September 28, 2017

27.09.2017: Суд у Криму засудив Умерова до 2 років позбавлення волі

Суд у Криму засудив Умерова до 2 років позбавлення волі
Суд у Криму засудив Умерова до 2 років позбавлення волі

Головні події і теми доби 27.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Російський суд засудив заступника глави Меджлісу Умерова до 2 років колонії.
  • Колишнього міністра юстиції Лавриновича звільнено з-під варти.
  • Пожежу на військовому складі під Вінницею локалізовано.

В Україні

  • Кабмін виділив додатково 1,7 млрд грн на розвиток інфраструктурних проектів регіонів. Серед них – будівництво окружної автодороги в Дніпрі, реконструкція водоканалу у Хмельницькому, добудування перинатального центру у Луцьку.
  • Пожежу на арсеналі під Вінницею вдалося локалізувати. За повідомленнями ЗМІ, після 20:00 вибухів не зафіксовано, триває ліквідування останніх осередків займання. Міністр оборони Полторак заявив, що на складі зберігалося 86 тис. т боєприпасів, "велику частину яких призначено для утилізації". Президент Порошенко на засіданні військового кабінету вимагав покарання винних за те, що сталося. СБУ розглядає кілька версій події. Держслужба із надзвичайних ситуацій повідомила, що місцеві жителі можуть повертатися, а Украерорух зменшив зону, закриту для польотів над місцем події. Прес-служба Збройних сил повідомила, що з 25 вересня у Вінницькій області під виглядом антитерористичних навчань проходила операція із затримання диверсантів. За словами прес-офіцера, частину диверсантів затримано. Війська взяли під посилену охорону велику кількість військових стратегічних об'єктів.
  • Держслужба служба геології та надр подовжила на 20 років Укрнафті 9 спецдозволів на користування надрами.
  • Антимонопольний комітет вважає, що підвищення цін на автозаправках у вересні відбулося  внаслідок картельної змови нафтотрейдерів.
  • Глава НАБУ Ситник заявив, що антикорупційна реформа приречена на провал, якщо не буде створено спеціалізовані антикорупційні суди, а у Верховному суді – антикорупційну палату для розгляду касаційних позовів.
  • Апеляційний суд звільнив з-під варти колишнього міністра юстиції Лавриновича, якого звинувачують у сприянні конституційному перевороту колишнього президента Януковича. Прокуратура стверджує, що Лавринович може втекти від слідства за кордон, оскільки троє підозрюваних у цій справі вже втекли після зміни їм запобіжного заходу.
  • Нафтогаз заявив про факти крадіжки газу посадовими особами "Кіровоградгазу".
  • Згідно із рейтингом конкурентоспроможності економік, опублікованим Світовим економічним форумом, Україна піднялася за рік на 4 позиції і посідає 81 місце. Перші місця посідають Швейцарія, США та Сінгапур. Росія – на 38 місці, Азербайджан – на 35.
  • Гривня продовжує наполегливо дешевшати за помітного перевищення попиту на валюту над пропозицією: 26,47 ₴/$ (+0,09 грн), 31,08 ₴/€ (-0,02 грн), 4,56 грн/10₽ (+0,02 грн). НБУ на торги не виходив. Фінансисти пов'язують невеликий обсяг пропозиції валюти експортерами із виплатою їм великих сум відшкодування ПДВ. Слідом за міжбанківським ринком, долар різко подорожчав в обмінних пунктах – на 0,16-0,20 грн/$, у банках – ще більше.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за попередню добу втрат серед українських військовослужбовців немає. Бойовики не дотримували режиму припинення вогню, проте застосовували тільки стрілецьку зброю і гранатомети.
  • Росія відправила на Донбас ще один "гуманітарний конвой".

Україна й світ


  • Суд в окупованому Росією Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Умерова до 2 років колонії і заборонив протягом 2 років займатися громадською діяльністю за заяву про те, що Росія має піти з Криму. Amnesty International назвала вирок політично вмотивованим і таким, що спрямований на залякування противників окупаційного режиму. Глава Меджлісу Чубаров заявив, що російський суд фактично засудив Умерова до смерті. Захист засудженого планує оскаржити вирок і звернутися до міжнародних судів.
  • Українських консулів не допустили у СІЗО до сина українського офіцера Гриба, що був вивезений з Білорусі до Росії.
  • До України не пустили члена Європарламенту від угорської праворадикальної партії "Йоббік" Морваї, яка 2014 року відвідала окуповані райони Донецької і Луганської областей, де висловила підтримку самопроголошених "республік".
  • Компанія Техімпекс, яку журналісти-розслідувачі OCCRP звинуватили в незаконних поставках зброї на Близький Схід і до Південно-Східної Азії, відхрестилася від фактів поставок і заявила, що не уповноважена експортувати товари військового призначення.

No comments:

Post a Comment