May 03, 2018

02.05.2018: ОПЗ виставили на продаж усього за $54 млн

ОПЗ виставили на продаж усього за $54 млн
ОПЗ виставили на продаж усього за $54 млн

  • ОПЗ виставили на продаж усього за $54 млн.
  • Порошенко доручив уряду почати вихід із СНД.
  • Жодного із нападників на депутата Найєма не заарештовано.

В Україні

  • На засіданні РНБО прийнято рішення про введення нових санкцій, що синхронізовані зі США та ЄС, проти Росії, а також осіб, які застосували хімічну зброю у Сирії і Великій Британії. Крім того, подовжено санкції проти юридичних і фізичних осіб РФ за окупацію Криму. Президент Порошенко доручив МЗС підготувати документи про відкликання представників України із координаційних органів Співдружності Незалежних Держав і виходу країни з установчих органів СНД.
  • Порошенко вимагає притягти до відповідальності осіб, які брали участь у підкупі виборців на місцевих виборах в об'єднаних територіальних громадах, які відбулися у ці вихідні. Він наполягає на посиленні покарання за такі злочини.
  • Печерський суд так і не відправив під арешт жодного із нападників на депутата Найєма. Основний підозрюваний вилетів з України до Азербайджану за 2 години після злочину.
  • В Одесі відбувся марш націоналістичних сил у пам'ять про українських патріотів, яких було вбито 2 травня 2014 року. У цей день було застрелені та згоріли у Будинку профспілок 48 чол., постраждали – близько 300. Поліція затримала у районі проведення акції людину із гранатою.
  • Фонд Держмайна вирішив виставити на продаж найбільше держпідприємство Одеський припортовий завод усього за $54 млн – у 10 разів нижче, ніж три роки тому.
  • Нацагентство із питань запобігання корупції направило до суду адміністративні протоколи на уповноважену з прав людини Денисову, яка взяла участь у голосуванні у Верховній Раді про призначення її на посаду.
  • Сервіс Apple Pay може почати роботу в Україні вже у червні. Першим його запровадить, скоріше за все, Приватбанк, потім до нього буде підключено й інші банки.
  • Перші торги після довгих вихідних пройшли досить спокійно, коливання курсу були мінімальними: 26.16 ₴/$ (-0.04 грн), 31.40 ₴/€ (-0,21 грн), 4.22 ₴/10 (-0.04 грн). Нацбанк купив близько $10 млн через систему Matching. Регулятор повідомив, що купив на міжбанківському ринку у квітні на $330 млн більше, ніж продав, а з початку року поповнення міжнародних резервів за рахунок купівлі валюти становило $1,1 млрд.

Війна

  • За офіційними даними штабу операції об'єднаних сил, обстановка на Донбасі залишається напруженою. У ході бойових дій дістали бойових травм 3 військовослужбовців. Ще один військовий пропав безвісти у Широкиному під час бою. Окупанти обстріляли із важкої артилерії населені пункти Троїцьке та Врубівка Попаснянського району, зруйновано кілька будинків. Про постраждалих офіційні джерела не повідомляють. На брифінгу щодо початку ООС її командувач Наєв заявив, що одним із головних завдань вважає припинення безкарних обстрілів, оскільки мінські домовленості не позбавляють армію права на самозахист. Крім того, Наєв оголосив, що всі підрозділи Нацгвардії, поліції і прикордонних військ на Донбасі переходять в оперативне підпорядкування командуванню ООС. Заступник начальника Національної поліції Бушуєв повідомив, що кількість блокпостів на Донбасі буде скорочено, формат їх роботи змінено, а порядок пропуску – відрегульовано, відповідно до рішень штабу ООС.

 Україна й світ

  • Держдепартамент США вимагає звільнити українського політв'язня Балуха, що голодує вже 6 тижнів у російській в'язниці у Криму. Окупаційна влада посадила його до СІЗО за звинуваченням у зберіганні боєприпасів і вибухівки, хоча головною його "провиною" була відмова зняти із будинку український прапор.
  • Помічник держсекретаря США Мітчелл після зустрічі у Києві з президентом Порошенком заявив про збільшення американської допомоги Україні на зміцнення кібербезпеки з $5 млн до $10 млн.
  • Єврокомісар з політики розширення та сусідства Хан заявив, що антикорупційні реформи в Україні загальмувалися або навіть сталося їх відкачування. Саме це послужило причиною відмови у наданні Україні останнього траншу макрофінансової допомоги (кредиту) Євросоюзом наприкінці минулого року.
  • За даними видання The New York Times, українська влада заморозили розслідування чотирьох кримінальних справ щодо політтехнолога Манафорта, який вів виборчу кампанію президента Трампа, через побоювання втратити військову та фінансову підтримки США та можливу ​​негативну реакцію американського президента.
  • Суд ЄС відхилив позов Нафтогазу до Єврокомісії про скасування рішення про використання Газпромом додаткових потужностей газогону Opal, що дозволяє російському монополісту здійснити додаткове прокачування газу в обхід української ГТС і призведе до втрат Нафтогазу від скорочення транзиту Україною у розмірі $290-300 млн на рік (10-11 млрд м3 на рік).



No comments:

Post a Comment