April 19, 2018

18.04.2018: Порошенко продавлює створення української автокефальної церкви

Порошенко продавлює створення української автокефальної церкви
Порошенко продавлює створення української автокефальної церкви

  • Порошенко продавлює прохання до Вселенського Патріарха про надання автокефалії українській церкви.
  • Комісія відмовила Вовку в участі в конкурсі на членство в НКРЕКП.

В Україні

  • В адміністрації президента відбулася зустріч Порошенка із членами уряду. За словами учасників, на зустрічі обговорювалися питання автокефалії української православної церкви та необхідність єдності всіх гілок влади, у тому числі президентської та урядової. Порошенко також зустрівся із керівниками православних церков щодо звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія із проханням про надання українській церкві автокефалії. Порошенко наполягає на підтримці Верховною Радою звернення до патріарха. Проти звернення виступають Опозиційний блок і депутатська група "Відродження".
  • Профільний парламентський комітет рекомендував винести на розгляд питання про заміну 13 членів Центральної виборчої комісії, чиї повноваження закінчилися ще в червні 2014 року, а також розглянути 14 кандидатур її нових членів.
  • Міністр соцполітики Рева стверджує, що основними причинами бідності в Україні є тіньова економіка та виплати зарплат "у конвертах". Він заявив, що детінізація економіки "дає грошей більше, ніж результати економічного зростання".
  • Президент компанії – оператора мобільного зв'язку "Київстар" Чернишов розкритикував присутність президента Порошенка на тендері з продажу частот, оскільки заради нього процес торгів було перервано. За кілька годин Чернишов відмовився від своєї заяви.
  • Редакція видання "Новий час" заявила про погрози з боку глави парламентського комітету з оборони Пашинського після публікації матеріалів про корупцію при закупівлі БМП у Польщі за участі депутата. Заступник глави СБУ Маліков повідомив про проведення перевірки на предмет розголошення державної таємниці у публікації. Журналісти звернулися до НАБУ із проханням про розслідування цієї закупівлі. Пашинський подав на редакцію позов до суду про захист честі й гідності та вимагає публікації спростування.
  • НАБУ розслідує дії чиновників Кабміну, які схвалили формулу розрахунку ціни газу "Дюссельдорф+", з оплатою за транспортування від хабу у Німеччині навіть для газу українського видобутку.
  • Конкурсна комісія остаточно відмовила чинному главі НКРЕКП Вовку в участі у конкурсі на керівництво відомством через недостатність його професійної підготовки.
  • Торги на міжбанку відбувалися досить мляво, але бізнес налаштований на ослаблення гривні в зв'язку із виплатами відшкодування ПДВ Держказначейством і великим траншем Пенсійному фонду, що збільшило ліквідність банківської системи: 26.14 ₴/$ (-0.06 грн), 32,39 ₴/€ (+0,16 грн), 4,25 ₴/10 (-0.02 грн). Від різкішого падіння гривню врятував Нацбанк, що продавав долари через систему Matching.

Війна

  • Ситуація на фронті за останню добу не змінилася. Мінометному обстрілу піддалися позиції українських військ на Світлодарському виступі, у селищі Піски в околицях Донецька, у районі КПВВ "Зайцеве" та "Новотроїцьке", у населених пунктах поблизу Маріуполя. Перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів відбулися на багатьох ділянках фронту, окупаційні війська посилюють снайперські атаки. У результаті обстрілу 2 українських військовослужбовців зазнали поранень і бойови травм. Через обстріли бригади з обслуговування зупинено Донецьку фільтрувальну станцію, частина населених пунктів в околицях Донецька й північна частина міста залишилися без води.
  • Міністр екології Семерак стверджує, що затоплення "владою ДНР" шахти "Юнком" в околицях Єнакієвого, де 1979 року було здійснено підземний ядерний вибух, може призвести до непоправних екологічних наслідків не тільки для України, але й “для сусідніх країн”. Крім того, зупинка відкачування підземних вод із шахт, що не працюють, призведе до підтоплення великих територій і просідання ґрунту.

Україна й світ

  • Міністр фінансів Німеччини Шойбле проситиме американську владу звільнити німецькі компанії від необхідності дотримання режиму санкцій проти російського бізнесу. Це саме має намір обговорити канцлер Меркель на переговорах із президентом Трампом. За оцінками німецьких економістів, санкції завдають німецьким компаніям збитки в сотні мільйонів євро щорічно.
  • Міністерство молоді та спорту дозволило участь українських спортсменів на змаганнях у Росії, якщо фінансування таких поїздок не проводитиметься за рахунок коштів держбюджету. Попередній наказ передбачав заборону участі в змаганнях у РФ.
  • Ціни на нафту досягли максимуму з грудня 2014 року – $73 за барель марки Brent.

Тренди

  • Проросійський політик Медведчук, кум президента РФ Путіна, в інтерв'ю "Deutsche Welle" заявив, що не вважає Росію агресором на Донбасі, а в разі визнання її агресором доведеться поставити хрест на Мінських "угодах". На його думку, війна почалася, оскільки "люди на Донбасі не погодилися із приходом нової влади". Крім того, Медведчук заявив, що на зустрічах із Путіним він озвучує прохання Порошенка.


No comments:

Post a Comment