізації курсу країни на отримання членства в НАТО і ЄС, а також про заборону можливості оренди іноземних військових баз на території країни і направила їх для оцінки до Конституційного суду.
    До Конституційного суду для отримання висновку спрямовано також законопроект депутатів Радикальної партії про закріплення в Основному законі положення про те, що основою аграрного устрою України є фермерське господарство.
    Після підпису Порошенком закону про розширення кількості членів Центральної виборчої комісії депутати проголосували за всі раніше висунуті кандидатури і звільнили тих, чиї повноваження закінчилися ще в липні 2014 р Членів комісії призначено за квотним принципом від парламентських фракцій і партій – 6 членів від Блоку Порошенка, 3 – від Народного фронту, по одному – від Батьківщини, Радикальної партії, фракцій "Відродження" та "Воля народу". Останнє вакантне місце займе кандидат від Опозиційного блоку.
    Також депутати призначили за парламентською квотою двох суддів Конституційного суду.
  • Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень заступником генпрокурора Єніним, який санкціонував екстрадицію до Росії громадянина РФ Тумгоєва, що воював на Донбасі в складі добровольчих підрозділів.
  • НАБУ опублікувало листування в месенджерах міністра інфраструктури Омеляна, яка, на думку Бюро, доводить факт його незаконного збагачення.
  • Суд поновив на посаді ректора Національного медуніверситету Амосову, звільнену за зловживання Міністерством охорони здоров'я. Таким чином, в університеті за фактом є два керівники і конфлікт розгорається.
  • Місія МВФ завершила роботу в Києві. Очільник місії Райс на підсумковій прес-конференції заявив, що переговори з українським урядом іще тривають, і дав зрозуміти, що до прийняття Верховною Радою збалансованого бюджету, а також інших вимог, у тому числі підвищення цін на газ для населення, транш видано не буде. Таким чином, Україні доведеться цього року самостійно закривати платежі з обслуговування зовнішнього боргу.
  • В останній день бюджетних платежів експортери активно продавали валюту, однак пропозиція лише незначно перевищила попит, що призвело до невеликого зміцнення гривні: 28,06 ₴/$ (-0,06 грн), 33,02 ₴/€ (+0,22 грн ), 4,22 ₴/10 (+0,03 грн)

Війна

  • Бойова обстановка на Донбасі залишається складною – перестрілки не припиняються усією лінією фронту, на південній ділянці – в Широкиному й Лебединському, а також на околицях Кримського – в районі траси Р-66 "Бахмутка", українські війська були обстріляні з мінометів, а в Широкиному – ще зі ствольної артилерії. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій втрат серед українських військовослужбовців за минулу добу не було.

Україна та світ

  • Російське міністерство оборони продовжує наполягати, незважаючи на очевидні нестиковки, на своїй версії про походження ракети, якою було збито в липні 2014 року в небі над Донбасом авіалайнер рейсу MH17. Російська "Новая газета" виявила підробку в документах, представлених міжнародній слідчій групі, зокрема, в них дата виробництва ракети вказана пізніше, ніж передача до військової частини на території України, а сам номер ракети – підроблений.
  • Влада США запровадила санкції проти 33 російських юридичних і фізичних осіб, пов'язаних із військово-промисловим комплексом і розвідкою, зокрема, проти приватної військової компанії "Вагнер", "фабрики тролів Путіна" – "Агентства інтернет-досліджень", а також співробітників Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу РФ, яких влада США звинувачує у втручанні в вибори президента. Також запроваджено санкції проти Китаю за купівлю у підсанкційних російських військових підприємств винищувачів і ракетних систем.
  • МЗС Росії заявило, що російські судна берегової охорони мають право оглядати судна в акваторії Азовського моря, оскільки це не суперечить нормам міжнародного права, а статус моря як "внутрішнього" закріплено в договорі між РФ і Україною.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сийярто заявив, що Угорщина посилить протидію євроінтеграції України в разі висилки її консула, котрий видавав паспорти місцевим жителям угорської національності.
  • Спікер Ради Федерації заявила, що Росія готова до виходу з Ради Європи. У 2017 р РФ припинила платити внески до бюджету Ради Європи, а в засіданнях Парламентської асамблеї (ПАРЄ) вона не бере участі з 2015 р, коли її було позбавлено ​​права голосу у відповідь на окупацію Криму і агресію в Україні. Проте чиновники Ради Європи намагаються зробити різні кроки, які дозволять повернути Росію в організацію і відновити фінансування, яке становить €33 млн на рік.

Тренди

  • Виключення з Основного закону положення про можливість оренди іноземними державами військових баз у разі отримання членства в НАТО позбавляє Україну можливості розміщення такої бази однією з країн-учасниць, наприклад, США. Це положення продавлено президентом Порошенком через парламент під приводом, що російський Чорноморський флот буде позбавлено права базування в Севастополі. Однак Росія в односторонньому порядку денонсувала це положення після окупації Криму, крім того, статус агресора не дає їй права оренди військових баз. Тому в майбутньому це положення, яке може бути внесено до Конституції, може помітно ускладнити вступ України до НАТО.
  • Член Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Коваленко заявив, що тариф на електроенергію для населення покриває лише 50% її собівартості. Він запропонував підвищити ціну до "економічно обґрунтованої", а малозабезпеченим громадянам компенсувати підвищення системою субсидій. НАБУ веде розслідування щодо чиновників комісії, які зловжили службовим становищем, забезпечивши преференції підприємствам олігарха Ахметова за допомогою формули розрахунку ціни вугілля "Роттердам+", що враховує нібито купівлю вугілля на біржі в Роттердамі і доставку його до України незалежно від місця видобутку. Велика частина енергетичного вугілля видобувається в Україні, що дозволяє компаніям Ахметова щорічно отримувати десятки мільярдів гривень додаткового прибутку. Комісія постановила, що формула діятиме до липня наступного року, коли буде введено в дію закон про ринок електроенергії.

No comments:

Post a Comment