December 16, 2017

15.12.2017 : Пенсії за січень буде виплачено в грудні

Пенсії за січень буде виплачено в грудні
Пенсії за січень буде виплачено в грудні

Головні події і теми доби 15.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Пенсії за січень буде виплачено в грудні.
  • Офіційно запрацював новий Верховний суд.
  • Гривня продовжує стрімко падати.
  • Телеканал ZIK заявив про спробу рейдерського захоплення особами з оточення Порошенка.

В Україні

  • Кабмін вирішив виплатити пенсії за січень 2018 року у грудні через довгі новорічні вихідні.
  • Президент Порошенко пообіцяв внести до Верховної Ради законопроект про Антикорупційний суд наступного тижня.
  • Із 15 грудня офіційно запрацював новий Верховний Суд, який буде єдиною касаційною інстанцією в Україні. Усі старі структури – Верховний суд, Вищі суди з адміністративних, господарських, цивільних і кримінальних справ – ліквідуються.
  • Телеканал ZIK заявив про спробу рейдерського захоплення за відмову передати його в управління на 3 роки особам із найближчого оточення президента Порошенка – депутату БПП Загорію та його дружині. Експерти вважають, що підозру у скоєнні ДТП зі смертельними наслідками було пред'явлено власнику каналу бізнесмену Димінському після його відмови від пропозиції.
  • Генеральна прокуратура закрила справи проти Хомутинника, Ляшка та ще кількох депутатів після проведення перевірки щодо можливого ухилення від сплати податків.
  • Глава "Руху нових сил" Саакашвілі заявив, що "не має нічого особистого до президента Порошенка та не звинувачує його в пособництві окупантам". Він вважає, що з ним потрібно домовлятися, щоб не допустити розвалу країни, проте інша справа – це "не чіпати будку". Саакашвілі наполягає на усуненні впливу Медведчука, Ахметова та інших олігархів, за допомогою яких в Україну "заповзає Росія". МЗС України заявив, що не веде переговори про екстрадицію Саакашвілі до Грузії.
  • Глава представництва МВФ в Україні Ваше назвав ризиковими багато статей витрат і доходів у бюджеті на 2018 рік, що прийнятий минулого тижня Верховною Радою.
  • НБУ посилив вимоги до видачі ліцензій на переказ валюти за кордон – тепер той, що подає заяву, має надати довідку про рахунки в банках і рух коштів за ними протягом останніх 6 місяців.
  • Гривня стрімко падає: 27,64 ₴/$ (+0,23 грн), 32,63 ₴/€ (+0,16 грн), 4,69 ₴/10 (+0,02 грн). Залишки на кореспондентських рахунках банків досягли найбільшого рівня за всю історію – майже 70 млрд грн, і ця грошова маса продовжує тиснути на валютний ринок. Інфляційні очікування населення та бізнесу призвели до зростання курсу в обмінних пунктах вище 28 грн/$. Нацбанк знову продав близько $30 млн за механізмом "запиту кращого курсу", проте ці дії не вплинули на ринок – гривня продовжила падіння. В.о. глави НБУ Смолій вважає, що "кінець року – традиційний, нічого специфічного не відбувається", а падіння курсу пов'язано із впливом сезонних факторів – збільшенням закупівель напередодні свят і діями Мінфіну щодо виконання видаткової частини бюджету.

Війна

  • За офіційними даними, кількість порушень режиму припинення вогню окупаційними військами за останню добу зменшилася, втрат серед військовослужбовців не було. Заступник глави місії ОБСЄ на Донбасі Хуг вважає, що "наразі сторони конфлікту на Донбасі відійшли від його розв'язання більше, ніж будь-коли", а насильства та порушень мінських домовленостей стає все більше.

Україна й світ


  • Міністр закордонних справ Клімкін обговорив з генеральним секретарем ООН Гутеррішем перспективи введення миротворчих сил на Донбас. Після зустрічі Клімкін заявив, що Україна й далі просуватиме цю ініціативу, а санкції США проти оточення президента Путіна змусять Росію вивести війська з Донбасу.

No comments:

Post a Comment