March 08, 2018

07.03.2018: Гривня стрімко зміцнюється на міжбанку


Гривня стрімко зміцнюється на міжбанку
Гривня стрімко зміцнюється на міжбанку

Головні події і теми доби 07.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Гривня стрімко зміцнюється на міжбанку.
  • МВФ може вже у травні виділити транш при виконанні основних вимог українською владою.
  • Кабмін доручив Нафтогазу та Мін'юсту підготуватися до арешту активів Газпрому.
  • МЗС погрожує санкціями українським громадянам, які беруть участь в організації російських виборів у Криму.

В Україні

  • Кабмін створює незалежну наглядову раду у держпідприємстві "Енергоринок", членів якого буде затверджено за результатами конкурсу. Також вводиться посада корпоративного секретаря, що призначатиметься наглядовою радою.
  • НАБУ порушило кримінальне провадження проти членів Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг за зловживання службовим становищем при прийнятті рішень на користь компанії ДТЕК – монопольного виробника електроенергії на теплових електростанціях, що належить олігарху Ахметову.
  • До рейтингу Forbes 2208 світових мільярдерів потрапили 7 українських олігархів. Очолює список Ахметов – він на 334 місці. У списку також Жеваго, агромагнат Косюк, підприємства якого отримали максимальні дотації із бюджету, зять колишнього президента Кучми Пінчук, партнер Ахметова Новинський, а також колишні власники Приватбанку Боголюбов і Коломойський. Президента Порошенка у списку немає.
  • На ринок в останній робочий день тижня знову тиснули фактори "довгих вихідних", вихід із продажем валюти іноземних спекулянтів, які беруть участь у розміщенні Мінфіном облігацій держпозики із підвищеною відсотковою ставкою, а також конвертація валюти мобільними операторам для оплати ліцензії на частоти. Це призвело до різкого перекосу й перевищення пропозиції над попитом, отже, до подальшого зміцнення гривні: 26,09 ₴/$ (-0,26 грн), 32,40 ₴/€ (-0,30 грн), 4,59 ₴/10 (-0,07 грн). За такого розкладу Нацбанку вдалося купити на аукціоні майже $59 млн і досить велику суму за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків. Події на міжбанківському ринку показують, що навіть мізерні за світовими мірками вкидання валюти в $50-100 млн можуть призвести до різких стрибків курсу, що при домінуванні держбанків та узгоджені дій Нацбанком, Держказначейством і Мінфіном дозволяє ефективно маніпулювати курсом.

Війна

  • Окупанти не припиняють провокації під час "перемир'я". Зі стрілецької зброї і гранатометів обстріляно позиції українських військ на Світлодарській дузі та в Красногорівці. За офіційними зведеннями внаслідок бойових дій дістав поранення військовослужбовець.

Україна й світ

  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль вважає, що Газпром зобов'язаний виконати рішення Стокгольмського арбітражу, і подача апеляції жодним чином не може вплинути на цей процес. За її словами, розгляд справ в арбітражі триває роками, а перед розривом контрактів мають відбутися переговори, тому дії Газпрому є політичною грою. Представник Держдепартаменту США Нойерт заявила, що Україна є надійним транзитером газу до ЄС, що довела, скоротивши власне споживання для забезпечення прокачування, зірвавши провокацію Газпрому. Прем'єр-міністр Гройсман доручив Мін'юсту спільно із Нафтогазом підготуватися до арешту активів Газпрому в Україні й по всьому світу у разі невиконання рішення Стокгольмського арбітражу. Крім того, підтверджений судом штраф, накладений на Газпром Антимонопольним комітетом, становить 172 млрд грн.
    Підприємство Укртрансгаз повідомило, що, порівняно із березнем 2017 року, транзит газу до ЄС зріс на 30 %.
  • МЗС пригрозив міжнародними санкціями громадянам, які зберегли українське громадянство, за організацію й проведення президентських виборів РФ в окупованому Криму. Прокуратура оголосила у розшук більше 4 тис. колишніх військовослужбовців, які зрадили присязі та перейшли на службу до російської армії після окупації півострова. При цьому заочно засуджено українськими судами лише 4 осіб.
  • На думку представника МВФ в Україні Люнгмана, видача траншу можлива протягом найближчих двох місяців, якщо влада продемонструє швидкий прогрес у виконанні ключових вимог – прийняття закону про Антикорупційний суд, реформування енергетичного сектора та забезпечення фіскальної політики, що спрямована на досягнення цілей програми.
  • Спільнота угорців Закарпаття запропонувала повернути до регіону постійну місію ОБСЄ через напади на їх офіс.


No comments:

Post a Comment