April 18, 2018

17.04.2018: Порошенко запропонував створити єдину українську церкву

Порошенко запропонував створити єдину українську церкву
Порошенко запропонував створити єдину українську церкву

  • Порошенко запропонував створити єдину українську церкву.
  • Рева запропонував "заробітчанам" платити страхові внески для отримання пенсії.
  • Печерський суд зняв арешт із рахунків компаній сина колишнього президента Януковича.

В Україні

  • Президент Порошенко на зустрічі із керівниками парламентських фракцій запропонував їм прийняти звернення до стамбульського Вселенського патріарха Варфоломія про об'єднання українських православних церков до єдиної помісної церкви. Порошенко стверджує, що попередньо домовився із патріархом. Більшість аналітиків щодо такої перспективи налаштовані вкрай скептично. Церква Московського патріархату розкритикувала цю пропозицію, заявивши, що "чергова спроба створення єдиної церкви руками держави закінчиться пшиком". Об'єднання УПЦ Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви може відбутися й без згоди РПЦ. У цьому випадку УПЦ Московського патріархату залишиться "за бортом" процесу та активно протидіятиме об'єднанню. Можливим результатом дій Порошенко може стати загострення міжконфесійних протиріч, на якому може спробувати зіграти Росія.
  • Порошенко підписав закон про усунення надмірного ліцензування для дрібних виробників вина.
  • Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що уряду не вистачає повноважень для вирішення всіх актуальних питань. Він наполягає на внесенні змін до закону про Кабмін і Конституцію для поділу сфер відповідальності й повноважень між центральними та місцевими органами влади з урахуванням розширення децентралізації.
  • Міністр соціальної політики Рева запропонував зараховувати трудовий стаж українцям, які працюють за кордоном, за умови виплати ними мінімального страхового внеску за 3 місяці, що становить 2500 грн, а також виплачувати у цьому випадку їх сім'ям субсидії.
  • Колишній голова Вищого господарського суду Татьков, який втік з України після висунення йому обвинувачення, попросив притулку в Австрії. Печерський суд відмовив Генпрокуратурі в його заочному арешті, оскільки Татькова не оголошено у міжнародний розшук.
  • Печерський суд зняв арешт із коштів підприємств, які пов'язані із сином колишнього президента Януковича, оскільки Нацполіція та Генпрокуратура так і не пред'явили нікому підозру. За твердженням слідчих, через ці компанії було відмито гроші Укрзалізниці в сумі 550 млн грн і $27 млн. Слідством було встановлено незаконне кредитування регіональних підрозділів Укрзалізниці Всеукраїнським банком розвитку, що належить сину Януковича, із подальшим переказом коштів на рахунки фіктивних фірм.
  • Головний військовий прокурор Матіос подав до суду на начальника Генштабу Муженка, який заборонив військовим прокурорам відвідувати місця дислокації військових частин без письмового дозволу командирів підрозділів.
  • Експерти МВФ зберегли прогнози зростання ВВП України 2018 року на рівні 3,2% і знизили оцінку зростання економіки 2019 року з 4% до 3,3%. Прогноз інфляції на поточний рік погіршено з 7% до 11%.
  • Курс гривні практично не змінився: 26.08 ₴/$ (-0.01 грн), 32,23 ₴/€ (-0,04 грн), 4,27 ₴/10 (+0.08 грн). Держказначейство так і не почало виплачувати експортерам відшкодування ПДВ, і вони змушені продавати валюту для оплати бюджетних платежів. Усю валюту скупили нафтотрейдери, тому участі Нацбанку для коригування курсу не було потрібно.

Війна

  • На фронті зберігається напружена обстановка. Штаб антитерористичної операції повідомив про обстріл позицій українських військ поблизу КПВВ "Зайцеве" із важкої артилерії. Із мінометів обстріляно укріплення у Новотроїцькому, на трасі Донецьк-Маріуполь, а також у населених пунктах в околицях Маріуполя. Усією протяжністю лінії фронту зафіксовано перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів, у тому числі поблизу Станиці Луганської, яка намічена тристоронньої контактною групою як район розведення військ. Окупанти обстріляли автобус зі співробітниками підприємства "Вода Донбасу", які їхали на зміну на Донецьку фільтрувальну станцію, 5 людей поранено. Унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще 3 – зазнали поранень.

Україна й світ

  • Міністр юстиції Петренко заявив, що Газпром має достатньо активів за кордоном, які можна конфіскувати в рахунок боргу для виконання рішення Стокгольмського арбітражу.
  • Польський посол в Україні Пекло повідомив, що в Польщі наразі проживає понад 2 млн громадян України, які працюють і навчаються. Він стверджує, що минулого року із Польщі до України "заробітчанами" було переведено майже 100 млрд грн і повідомив, що працевлаштування українців буде полегшено.

Тренди

  • Заступник міністра фінансів Марченко заявив, що підвищення мінімальної заробітної плати до 4100 грн, оголошене президентом Порошенком і міністром соцполітики Ревою, обійдеться бюджету в суму від 13 до 30 млрд грн. Тому Марченко вважає нереальним підвищення мінімальної зарплати за підсумками І кварталу.

No comments:

Post a Comment