September 20, 2018

19.09.2018: Україна висилає угорського консула за таємну роздачу паспортів

Україна висилає угорського консула за таємну роздачу паспортів
Україна висилає угорського консула за таємну роздачу паспортів

  • Україна висилає угорського консула за таємну роздачу паспортів на Закарпатті.
  • Закони про авто на єврономерах буде розглянуто не раніше листопада.
  • САП заявила про нову спробу НАБУ встановити прослушку.

В Україні

  • Президент Порошенко пообіцяв уникнути кровопролиття після отримання від вселенського патріарха Варфоломія томосу про автокефалію української православної церкви.
  • Глава Верховної Ради Парубій підписав закон про збільшення кількості членів Центральної виборчої комісії і направив його на підпис Порошенкові, незважаючи на протести фракцій Опозиційного блоку і Батьківщини, які пообіцяли оскаржити його в Конституційному суді. Батьківщина стверджує, що закон було прийнято з порушенням регламенту.
  • Між Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою і НАБУ розгорається конфлікт. Управління держохорони нібито виявило кабель для прослуховуючих пристроїв, який співробітники НАБУ тягнули до будівлі САП, а поруч було виявлено мікроавтобус із номерами, які належать НАБУ. Глава Бюро Ситник спростував інформацію ЗМІ про затримання детективів під час установки прослушки, проте не з'явився на засідання комітету Верховної Ради, де повинні були заслухати його звіт.
  • У центрі Києва на вулиці Грушевського відбулася попереджувальна акція власників автомобілів на єврономерах, які вимагали прийняття законів про розмитнення таких авто з поправками, внесеними активістами. Глава комітету з податкової і митної політики Южаніна заявила, що законопроекти не готові до другого читання через велику кількість поправок, що кардинально змінюють суть документа, тому їх розгляд відбудеться не раніше початку листопада.
  • Солом'янський суд заарештував майно міністра інфраструктури Омеляна, якому оголошено підозру в незаконному збагаченні.
  • Кабмін включив Міністерство економічного розвитку до переліку контролюючих органів, які мають право перевірки туроператорів, і ввів оцінку туристичних компаній за ступенем ризику їх діяльності.
  • Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг підвищила з 1 жовтня тарифи на розподіл і постачання електроенергії практично для всіх обленерго "у зв'язку із збільшенням фонду оплати праці".
  • За прогнозом МВФ, ВВП України зросте на 50% протягом наступних 5 років.
  • Бюджетні витрати змушують експортерів продавати валюту. Це призвело до незначного зміцнення гривні: 28,12 ₴/$ (-0,03 грн), 32,81 ₴/€ (-0,12 грн), 4,20 ₴ /10 (+0,04 грн).
Війна
  • Окупаційні війська не припиняють обстрілів позицій української армії на Донбасі. На приморській ділянці фронту, у Водяному та Лебединському, а також у Кримському в районі траси Р-66 "Бахмутка" українські війська були обстріляні з мінометів, а на Світлодарській дузі в околицях Луганського – із протитанкового ракетного комплексу. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойового зіткнення отримав поранення український військовослужбовець.
  • Представник України на переговорах, заступник голови Верховної Ради Геращенко заявила, що російський представник Гризлов наполягає на проведенні виборів "глав республік" на окупованій території. Вона стверджує, що, крім української делегації, проти такого сценарію виступили і представники ОБСЄ, оскільки, за її словами, "вони не відповідають мінським домовленостями".
Україна та світ
  • В мережі Інтернет опубліковано відео, зняте прихованою камерою, на якому співробітники угорського консульства в Берегові видають закарпатським угорцям паспорти Угорщини і попереджають, щоби вони приховували факт отримання подвійного громадянства. У відповідь на ці дії МЗС України оголосило про позбавлення консула акредитації та висилку  його з України. Міністр закордонних справ Клімкін назвав дії Угорщини  "дорогою в нікуди" і пообіцяв, що на Закарпатті з кожним роком буде "більше України". При цьому він підкреслив, що українська влада буде працювати над тим, щоб українці угорського походження відчували себе частиною українського суспільства, зберігаючи культурну самобутність.
  • Кабмін схвалив угоду з Грузією про поїздки громадян за внутрішніми ID-паспортами.

No comments:

Post a Comment