September 01, 2017

31.08.2017: Ахметов отримав повний контроль над Дніпроенерго та Дніпрообленерго

Ахметов отримав повний контроль над Дніпроенерго та Дніпрообленерго
Ахметов отримав повний контроль над Дніпроенерго та Дніпрообленерго

Головні події і теми доби 31.08.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ахметов отримав повний контроль над Дніпроенерго та Дніпрообленерго.
  • НАЗК підтримало скасування електронного декларування для антикорупційних активістів.
  • Порошенко ввів в дію рішення РНБО щодо посилення протидії кіберзагрозам.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про охорону лісів, який істотно посилює адміністративну відповідальність за самовільне вирубування.
  • Порошенко указом ввів в дію рішення РНБО про посилення кіберзахисту та протидії кібератакам, на підставі якого СБУ зобов'язана підготувати законопроект про посилення кримінальної відповідальності за комп'ютерні злочини проти інформаційних систем і ресурсів державних органів, об'єктів критичної інфраструктури та системоутворюючих банків.
  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оголосила телеканалу Інтер і ще трьом каналам попередження через недотримання квот передач українського виробництва, які мають становити не менше 70 % від обсягу мовлення.
  • НАЗК схвалило законопроект про скасування електронного декларування для громадських антикорупційних активістів і не підтримало вимогу оприлюднення щорічного фінансового звіту недержавними антикорупційними організаціями.
  • Компанія олігарха Ахметова Ornex придбала державні пакети акцій Дніпроенерго та Дніпрообленерго, виставлені на продаж Фондом держмайна. Раніше Ахметов володів контрольним пакетом цих підприємств, тепер отримав над ними повний контроль.
  • Агентство "Інтерфакс-Україна" повідомило, що місія МВФ прибуде до Києва 12-13 вересня для продовження роботи в рамках четвертого перегляду програми розширеного фінансування. Міністр фінансів Данилюк прогнозує виділення четвертого траншу кредиту МВФ цієї осені та називає основні вимоги фонду для позитивного рішення – прийняття пенсійної реформи, проведення приватизації і посилення боротьби з корупцією.
  • Депутат Мушак повідомив, що до кінця вересня Верховна рада, Нацбанк, Мінфін і Національна комісія з цінних паперів і фінансових ринків мають урегулювати правовий статус криптовалюти Bitcoin в Україні.
  • Останній день місяця не додав змін до негативного тренду курсу гривні: 25,69 ₴/$ (+0,11 грн), 30,38 ₴/€ (-0,10 грн), 4,39 грн/10₽ (+0 , 03 грн). Попит на валюту значно перевищував пропозицію, що змусило НБУ вийти на торги з продажу долара – продано $44,3 млн за доволі великого обсягу угод.

Київ

  • Мер Кличко звільнив свого заступника Бондаренка, в якого виявлено підроблений диплом про вищу освіту. Прокуратура пред'явила йому підозру за фактом свідомого використання підробленого документа.

Війна

  • На Донбасі зберігається відносний спокій із періодичними провокаційними обстрілами зі стрілецької зброї з боку бойовиків. За офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Під час скайп-конференції з виконання перемир'я українська делегація повідомила, що бойовики системно порушують режим припинення вогню в той час, як українські війська його повністю дотримують. Прес-секретар українського представника в тристоронній контактній групі Оліфер повідомила, що Україна закликала дотримувати режиму тиші 1 вересня та забезпечити безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ до всієї території "окремих районів Донецької і Луганської областей".

Україна й світ

  • 1 вересня у повному обсязі набуває чинності угода про асоціацію України та ЄС.
  • Російські спецслужби захопили та розграбували храм Київського патріархату у Сімферополі.

Тренди


  • За перше півріччя енергогенеруючі підприємства олігарха Ахметова збільшили прибуток більш ніж на 40 %. За оцінками незалежних експертів, це сталося після введення тарифу "Роттердам +", за яким вартість електроенергії ТЕС визначалася на основі ціни вугілля із розрахунку його покупки на біржі Роттердама з наступною поставкою в Україну. У серпні компанія Ornex, що належить Ахметову, придбала державні пакети акцій найбільших енергетичних компаній – Дніпроенерго, Київенерго, Західенерго, Донецькобленерго та Дніпрообленерго. Таким чином, Ахметов зосередив у своїх руках практично половину теплової електрогенерації, що створює загрозу енергетичній безпеці країни. Антимонопольний комітет на ці покупки жодним чином не відреагував.

No comments:

Post a Comment