August 16, 2018

15.08.2018: МОМ констатувало погіршення становища переселенців в Україні

МОМ констатувало погіршення становища переселенців в Україні
МОМ констатувало погіршення становища переселенців в Україні

  • Агентство ООН з міграції констатувало погіршення становища переселенців в Україні.
  • НАБУ виграло суд з повернення коштів "Укрнафти" компанією Коломойського.

В Україні

  • Міністерство соціальної політики, за даними Держстату, повідомило, що за І квартал 2018 р. номінальні доходи українців зросли майже на чверть і становили 658 млрд грн, з урахуванням цінового фактора зростання склало близько 10%. Середній дохід на одну людину, за твердженням міністерства, становив майже 11,4 тис. грн.
  • Верховний суд за позовом НАБУ визнав недійсними договори купівлі-продажу нафтопродуктів, укладені 2015 року між компаніями "Укрнафта" та "Котлас", що контрольовані групою "Приват" олігарха Коломойського на загальну суму близько 3 млрд грн. Рішення дає можливість стягнути цю суму з компанії "Котлас" для компенсації збитків, що завдані державі – мажоритарному акціонеру "Укрнафти".
  • Міністр юстиції Петренко повідомив, що минулого року засуджено за корупційними статтями близько 1,7 тис. чол, серед них 0,8 тис. – уже відбувають покарання. При цьому 80% населення вважають, що боротьба з корупцією неуспішна, а майже половина – вважають її повністю провальною. Заарештованого на засіданні Кабміну 2015 року колишнього главу Держслужби із надзвичайних ситуацій Бочковського відновлено на роботі через суд, а колишні високопоставлені співробітники міністерства з податків і зборів, із помпою заарештовані військовою прокуратурою та МВС і доставлені до Києва вертольотами, випущені під заставу або через спливання терміну арешту. Група невідомих молодих людей не пустила на роботу в.о. ректора Київського медуніверситету ім. Богомольця Кучина, що призначений Міністерством охорони здоров'я замість попереднього ректора Амосової, яку підозрюють у створенні корупційної схеми отримання грошей від студентів.
  • МВС назвало новою загрозою національній безпеці збільшення потоку нелегальних мігрантів.
  • Із початку торгової сесії завдяки Нацбанку, який анонімно продав, за оцінкою банкірів, близько $30 млн через систему Matching, курс гривні незначно зміцнився, але вже після обіду котирування знову злетіли вгору на покупках банками валюти для поповнення кас. Проте, Нацбанк встановив курс гривні на копійку більше від вчорашнього: 27,45 ₴/$ (-0,01 грн), 31,08 ₴/€ (-0,24 грн), 4,14 ₴/10 (+ 0,03 грн). Експерти вважають, що ажіотаж на готівковому ринку й у подальшому впливатиме на міжбанк, а гривня дешевшатиме.

Київ

  • Київ знову постраждав від потужної грози. Центральна вулиця столиці пішла під воду, частково затоплено підземний торговий центр "Метроград", зливова каналізація не спрацювала у багатьох місцях міста, перетворивши дороги на річки.

Війна

  • Минулої доби, за офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців. На Світлодарському виступі окупанти вперше за місяць обстріляли позиції українських військ із ракетних систем залпового вогню "Град", на південній ділянці фронту, у Кримському у районі трасі "Бахмутка", а також в околицях Світлодарська українські війська були обстріляні із мінометів. У Станиці Луганській на ділянці, що визначена переговорною групою в Мінську для розведення військ, окупанти знову порушили режим припинення вогню – зі стрілецької зброї обстріляно український берег Сіверського Дінця. Місія ОБСЄ повідомила, на основі даних контролю БПЛА, про пересування великих скупчень РСЗВ "Град", танків, гаубиць та іншої важкої військової техніки на неконтрольованій території Луганської області.
  • Агентство ООН з питань міграції (MOM) опублікувало чергову доповідь про внутрішньо переміщених осіб в Україні, підготовлену на основі результатів власного опитування. За оцінкою експертів агентства, переселенська криза в Україні – найбільша в Європі, починаючи із війни на Балканах у країнах колишньої Югославії. Усього в Україні зафіксовано близько 1,5 млн вимушених переселенців. За даними МОМ, на червень 2017 р. положення ВПЛ істотно погіршилося – середній дохід знизився до 2100 грн/міс, а рівень зайнятості впав на 6% – до 46%, тобто офіційно працюють менше половини переселенців. Високі ціни на медпрепарати стали обмеженням для отримання ВПЛ медичних послуг. Глава представництва ЄС в Україні Мінгареллі констатував, що відсутність можливостей нормального існування змушує переселенців повертатися на неконтрольовану територію та ризикувати своїм життям.
    Заступник міністра у справах тимчасово окупованих територій і ВПЛ Тука стверджує, що, принаймні чверть переселенців не довіряють лідерам громадської думки й не вірять у вибори взагалі, майже третина – не знають, чи можуть брати участь у виборах. За його словами, законопроект про виборчі права переселенців уже 2 роки лежить без розгляду в комітеті парламенту.

Україна й світ

  • Спікер російського МЗС Захарова висловила обурення рішенням української влади ввести новий список санкцій, подібний до американського "списку Магнітського" у відповідь на порушення Росією прав українських політв'язнів. Захарова стверджує, що утиски політв'язнів не доведено, і назвала дії України порушенням норм міжнародного права.
  • "Генбанк", єдиний зареєстрований в окупованому Криму російський банк, який працював з картами світових платіжних систем Visa і Mastercard, припинив їх випуск. Із 14 серпня банк працює тільки з картами російської платіжної системи "Мир", при цьому готівкові кошти можна зняти з карт Visa/Mastercard, що випущені іншими банками, в кримських банкоматах “Генбанку”.
  • Виконувач обов'язків глави Держгеонадр Кирилюк повідомив, що спецдозволи на розробку корисних копалин в окупованому Криму, а також на чорноморському та азовському шельфах залишаються чинними. Він зазначив, що розвідані запаси газу на останньому під контролем України шельфі Чорного моря становлять 37 млрд м3, Азовського – близько 10 млрд м3, а всього шельфові запаси газу становлять 300 млрд м3, нафти – близько 200 млн т. Дві третини шельфових родовищ захоплено Росією.

No comments:

Post a Comment