May 18, 2018

17.05.2018: 18 травня – день пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня – день пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу
18 травня – день пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу

  • 18 травня – день пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу.
  • В Україні запущена платіжна система Apple Pay.
  • Суд відпустив активіста Бубенчика на поруки двох депутатів від Блоку Порошенка.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла у першому читанні президентський закон "Про валюту", що покликаний замінити декрет Кабміну про систему валютного контролю та  регулювання від 1993 року.
    Прийнято закон про трансплантологію, за яким закріплюється презумпція незгоди людини із вилученням у неї органів після смерті. Документ також вводить інститут транспланто-координаторів.
    Крім того, прийнято за основу законопроект про усунення перешкод для відновлення кредитування, який, за твердженням авторів, має усунути схеми незаконного виведення майна з-під обтяження кредиторів, а також спростити схеми позасудового врегулювання спорів боржників із позичальниками.
  • Керівника незареєстрованого інформагентства "РИА-Новости Україна" Вишинського заарештовано на 2 місяці на час проведення слідства у справі про державну зраду.
  • Колишній командувач Внутрішніми військами Шуляк заявив на процесі про державну зраду президента Януковича, який після підписання угоди з опозицією 21 лютого 2014 року звернувся до країн – гарантів угоди з проханням про введення до країни миротворчої місії. Оскільки жодної реакції від них не надійшло, він звернувся із таким проханням до Росії у рамках "Великого договору" про дружбу та співпрацю від 1997 р.
  • Печерський суд відпустив на поруки депутатів від Блоку Порошенка Петренка та Денисенка активіста Бубенчика, якого прокуратура звинувачувала у вбивстві співробітників правоохоронних органів і незаконному володінні зброєю під час подій на Майдані в лютому 2014 р.
  • В Україні запущено платіжну систему Apple Pay. Власники "яблучних" пристроїв тепер зможуть здійснювати покупки безконтактним методом без використання кредитних карт. Першим партнером платіжної системи став Приватбанк, у подальшому до неї доєднаються й інші банки.
  • Нацбанк повідомив про зростання обсягів операцій із банківськими картами. За підсумками першого кварталу обсяг безготівкових розрахунків із використанням карт виріс на 5% і перевищив 44% від усього грошового обороту.
  • В останній день квартальних податкових платежів експортери змушені були продати істотну необов'язкову частина валютної виручки через відсутність виплат відшкодування ПДВ Держказначейством. Це дозволило гривні зміцнитися: 26.19 ₴/$ (-0,02 грн), 30.92 ₴/€ (+0,04 грн), 4.24 ₴/10 (+0,03 грн), а Нацбанку – поповнити валютні резерви на $25-30 млн через систему Matching.

Війна

  • Обстановка на фронті продовжує загострюватися із кожним днем. Безперервні позиційні бої йдуть на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька, Авдіївки, Горлівки, на Світлодарському виступі та у Попаснянському районі Луганської області. Окупанти обстріляли із важкої артилерії житлові квартали селища Троїцьке Ясинуватського району, унаслідок чого загинули 2 мирних жителів, ще 2 – дістали поранень. Командування операції об'єднаних сил підтвердило взяття під контроль населеного пункту Південне (Чигари) у "сірій зоні" в околицях Горлівки. Через різке загострення обстановки на Донбасі туди виїхав заступник глави місії ОБСЄ Хуг, який зустрівся із командувачем ООС Наєвим. У ході бойових дій поранено 7 українських військовослужбовців. Російські ЗМІ повідомили про загибель командира бригади окупантів "П'ятнашка", північно-осетинського найманця Мамієва (позивний "Мамай"), який воював на Донбасі із самого початку війни

Україна й світ

  • Вартість нафти на світових ринках стрімко зростає. Ціна бареля марки Brent уперше із 2014 року перевищила $80.
  • За повідомленнями американських ЗМІ, президент Трамп у ході зустрічі із канцлером Німеччини Меркель переконував її відмовитися від реалізації проекту "Північний потік-2" в обмін на торговельні преференції. Обмежувальні мита США на імпорт сталі та алюмінію з ЄС набудуть чинності із  1 червня. 18 травня канцлер Меркель зустрінеться у Сочі із президентом РФ Путіним.
  • Президент Трамп ініціював введення нових санкцій проти РФ за порушення договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД).
  • 18 березня кримські татари відзначають річницю пам'яті жертв депортації 1944 року, під час якої загинули десятки тисяч людей. Окупаційна влада затримала в Криму близько 20 кримських татар, які проводили акцію, присвячену цій події, у центрі Сімферополя.

No comments:

Post a Comment