October 08, 2017

07.10.2017 : Порошенко підписав закон про подовження "особливого статусу" ОРДЛО

Порошенко підписав закон про подовження "особливого статусу" ОРДЛО
Порошенко підписав закон про подовження "особливого статусу" ОРДЛО

Головні події і теми доби 07.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко підписав закон про подовження "особливого статусу" ОРДЛО.
  • Сурков і Волкер провели перемовини з врегулювання на Донбасі.
  • СБУ стверджує, що російська ПВК "Вагнер" воювала на Донбасі.

В Україні

  • Президент Порошенко негайно підписав закон про подовження "особливого статусу" "окремих районів Донецької  і Луганської областей". Депутатська група "Єврооптимісти" заявила, що глава Верховної Ради Парубій підписав документ і передав його до адміністрації президента у порушення регламенту, не давши можливості депутатам оскаржити результати голосування.
  • Порошенко ввів в дію концепцію РНБО про контррозвідувальний режим від 13 вересня 2017 року.

Війна

  • На Донбасі бойовики не припиняють обстріли позицій українських військ. Бойові дії ідуть на ділянках фронту в Луганській області, під Маріуполем, в околицях Донецька та Авдіївки. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, поранено ще одного українського військовослужбовця.
  • Глава СБУ Грицак стверджує про причетність російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" до бойових дій на сході України, зокрема, до боїв під Дебальцевим, знищенні військово-транспортного літака Іл-76 у Луганському аеропорту та штурмі цього аеропорту. Грицак заявив, що слідчі СБУ виписали повідомлення про підозру командиру ПВК Уткіну.

Україна й світ

  • У Белграді відбулася зустріч спецпредставника Держдепартаменту США Волкера із помічником президента РФ Сурковим щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Сурков назвав перемовини "конструктивними" і висловив упевненість у досягненні позитивного результату. Він заявив, що за більшістю розбіжностей російського проекту резолюції Ради Безпеки ООН з Донбасу може бути знайдено порозуміння.
  • Міністр фінансів Данилюк вилетів до США для перемовин з МВФ про ціну газу для населення, яку уряд відмовився підвищувати, хоча чиновники Фонду наполягають на приведенні їх до "ринкового рівня".
  • Російська влада погодилася почати перемовини про долю 2 офіцерів-прикордонників, які були захоплені 3 жовтня, за нібито незаконний перехід ними кордону. До затриманих не допускають українського консула та родичів.
  • У Росії у день народження президента Путіна відбулися численні несанкціоновані мітинги під гаслами "Путін, іди" із вимогами звільнення опозиційного політика Навального. У Петербурзі більше 200 чол. ушанували пам'ять журналістки Політковської, яку було вбито в цей день 2006 року. Поліція та спецслужби розігнали маніфестантів і затримали близько 300 чол., які брали участь в акціях.

Тренди


  • Експерт "реанімаційного пакету реформ" Леменов вважає, що влада готова створити антикорупційну палату у Верховному суді для розгляду касаційних скарг. Однак, за його твердженням, суди першої і другої (апеляційної) інстанцій так і не буде створено. На думку громадських активістів і більшості експертів, подібна система розгляду справ дозволить поставити процеси під повний контроль президента та його адміністрації. Венеціанська комісія рішуче заперечує проти порядку антикорупційного судового провадження, що прописаний у законопроекті депутатів Блоку Порошенка, і наполягає на прийнятті закону на основі пропозиції депутата від Самопомочі Соболєва.
  • Міністерство соціальної політики заявило, що більшість спецпенсій чиновникам, суддям і депутатам буде скасованіо. При цьому чинні спецпенсії "будуть збережені, але підвищуватися не будуть, до тих пір, поки середній розмір пенсій не досягне цього рівня". Експерти підкреслюють, що такий порядок може бути обманом суспільства, оскільки судді та інші посадові особи отримують, крім пенсій, ще й щомісячне довічне грошове утримання, а вже призначені пенсії не будуть зменшені або перераховані.

No comments:

Post a Comment