October 27, 2017

26.10.2017: НБУ підняв облікову ставку на 1 % і погіршив прогноз середньорічної інфляції

НБУ підняв облікову ставку  і погіршив прогноз середньорічної інфляції
НБУ підняв облікову ставку на і погіршив прогноз середньорічної інфляції

Головні події і теми доби 26.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НБУ підняв облікову ставку на 1 % і погіршив прогноз середньорічної інфляції.
  • Ахметов за рік збільшив свої статки майже на 70 %.
  • Держдепартамент США опублікував новий список санкцій російських компаній.

В Україні

  • Кабмін знизив на 22 % ціну газу для опалення та водопостачання бюджетних організацій – з 7907 до 6177 грн/1000 м3 без урахування вартості транспортування та ПДВ.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує про істотну кількість спроб відшкодування фіктивного ПДВ і наполягає на якнайшвидшому створенні Служби фінансових розслідувань.
  • Суд призначив колишньому президенту Януковичу нового державного адвоката та надав йому час на ознайомлення із матеріалами справи до 4 грудня, коли має відбутися наступне засідання.
  • Нацбанк уперше з 2015 року був змушений підняти облікову ставку. Вона підвищена на 1 % – до 13,5 %. Крім того, за прогнозом чиновників НБУ, рівень інфляції за підсумками року "знизиться" до 12,2 %, хоча кілька місяців тому вони оцінили зростання лише в 9,1 %. Новий показник помітно перевищує рівень, що закладений до бюджету на поточний рік (8 ± 2 %).
    Прогноз річного зростання ВВП поліпшено з 1,6 до 2,2 %. МВФ три місяці тому оцінив зростання ВВП на рівні 2 % за темпів інфляції у 10 % за підсумками року. Рейтингове агентство Moody's констатувало, що за рівнем ВВП на душу населення Україна залишається найгіршою серед країн колишнього СРСР, і така ситуація збережеться наступного року.
  • Чиновники НБУ заявили, що наступний транш МВФ Україна може отримати у І кварталі 2018 року. Міністр фінансів Данилюк кілька тижнів тому стверджував, що транш буде отримано до кінця поточного року.
  • Власники Кредит Оптима Банку заявили про намір припинити діяльність установи.
  • Держказначейство продовжує виплати ПДВ експортерам, тому в них не було сенсу продавати необов'язкову частину валютної виручки. Попит імпортерів енергоресурсів на валюту не спадає, що спричиняє поступову девальвацію гривні за досить великих обсягів торгів: 26,83 ₴/$ (+0,06 грн), 31,53 ₴/€ (-0,02 грн), 4,64 грн/10₽ (-0,01 грн).

Київ

  • Київська влада попросила мітингувальників під Верховною Радою звільнити проїжджу частину вулиці Грушевського від наметів.
  • Мер Києва Кличко заявив про повну готовність комунальних служб до снігопадів.

Війна

  • За минулу добу обстановка на Донбасі не змінилася. Усією лінією фронту відбуваються перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів, в околицях Маріуполя позиції українських військ було обстріляно із мінометів. За офіційними даними, один військовослужбовець дістав бойової травми. Місія ОБСЄ повідомила про збільшення кількості вибухів у зоні бойових дій протягом середи. Спостерігачі зафіксували вторгнення на Донбас ще одного російського "гуманітарного" конвою.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що Росію може бути позбавлено ​​права вето в Раді Безпеки ООН тільки у два способи – за реформою ООН, яку РФ блокує, або за рішенням міжнародних судів. Він повідомив, що українська делегація наразі бере участь у розгляді позовів до Росії у міжнародному суді ООН.
  • Держдепартамент США затвердив список компаній та організацій РФ, КНДР, Ірану та інших країн, проти яких буде застосовано санкції. До списку потрапили російські спецслужби ФСБ, СВР, а також військово-промислові корпорації "Алмаз-Антей", "Калашников", "Іжмаш", "Рособоронпром", "Ростех". Російська влада повідомила про створення спеціального банку для фінансування та обслуговування підприємств військово-промислового комплексу, які потрапили під американські санкції.
  • Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства ЄС Хан повідомив, що отримав проект так званого "плану Маршалла" для України, проте має сумніви у тому, що план буде схвалено Єврокомісією.
  • Україна передала до ЄСПЛ нові документи про агресію Росії на Донбасі в 2014 році. Крім того, суд розглядає ще один український позов проти РФ щодо окупації Криму.

Тренди


  • Результати візиту німецького президента Штайнмайера до Москви стали неприємною несподіванкою для президента РФ Путіна. Штайнмаєр дав зрозуміти, що для поліпшення відносин із Німеччиною Росія має піти на введення миротворчої місії на Донбасі та виконати мінські домовленості. Він висловив невдоволення підтримкою Росією деяких німецьких партій, одна з яких – "Альтернатива для Німеччини" за підсумками виборів посіла третє місце на виборах. Штайнмаєр засудив порушення російською владою договору з компанією Сіменс, турбіни якої було поставлено до Криму, і підкреслив незмінну позицію Німеччини та ЄС щодо Криму. Напередодні чергового раунду переговорів помічника президента РФ Суркова зі спецпредставником Держдепартаменту США Волкером з врегулювання на Донбас він дав зрозуміти, що відмінностей у позиції ЄС і США щодо України немає.
    Перед переговорами Волкера з Сурковим міністр закордонних справ України Клімкін заявив про узгодження спільної позиції з питань введення миротворчої місії на Донбасі та визнання Росії агресором.
  • Видання "Новий Час" і компанія Dragon Capital представили щорічний рейтинг найбагатших українських олігархів. Його, як і в усі попередні роки, очолив Ахметов, статки якого збільшилася за рік майже на 70 % – до $6,9 млрд. Крім Ахметова, свої доходи збільшили в рази його бізнес-партнер Новинський (на 113 % – до $1,2 млрд), а також власник Феррекспо Живаго (більш ніж на 200 % – до $1,4 млрд). На 13 % збільшив свої активи зять колишнього президента Кучми Пінчук. Видання оцінило зростання активів президента Порошенка лише в 7 % – до $1 млрд. Свої стани збільшили всі олігархи із першої десятки рейтингу, за винятком колишніх власників Приватбанку Коломойського та Боголюбова.

No comments:

Post a Comment