February 04, 2018

03.02.2018: У Києві відбулася акція біля Десятинної церкви проти УПЦ МП

У Києві відбулася акція біля Десятинної церкви проти УПЦ МП
У Києві відбулася акція біля Десятинної церкви проти УПЦ МП

Головні події і теми доби 03.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж
  • У Києві відбулася акція проти УПЦ МП біля Десятинної церкви,
  • Польща готова до діалогу щодо скандального закону з Ізраїлем і США, але не з Україною.
В Україні
  • У Києві відбулася акція на підтримку архітекторів, яких заарештовано за нібито підпал каплиці Московського патріархату. Маніфестанти підкреслювали, що будівлі не завдано шкоди, оскільки двоє активістів підпалили бензин на асфальті перед спорудою. Незважаючи на це, їм обрано запобіжний захід у вигляді 2 місяців арешту або внесення застави у 2 млн грн. Столична влада визнала, що каплицю зведено на фундаменті пам'ятника історії "Десятинна церква" незаконно, а землю Національного музею історії України самовільно захоплено. Однак київська міська адміністрація нічого не зробила для знесення незаконного будівництва, де регулярно проводяться богослужіння.
  • Міністр оборони Полторак заявив, що Україна вже адаптувала свої збройні сили до стандартів НАТО на 90 %, а до 2020 року сподівається завершити її реформування.
Війна
  • За останні дві доби обстановка на Донбасі знову загострилася, спостерігачі ОБСЄ зафіксували різке збільшення кількості вибухів. Окупаційні війська піддали обстрілам із мінометів позиції української армії під Новотроїцьким, Авдіївкою, Зайцевим, в околицях населених пунктів на Світлодарській дузі. Унаслідок обстрілів дістали поранень 2 українських військовослужбовців.
Україна й світ
  • До Криму прибули депутати від партії "Альтернатива для Німеччини". Вони заявили, що не бояться заборони в'їзду до Україну й зацікавлені у входженні німецького бізнесу на півострів.
  • Прем'єр-міністр Польщі висловив готовність до діалогу з Ізраїлем і США щодо закону про Інститут національної пам'яті, який передбачає, у тому числі, і кримінальне переслідування за ідеологію українського націоналізму.
Тренди

  • Відповідно до існуючої методики розрахунку ціни газу, що прийнята Кабміном навесні 2017 року, із квітня тарифи на газ для населення можуть зрости на 62 % (8030 грн/1000 м3), а з жовтня – на 73 %, (8530 грн/1000 м3). Підвищення ціни на газ для населення до "ринкового" рівня є однією з основних вимог МВФ для видачі наступного траншу кредиту, без якого українська економіка не зможе пережити пікові виплати за зовнішнім боргом 2018-2019 рр. Уряд уже двічі відмовлявся підвищувати тарифи, однак президент Порошенко під час відвідування Всесвітнього економічного форуму у Давосі дав главі МВФ обіцянку виконати вимоги фонду, а прем'єр-міністр Гройсман заявив, що ціни на газ не підвищуватимуться тільки до кінця опалювального сезону.

No comments:

Post a Comment