July 26, 2017

25.07.2017: Конгрес США закріпив санкції проти Росії

Конгрес США закріпив санкції проти Росії
Конгрес США закріпив санкції проти Росії

Головні події і теми доби 25.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Конгрес США закріпив санкції проти Росії.
  • Кабмін ліквідував авіаконцерн "Антонов" і перепідпорядкував заводи Укроборонпрому.
  • Порошенко призначив нового главу Держприкордонслужби.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив новим главою Держприкордонслужби генерала Цигикала. Колишнього начальника служби, генерал-полковника Назаренка, звільнено за станом здоров'я. Порошенко присвоїв йому звання генерала армії і призначив своїм радником.
  • Кабінет міністрів ліквідував концерн "Антонов" і передав 2 найбільших його підприємства – авіазавод Антонов та авіаремонтний завод у Харкові до складу Укроборонпрому. Призначено ліквідаційну комісію.
  • Компанія "Київстар" планує виплату дивідендів у сумі 1,5 млрд грн. Мажоритарним акціонером компанії є холдинг VEON (колишній Вимпелком, що контролює російський олігарх Фрідман, близький до президента Путіна). Фрідман володіє в Україні й іншими великими активами, зокрема, Альфа-банком і нещодавно придбаним Укрсоцбанком.
  • НБУ істотно скоротив обсяг нагляду за операціями російських резидентів, чим знято практично всі перешкоди для інвестиційних та інших угод, а також відкриває можливість участі у приватизації (і можливій покупці землі) російським компаніям і фірмам, що контролюються російськими громадянами.
  • Після зміцнення гривні у понеділок, відбулося корегування курсу: 25,84 ₴/$ (+0,02 грн), 30,22 ₴/€ (+0,14 грн), 4,32 ₴/10₽ (-0,01 грн). Великий обсяг торгів показує, що експортери не готові продавати валюту дешево.

Київ

  • Невідомими у балаклавах із застосуванням бульдозерів було знесено торгові павільйони (МАФи) на ринку поблизу метро "Лісова", товари підприємців розграбовано. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного знесення кіосків. Більшість користувачів соцмереж переконані, що таким чином відбувається переділ зон впливу та джерел доходів від незаконної торгівлі між різними групами чиновників і криміналом. Про такий варіант свідчить і миттєва поява нових "узаконених" МАФів на місцях, де проводилася "зачистка".
  • Головне управління статистики в Києві підрахувало, що в столиці офіційно проживає 2,92 млн осіб.

Війна

  • За минулу добу, за офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців і мирних жителів немає. Бойовики не припиняють провокаційні обстріли позицій українських військ, у тому числі, із мінометів і БМП.

Україна й світ

  • Конгрес США проголосував за посилення санкцій проти Росії, при цьому санкції не можуть бути скасовані президентом.
  • Держдепартамент США засудив обмеження бойовиками ОРДЛО пересування та моніторингу спостерігачів місії ОБСЄ.
  • Спецпредставник США із врегулювання в Україні Фолкер заявив, що між окупацією Криму та Донбасу немає жодної різниці з погляду погляду міжнародного права. Тому вимоги Росії про зняття санкцій є неприйнятними. За його твердженням, якщо дія санкцій недостатньо ефективна, то слід подумати, як посилити їх до рівня, що змусить агресора відступити.
  • Президент Туреччини Ердоган заявив про закупівлю в Росії новітніх зенітно-ракетних комплексів С-400 та їх спільне виробництво на території країни.

Тренди

  • Більше 90 % активів збанкрутілих банків, що продаються Фондом гарантування вкладів фізосіб, являють собою права вимоги за кредитами, основні засоби та акції у заставі становлять лише 7-8 %. Наприклад, із 441 млн грн, отриманих від аукціонів, що відбулися 25 липня, вимоги за кредитами становили 382 млн грн. У виставлених на продаж 14,7 млрд грн активів 56 банків, що ліквідуються, права вимоги за кредитами становлять 13 млрд грн. До реалізації проблемних кредитів підключилися й міжнародні фінансові майданчики – американські компанії First Financial Network (FFN) і The Debt Exchange (DebtX).
  • Прийнятий Конгресом США закон про санкції безпрецедентний, оскільки позбавляє президента можливості їх скасування без згоди парламенту. Більш того, в обох палатах Конгресу є достатня кількість голосів для подолання можливого вето Трампа.
    За переконанням видання The New York Times, твердження Трампа про начебто втручання України до виборів у США є поверхневим. Дані, зібрані щодо радника Трампа Манафорта, були отримані в результаті офіційного розслідування в Україні, у той час, як Росія активно вела кібератаки та займалася збиранням і викраданням інформації для допомоги Трампу на виборах. До того ж, офіційно зафіксовано контакти найближчого оточення Трампа та його сім'ї із російськими громадянами, у тому числі, тими, що належать до спецслужб, де могли бути передані компрометуючі матеріали на кандидата від Демократичної партії Клінтон. Із цього приводу тривають розслідування та слухання у Сенаті.
    Трамп, рейтинг якого безперервно падає, що загруз у скандалах, пов'язаних із російським втручанням до виборів, навряд чи піде на конфронтацію з Конгресом.
    Закон про санкції може стати "довгограючим", а дія його – розтягнутися на багато років, як уже було з т.зв. поправкою "Джексона-Вейніка" (санкції було введено щодо СРСР, Китаю, В'єтнаму та Албанії ще 1974 року за порушення демократичних прав і свобод), яка діяла щодо всіх країн колишнього СРСР до середини 2000-х років. Щодо Азербайджану, Білорусі, Казахстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану її не скасовано досі.
  • 13 липня Верховна Рада прийняла закон про Конституційний суд, до якого, за заявою правозахисників, незаконно внесено пункт про голосування з кандидатури представника парламенту із прав людини. Вони підкреслюють, що депутати голосували за іншу поправку, а внесені зміни політизують процес обрання та роблять омбудсмена політично залежною фігурою.

No comments:

Post a Comment