June 29, 2018

28.06.2018: У день Конституції на Донбасі загинули 4 військовослужбовців

У день Конституції на Донбасі загинули 4 військовослужбовців
У день Конституції на Донбасі загинули 4 військовослужбовців

  • У день Конституції на Донбасі загинули 4 військовослужбовців.
  • Російська влада не допустила Денисову до політв'язня Сенцова.
  • На конкурсі музею Майдану переміг проект німецького архітектурного бюро.
  • Грузинський суд заочно засудив Саакашвілі до 6 років тюремного ув'язнення.

В Україні

  • Україна відзначила день Конституції. Президент Порошенко оголосив про намір подати до парламенту найближчим часом законопроект про внесення до Конституції змін, що закріплюють курс країни в ЄС і НАТО. При цьому президент робить наголос на тому, що основний закон не можна змінювати під конкретних осіб, зміни "мають визріти, щоб не виглядати скоростиглими і кон'юнктурними". Конституція прямо забороняє внесення до неї змін, якщо країна перебуває у стані війни. Однак Порошенку вдалося протягнути один із двох законопроектів – про судову реформу, що підсилює його контроль над судами. Другий законопроект про "децентралізацію", а насправді про надання особливого статусу "окремим районам Донецької і Луганської областей", громадськості вдалося зупинити, однак Порошенко за допомогою рішення підконтрольного йому Конституційного суду зумів "підвісити" законопроект таким чином, що за нього можна проголосувати у будь-який момент. Деякі експерти прямо вказують, що Порошенко відмовляється визнавати війну із Росією юридично, аби мати можливість внесення вигідних для себе змін. У суспільстві визріло розуміння необхідності укладання Нового суспільного договору, оскільки влада, перш за все президент як її гарант, системно не виконує та ігнорує чинну Конституцію.
  • На думку члена комітету Верховної Ради по боротьбі з корупцією Добродомова, глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький може мати конфлікт інтересів у резонансній справі про корупцію у Федерації футболу України, де є почесним віце-президентом. НАБУ розслідує справи про факти корупції під час закупівлі штучного покриття для футбольних полів, а Нацполіція – про договірні матчі.

Київ

  • На конкурсі проектів музею Майдану перемогло німецьке архітектурне бюро. Київрада виділила для музею 1 га землі на алеї Героїв Небесної Сотні на початку вулиці Інститутської. Музей включатиме також меморіал пам'яті та центр досліджень. При цьому українська влада показово ігнорує вимоги суспільства про покарання замовників і виконавців вбивств і репресій проти учасників опору на Майдані.
  • Журналістське розслідування "Радіо Свобода" і програми "Схеми" показало, що тендер на реконструкцію транспортної розв'язки на метро "Шулявська" розіграли між собою на непрозорому конкурсі дві фірми, що належать одному із партнерів мера – депутату Верховної Ради від групи "Воля народу" Мікітасю, власнику найбільшої київської компанії- забудовника "Укрбуд". При цьому влада відмовилася розглядати альтернативні проекти будівництва розв'язки, які не тільки дешевше у реалізації, але й не передбачають знесення будівель заводу "Більшовик", що розташовані поруч, а це дає можливість багаторазового збільшення транспортного потоку.

Війна

  • Ситуація на Донбасі залишається складною. Під час бойових дій та обстрілів минулої доби загинули 4 українських військовослужбовців, ще 2 – поранені. Окупанти ведуть розвідку боєм за підтримки артилерії, мінометів, танків і БМП, обстрілюють українські позиції на всіх ключових напрямках – на трасі "Бахмутка", на Світлодарському виступі, в околицях Горлівки, в Авдіївській промзоні, на околицях Донецька й на приморській ділянці. Усього за 3 дні загинули 9 військовослужбовців. Від українського керівництва жодної реакції на втрати української армії немає.
  • Через неконтрольовану Україною ділянку кордону на територію України вторгся черговий "гуманітарний" конвой із Росії у складі 11 вантажівок і машин супроводу.

Україна й світ

  • Прес-служба президента РФ оголосила, що переговори президентів Путіна й Трампа відбудуться 16 липня у Гельсінкі.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг привітав домовленість про зустріч лідерів США та РФ і висловив надію, що діалог із РФ буде продовжено, оскільки Захід не хоче нової холодної війни та ізоляції Росії.
  • Представники Газпрому оголосили, що суд округу Свеа у Швеції відхилив апеляцію Нафтогазу та зупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу за договором про транзит газу територією України. Прес-служба Нафтогазу заявляє, що постанова не зупиняє повністю виконання рішення арбітражу, а лише призупиняє для отримання додаткових документів від Нафтогазу.
  • Агентство Reuters повідомило про рішення саміту глав держав ЄС подовжити санкції проти Росії ще на півроку. При цьому інші принципові питання залишаються проблемою переговорів, зокрема, Італія заблокувала спільну декларацію саміту через незгоду із програмою дій щодо незаконних мігрантів. Глава Ради ЄС Туск повідомив, що після 15-годинних переговорів компромісу все ж таки було досягнуто, однак Євросоюзу все важче знаходити консенсус з основних питань порядку денного з безпеки, у тому числі, щодо російської агресії в Україні.
  • Тбіліський суд заочно засудив колишнього президента Грузії Саакашвілі до 6 років тюремного ув'язнення за побиття депутата парламенту 2005 року. Великі терміни ув'язнення отримали і його "спільники" – колишній глава МВС Мерабішвілі та двоє співробітників Спеціального оперативного департаменту МВС.
  • ПАРЄ прийняла резолюцію із закликом до Росії про звільнення режисера Сенцова та інших українських політв'язнів, а також полонених і заручників у Криму й на Донбасі.
  • ЄСПЛ на прохання української влади об'єднав до трьох проваджень п'ять позовів України проти Росії щодо Донбасу й Криму про порушення Європейської конвенції із прав людини.

Тренди

  • Російська влада показово ігнорує спроби українського уповноваженого з прав людини Денисової зустрітися з українськими політв'язнями, яких утримують у російських в'язницях, незважаючи на нібито наявну домовленість між президентами Порошенком й Путіним. Денисовій відмовили у зустрічі з кримським режисером Сенцовим, оскільки він, нібито, є громадянином РФ. При цьому російська уповноважена із прав людини Москалькова отримала право відвідування російських "політв'язнів" і кримських моряків, які ховаються в консульстві РФ в Києві. Влада України стверджує, що вони мають по два паспорти, але залишаються громадянами України. Російська влада не включила до списку зустрічей для свого омбудсмена диверсантів, яких було затримано на адміністративному кордоні з Кримом.

No comments:

Post a Comment