December 06, 2017

05.12.2017 : Активісти відбили Саакашвілі у СБУ та прокуратури під час арешту.

Активісти відбили Саакашвілі у СБУ та прокуратури під час арешту.
Активісти відбили Саакашвілі у СБУ та прокуратури під час арешту.

Головні події і теми доби 05.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Активісти відбили Саакашвілі у СБУ та прокуратури під час арешту.
  • Прокурор Міжнародного кримінального суду Бенсуда може визнати війну на Донбасі міжнародним конфліктом.
  • ЄС і США роздратовані заявами генпрокурора Луценка про незаконність діяльності НАБУ.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що завдяки діям його уряду середня заробітна плата в Україні 2018 року може зрости до 10 тис. грн.
  • Прокуратура разом з СБУ заарештувала лідера "Руху нових сил" Саакашвілі в його квартирі й провела в ній обшук. Однак активісти заблокували автомобіль, що вивозив Саакашвілі до СІЗО, і звільнили його, вибивши вікна й зламавши двері машини, після чого колоною пройшли до Верховної Ради, де відбувся масовий мітинг. У цей час генпрокурор Луценко в парламенті доповідав про злочини, учинені Саакашвілі та його оточенням, які СБУ кваліфікувала як держзраду. Луценко продемонстрував змонтоване відео, де якісь особи з голосами, що схожі на голоси Саакашвілі та олігарха Курченка, "гаманця родини" колишнього президента Януковича, обговорювали фінансування масових акцій під Верховною Радою. Саакашвілі назвав усі звинувачення Луценка брехнею, а "докази" – такими, що сфабриковані, і заявив, що з'являтися на допит на планує, оскільки ні він, ні його адвокати не отримували жодних процесуальних документів, у тому числі, підозри про злочин. Експерти зазначили, що відео, представлене Луценком, є грубим монтажем, а голос Курченка записано у студії. Крім того, інформація, озвучена Луценком, дозволяє припустити тісну співпрацю Генпрокуратури та СБУ зі спецслужбами країни-агресора Росії.
    Близько 6 ранку 6 грудня спецпідрозділ МВС спробували штурмом захопити наметове містечко під Верховною Радою, кілька активістів дістали травм. Протестувальники укріплюють барикади та несуть шини у периметр наметового містечка. Саакашвілі перебуває під охороною активістів у готелі "Київ".
  • Поліція відкрила кримінальне провадження щодо депутата Парасюка, який побив двох співробітників МВС, що фіксували на камеру судовий процес у справі колишніх добровольців батальйону "Донбас", учасників акції під Верховною Радою, яких обвинувачують у розбійному нападі. Добровольця Віногродського (позивний "Гал") відпущено під домашній арешт.
  • Глава НАБУ Ситник на форумі з повернення активів у Вашингтоні заявив, що в ФБР США неприємно здивовані заявами генпрокурора Луценка про незаконність діяльності НАБУ. Сам генпрокурор відкрито проігнорував міжнародний форум. Заступник генпрокурора Столярчук повідомив про підозру ще двом співробітникам НАБУ, які розслідували корупційні злочини у Державній міграційній службі.
  • Міністр фінансів Данилюк вважає звинувачення Генпрокуратурою у шпигунстві "Центру вільної економіки імені Бендукідзе" політичним тиском.
  • Укрзалізниця досягла угоди про постачання 30 нових локомотивів від компанії General Electric. Програму розраховано на 7 років.
  • Прес-служба НБУ повідомила про зростання станом на 1 грудня золотовалютних резервів до $18,9 млрд. Платежі з обслуговування кредиту МВФ та інших запозичень – $803,4 млн – покрито за рахунок розміщення Мінфіном облігацій внутрішньої держпозики, що номіновані у валюті. Чиста купівля Нацбанком валюти на міжбанківському ринку у листопаді становила майже $140 млн.
  • Продаж великих сум валюти кількома банками для викупу облігацій у гривні, що розміщені Мінфіном, дозволила Нацбанку купити близько $30 млн за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків і компенсувати продаж на аукціоні в понеділок. Курс гривні незначно зміцнився: 27,16 ₴/$ (-0,05 грн), 32,18 ₴/€ (-0,11 грн), 4,63 ₴/10₽ (+0,01 грн).

Війна

  • За повідомленням штабу антитерористичної операції, обстановка на Донбасі не змінюється. Усією лінією фронту окупаційні війська ведуть обстріл зі стрілецької зброї і гранатометів, позиції українських військових під Авдіївкою, Зайцевим, на Світлодарській дузі й поблизу Маріуполя обстріляно із мінометів різних калібрів. За офіційними даними, за попередню добу втрат в армії немає. Місія ОБСЄ за 1-3 грудня зафіксувала різке збільшення інтенсивності обстрілів.
  • Всесвітня продовольча програма ООН припиняє постачання гуманітарної допомоги на Донбас через нестачу фінансування.

Україна й світ

  • Адміністрація президента РФ Путіна відмовилася повідомляти заступнику голови Меджлісу Чийгозу причини його звільнення.
  • Держдепартамент США повідомив, що відстежує ситуацію із Саакашвілі та закликав усі сторони уникати насильства та забезпечити верховенство права. Прес-секретар Держдепу Науерт заявила, що влада США перебуває у контакті з урядом України, однак це не означає повної підтримки всіх його дій.
  • Прокурор Гаазького Міжнародного кримінального суду Бенсуда за результатами попереднього розслідування повідомила, що розглядає можливість кваліфікації бойових дій на Донбасі як міжнародного конфлікту. Вона продовжує розглядати заяви про те, що Росія здійснює загальний контроль над збройними групами "бойовиків". Канцелярія прокурора повідомила про існування фактів, що вказують на пряме військове протистояння між збройними силами РФ та України. Зафіксовано близько 1200 випадків можливих військових злочинів, пов'язаних із загибеллю мирного населення, незаконним утриманням заручників і полонених, гендерними злочинами та руйнуванням об'єктів цивільної інфраструктури.
  • Європейська служба зовнішніх дій звинуватила Генпрокуратуру та інші силові структури у підриві діяльності НАБУ.
  • За даними аналітиків з YouControl, в офшорному скандалі "Paradise Papers" фігурують 68 громадян України, а компанії, якими вони володіють, працюють у різних галузях бізнесу – від великих підприємств важкої промисловості, енергетики та агросектора до фармакологічних і транспортних компаній, а також фірм, що розробляють програмне забезпечення. За даними журналістів-розслідувачів, документи Paradise Papers свідчать про те, що президент Порошенко створював офшорні компанії для мінімізації податків.
  • Олімпійський комітет відсторонив збірну Росії від участі у зимовій Олімпіаді-2018 у Південній Кореї через допінговий скандал.

Тренди


  • Експерти назвали несуттєвим зниження мита на автомобілі, що ввезені з ЄС, яке настає з 1 січня 2018 року, відповідно до Угоди про асоціацію. У ціні розмитнення ввізне мито займає лише незначну частину, оскільки суми акцизу, ПДВ і збір до пенсійного фонду набагато перевищують ввізне мито.

No comments:

Post a Comment