February 06, 2018

05.02.2018: Порошенко подав до Верховної Ради кандидатів у члени ЦВК

Порошенко подав до Верховної Ради кандидатів у члени ЦВК
Порошенко подав до Верховної Ради кандидатів у члени ЦВК

Головні події і теми доби 05.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко подав до Верховної Ради кандидатів у члени ЦВК.
  • Парламентська комісія погодилася із призначенням Смолія главою НБУ.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів в дію рішення РНБО щодо законопроекту "Про національну безпеку", яким нібито буде введено окремі положення про цивільний контроль над сектором безпеки.
  • До Верховної Ради надійшло подання на нових членів ЦВК, яких Порошенко пропонує призначити замість тих, чиї повноваження сплили ще в червні 2014 року. Серед 14 кандидатів на 13 місць – 9 представників президентської політичної сили, 3 – Народного фронту, партнерів БПП з правлячої коаліції, і по 1 – від інших парламентських фракцій і груп. Таким чином, якщо поданий склад буде затверджено, Порошенко здобуде повний контроль над ЦВК на наступних парламентських і президентських виборах.
  • Суд звільнив під поручительство депутатів Верховної Ради двох архітекторів, які нібито влаштували підпал незаконно зведеної каплиці УПЦ МП. Міністерство культури назвало "малу архітектурну форму" у вигляді каплиці незаконною та збирається судитися за її знесення, оскільки МАФ розташований на земельній ділянці пам'ятки національного значення, а дії патріархату призвели до пошкодження об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  • Лідер Руху нових сил Саакашвілі програв апеляцію за позовом проти Державної міграційної служби про надання йому статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту. Адвокати Саакашвілі вважають, що таким чином влада розв'язала собі руки для його депортації або екстрадиції у будь-який момент. Одночасно сплив термін домашнього нічного арешту Саакашвілі, тому він може вільно переміщуватися Україною. На найближчі два тижні намічено його зустрічі з активістами у всіх регіонах країни.
  • Мобільні оператори мають намір запустити мобільний зв'язок четвертого покоління (4G) у великих містах уже до кінця весни. У невеликих населених пунктах покриття з'явиться після розіграшу на тендері частот діапазону 1800 МГц.
  • Комітет парламенту з фінансової політики та банківської діяльності підтримав звільнення глави НБУ Гонтаревої, що пішла у "відпустку" в травні минулого року після заяви про відставку. Комітет рекомендував призначити главою регулятора виконувача обов'язків Смолія, кандидатуру якого вніс президент Порошенко після спілкування у Давосі із главою ради директорів МВФ Лагард. Глава Верховної Ради Парубій вважає, що Смолія може бути затверджено на посаді до кінця лютого.
  • Україна погасила $375 млн тіла кредиту МВФ, отриманого 2014 року за програмою stand-by. До 6 лютого МВФ отримає ще $87 млн ​​відсотків за цією самою програмою, а також чинною наразі програмою розширеного фінансування EFF.
  • Комітет із монетарної політики НБУ не виключає подальшого підвищення облікової ставки за триваючого зростання інфляційного тиску. Такий сценарій передбачено на випадок припинення співпраці з МВФ.
  • Незважаючи на початок місяця курс гривні помітно зміцнився, навіть з урахуванням  покупки валюти інвесторами для виведення дивідендів: 27,74 ₴/$ (-0,15 грн), 34,51 ₴/€ (-0,33 грн), 4,90 ₴/10 (-0,08 грн). За оцінками учасників торгів, НБУ на хвилі попиту на гривню вдалося купити у режимі "запиту кращого курсу" близько $17 млн. Експерти пояснюють стрибок курсу продажем валюти іноземними покупцями для участі у завтрашньому розміщенні гривневих короткотермінових ОВДП Мінфіном із прибутковістю, яка різко зросла після підвищення Нацбанком облікової ставки до 16 %. Однак таке розміщення збільшує суму держборгу, а після закінчення терміну розміщення зазвичай спекулянти виводять валюту назад, що неминуче призведе до ослаблення гривні.

Війна

  • На Донбасі окупаційні війська обстріляли із мінометів і стрілецької зброї позиції української армії на Світлодарському виступі. За офіційними даними, унаслідок обстрілів втрат серед українських військовослужбовців за минулу добу не було.

Україна й світ

  • Росія розмістила на постійній основі у Калінінграді оперативно-тактичні ракетні комплекси середньої дальності "Іскандер", які можуть бути оснащені ядерними боєголовками. Президент Литви Грибаускайте заявила, що вони є загрозою для половини Європи.
  • На Закарпатті невідомими здійснено підпал будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців. Угорщина потребує введення місії ОБСЄ до регіону "через зростання напруженості", а верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин відвідає Ужгород разом із заступником міністра закордонних справ України.

Тренди


  • Рівень життя українського населення продовжує погіршуватися. У щорічному рейтингу рівня життя, опублікованому британським аналітичним центром The Legatum Institute, 2017 року Україна опустилася на 112 місце, утративши 5 позицій, порівняно із 2016 роком. Найгіршу оцінку країна отримала у сфері охорони здоров'я.

No comments:

Post a Comment