December 05, 2017

04.12.2017 : Нацрада з питань елерадіомовлення вимагає розширення своїх повноважень

Нацрада з питань елерадіомовлення вимагає розширення своїх повноважень
Нацрада з питань елерадіомовлення вимагає розширення своїх повноважень

Головні події і теми доби 04.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення вимагає розширення своїх повноважень.
  • Посол США підтримала діяльність НАБУ та САП.
  • Порошенко запропонував підняти мінімальну зарплату до 4100 грн.

В Україні

  • Кабмін підтримав пропозицію президента Порошенка про підвищення мінімальної заробітної плати до 4100 грн на місяць. За словами чиновників, це дозволить підвищити як обсяг надходжень від ЄСВ, так і поповнення Пенсійного фонду й не матиме значного інфляційного тиску на економіку.
  • Маніфестанти "Братства" розібрали барикаду під телеканалом "NewsOne". ОБСЄ заявила, що блокування телеканалу є залякуванням журналістів і закликала українську владу забезпечити свободу преси. Нацрада з питань телебачення та радіомовлення вимагає розширення своїх повноважень "для адекватного реагування на неоднозначні заяви" через антиукраїнські висловлювання в прямому ефірі власника каналу NewsOne Мураєва. Порошенко заявив, що протестні акції – це реакція на бездіяльність органів, які мають займатися боротьбою із російською пропагандою, однак тиск на ЗМІ – неприпустимий. Він виступив за посилення регулювання телерадіопростору Нацрадою.
  • Міністр оборони Полторак відмовився відсторонити від виконання обов'язків заступника міністра Павловського, проти якого НАБУ відкрила кримінальну справу про розкрадання 149 млн грн при закупівлі пального для армії.
  • Офіс великих платників податків повідомив про відшкодування великому бізнесу із початку року 64,4 млрд грн ПДВ, що практично повністю відповідає задекларованій сумі.
  • У понеділок долар різко подорожчав на міжбанківському ринку: 27,22 ₴/$ (+0,16 грн), 32,29 ₴/€ (+0,14 грн), 4,61 грн/10₽ (-0,01 грн ). НБУ був змушений продати на аукціоні $29,4 млн, однак до кінця торгів курс гривні знову знизився.

Війна

  • Ситуація на фронті загострилася, окупаційні війська обстрілюють позиції української армії із мінометів. На Світлодарській дузі відбито спробу прориву у тил диверсійної групи "2-го армійського корпусу". Унаслідок бойових дій поранено 3 військовослужбовців. Із важкої артилерії обстріляно селище Врубівка Попаснянського району, що розташовано у кількох кілометрах від лінії фронту. На щастя, втрат серед мирного населення немає.
  • За словами координатора ООН в Україні Уокера, країна посідає третє місце з мінування території і перше – за кількістю жертв мінування. За підрахунками ООН, цього році від вибухів мін на Донбасі загинуло й поранено 103 чол. Штаб антитерористичної операції заявив, що окупанти мінують Донбас мінами російського виробництва. ООН має намір виділити $187 млн ​​для 2,3 млн мирних жителів, що постраждали від війни на Донбасі з обох сторін "лінії розмежування".
  • Боєць-доброволець із Росії, яка воювала на Донбасі у складі батальйону "Айдар" Топола, заявила, що Державна міграційна служба України тричі відмовила їй в отриманні громадянства, вимагаючи надання документів про несудимість, які вона може дістати в Росії, де проти неї ФСБ відкрито дві справи. Топола заявила, що побоюється йти до російського консульства, де її можуть викрасти співробітники російських спецслужб.

Україна й світ

  • Посол США в Україні Йованович високо оцінила роботу НАБУ, заявивши, що Сполучені Штати й далі надаватимуть усіляку підтримку бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. На думку посла, діяльність антикорупційних органів гальмується на рівні судів, тому вона очікує прийняття Верховною Радою Закону про Антикорупційний суд уже у грудні та сподівається, що в ньому буде враховано всі рекомендації Венеціанської комісії.
  • Командувач сухопутними силами США в Європі Ходжес вважає дипломатичне вирішення конфлікту на Донбасі пріоритетним, проте, за його словами, "дипломати без зброї – все одно, що оркестр без інструментів", для звільнення окупованих Росією Криму та Донбасу мають бути задіяні військові, економічні та інформаційні методи.

Тренди


  • Міністр закордонних справ Польщі Ващиковський запропонував перейти до ширшого формату переговорів (женевського) з врегулювання на Донбасі через провал мінських переговорів. Для реанімації "мінського процесу" Росія, якій вкрай вигідні мінські домовленості, розблокувала обмін полоненими. Заступник голови Верховної Ради Геращенко, член переговорної групи від України в Мінську, стверджує, що обмін має відбутися до кінця року.

No comments:

Post a Comment