March 16, 2018

15.03.2018: Верховна Рада призначила глав НБУ, Рахункової палати та омбудсмена

Верховна Рада призначила глав НБУ, Рахункової палати та омбудсмена
Верховна Рада призначила глав НБУ, Рахункової палати та омбудсмена

Головні події і теми доби 15.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада призначила глав НБУ, Рахункової палати та омбудсмена.
  • Генпрокурор Луценко вніс подання на зняття недоторканності з депутата Савченко.
  • Тиша на Донбасі протрималася лише добу.

В Україні

  • Верховна Рада обрала уповноваженим з прав людини депутата від Народного фронту Денисову, раніше – міністра праці й соцполітики України, міністра фінансів та економіки автономної республіки Крим. Повноваження попереднього омбудсмена, Лутковської, сплили ще у квітні 2017 року. Процедуру призначення уповноваженого було "нишком" змінено у перехідних положеннях закону про Конституційний суд, оскільки депутати так і не спромоглися внести правки до закону про омбудсмена.
    Головою Рахункової палати обрано Пацкана – депутата від Блоку Порошенка. Також повністю укомплектовано її склад – за підсумками рейтингового голосування Рада призначила 9 членів із 22 поданих кандидатів.
    Денисову та Пацкана позбавлено депутатських повноважень, на їх місця буде призначено наступні за списком кандидати від партій Блоку Порошенка та Народного фронту.
    Скандальні поправки депутата від Радикальної партії Лозового, що, за заявами правоохоронців паралізують слідство, а громадян змусять отримувати рішення суду для поховання померлих, так і не було скасовано – для цього не знайшлося достатньої кількості голосів. Не вистачило голосів і для відправки законопроекту на доопрацювання.
    Головою НБУ призначено Смоліяй виконувача обов'язків регулятора протягом останніх 10 місяців, після того, як попередній керівник Гонтарева написала заяву про відставку й пішла у відпустку. Звіт Гонтаревої перед парламентом був суто формальним і не викликав серйозних дискусій, незважаючи на звинувачення опозиції у тому, що вона діяла в інтересах президента Порошенка та проти неї НАБУ й Генпрокуратурою порушено кримінальні провадження. МВФ привітав призначення Смолія главою регулятора.
  • Генпрокурор Луценко вніс до Верховної Ради подання про зняття недоторканності, арешт і притягнення до кримінальної відповідальності позафракційного депутата, героя України Савченко. Луценко стверджує, що Савченко готувала теракт у парламенті із застосуванням гранат і мінометів, а також наймала для цього виконавців. Після виступу Луценка у парламенті депутати вивели Савченко із залу засідань. Увечері в телеінтерв'ю вона заявила, що українські та російські влади однаковою мірою винні у розв'язанні війни на Донбасі, а керівники країни, які прийшли до влади після Майдану, займалися розподілом портфелів і без єдиного пострілу здали Крим. Крім того, депутат натякнула, що в країні може відбутися збройний переворот. Сайт "Миротворець", підконтрольний партії Народний фронт, вніс Савченко до бази терористів і посібників окупантів. До цієї ж бази внесено главу Руху нових сил Саакашвілі та лідера партії Батьківщина Тимошенко.
    Недоторканності також позбавлено й депутата від Опозиційного блоку, колишнього главу Нафтогазу Бакуліна, якого Генпрокуратура звинуватила у фінансових махінаціях при закупівлі морських бурових платформ для видобутку газу на чорноморському шельфі ("вишок Бойка"). У той самий час проти самого Бойка звинувачення так і не висунено.
  • Оболонку ("конфайнмент") над 4 блоком Чорнобильської АЕС накрили спеціальною герметичною мембраною, яка запобігатиме потраплянню радіонуклідів у довкілля. Проектувальники гарантують збереження захисних властивостей споруди протягом 100 років.
  • НБУ подовжив на рік санкції проти 5 російських банків із державним капіталом, на підставі яких їм заборонено виведення коштів за кордон та операції на користь материнських установ. Санкції подовжено на підставі рішення РНБО, що введено в дію указом президента Порошенка.
  • Минулого року переказ коштів із Польщі від українців, які виїхали туди на роботу, зросли в півтора рази й становили близько 100 млрд грн.
  • Міжбанк не відреагував на призначення Смолія главою Нацбанку, однак відкладений попит на валюту й висока гривнева ліквідність тиснуть на ринок. Експортери притримують валюту, очікуючи зростання курсу. Активно розгойдує ситуацію й готівковий ринок – обмінні пункти збільшили котирування на 50-80 коп. вище від міжбанківського курсу. Від падіння гривню врятував Нацбанк, що продав у режимі "запиту кращого курсу" двадцятці уповноважених банків близько $58 млн. У результаті курс був встановлено на позначці 26,27 ₴/$ (+0,26 грн), 32,42 ₴/€ (+0,25 грн), 4,61 ₴/10 (+0,04 грн).

Війна

  • "Режим тиші" протримався на Донбасі лише добу. Українські війська були обстріляні окупантами зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів на приморській ділянці фронту поблизу Маріуполя, в околицях Станиці Луганської і на Світлодарському виступі. За офіційними даними, загиблих і поранених серед українських військовослужбовців за попередню добу немає.

Україна й світ

  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль заявила на засіданні Ради Безпеки ООН, що Росія перетворює окупований Крим на потужну військову базу, що використовує як стартовий майданчик для військових інтервенцій в інших регіонах, у тому числі в Сирії. Російський представник в ООН заявив у відповідь, що до окупації Крим був "покинутою територією". США пригрозили Росії посиленням тиску за агресію на Донбасі, окупацію Криму, а також інші дії, що дестабілізують міжнародну обстановку.
  • В Україні відкриють 4 виборчі дільниці для проведення президентських виборів в РФ – у посольстві в Києві, а також у консульствах у Харкові, Одесі та Львові.

No comments:

Post a Comment