February 05, 2018

04.02.2018: Учасники мітингу РНС провели акцію біля маєтку Порошенка

Учасники мітингу РНС провели акцію біля маєтку Порошенка
Учасники мітингу РНС провели акцію біля маєтку Порошенка

Головні події і теми доби 04.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Учасники мітингу РНС провели акцію біля маєтку Порошенка.
  • Україна – країна із "гібридним режимом" і "переважно невільною пресою".

В Україні

  • У центрі Києва відбулася маніфестація, організована прихильниками Руху нових сил Саакашвілі за зміну режиму та відставку Порошенка. Промовці анонсували 18 лютого акції усією Україною й закликали до демонтажу системи. За підрахунками поліції, в акції брали участь 2,5 тис. чол., насправді на мітинг зібралися від 8 до 10 тис. чол. Після мітингу активісти провели акцію під маєтком президента Порошенка в Козині та спробували вручити йому послання із вимогою про відставку. Для перешкоджання проведенню мітингу прихильниками Саакашвілі влада дозволила проведення одночасно ще двох заходів, один з яких воагиувала організація "АвтоЕвроСила" на підтримку вимог про дешеве розмитнення автомобілів на єврономерах. Журналісти порівняли мітинг автомобілістів з антимайданом, на якому, крім власників автомобілів, була присутня багато спортивного вигляду молодиків із пов'язками на руках. Порядок забезпечували кілька тисяч правоохоронців.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються ні на добу. Із мінометів обстріляно позиції українських військ під Донецьком, Авдіївкою та в Новотроцкому у районі КПВВ, зі стрілецької зброї – біля шахти Путилівська (Бутівка) та у Зайцевому. За офіційними даними, поранено й травмовано трьох військовослужбовців.

Україна й світ

  • ЄС має намір прискорити переговорний процес про вступ Сербії і Чорногорії, щоб вони змогли стати членами союзу 2025 року. Хорватію, яка виграла війну та самостійно звільнила свої території, було прийнято до ЄС 2013 року. Решта країн Західних Балкан – Боснія та Герцеговина, Македонія, Албанія та Косово також мають реальні перспективи вступу.

Тренди


  • У щорічному рейтингу Economist Intelligence Unit за 2017 рік Україна опустилася за індексом демократії на 83 позицію серед 167 країн та отримала оцінку "гібридний режим" – між "недосконалою демократією", де вона перебувала у 2015-2016 роках, та "авторитарним режимом", до якого віднесено, зокрема, Росія та Білорусь. У рейтингу свободи преси Україна посіла 71 місце зі статусом "переважно невільною".
    У рейтингу економічної свободи аналітичного центру Heritage Foundation Україна посіла 150 місце серед 186 країн світу та 44 (останнє) місце в Європі.

No comments:

Post a Comment